Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Σε ισχύ ο νόμος κατά της μαντήλας στη Γαλλία


Τέλος η μαντήλα από τη Δευτέρα (11/4) στη Γαλλία καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος που απαγορεύει στις μουσουλμάνες γυναίκες να κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας με μπούρκα ή νικάμπ.


Υπενθυμίζεται πως ο συγκεκριμένος νόμος εγκρίθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ύστερα από πολυήμερες διαβουλεύσεις και ένταση κατά τη διάρκειά τους. Υπολογίζεται πως περίπου 2.000 κυρίες στη Γαλλία θα αναγκαστούν να μη φορούν πλέον μαντήλα στους δημόσιους χώρους όπως κήπους, δρόμοι και μέσα μεταφοράς.

Επιπλέον οι αστυνομικοί δε θα μπορούν να αφαιρούν τη μαντήλα από τις γυναίκες που τη φορούν ενώ ως πρόστιμο θα πληρώνουν 150 ευρώ και θα παρακολουθούν επιμορφωτικά σεμινάρια διαπαιδαγώγησης.

Παράλληλα, όσοι αναγκάζουν τις κυρίες να φορούν μαντήλα τότε θα τιμωρούνται μέχρι και με 30.000 πρόστιμο και ποινή φυλάκισης 12 μηνών. Εάν το άτομο είναι ανήλικο το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Πριν δύο χρόνια, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε πει πως η μαντήλα είναι "σύμβολο υποταγής" και δεν είναι ευπρόσδεκτη στη γαλλική Δημοκρατία.

Την αντίθεσή τους ως προς το νόμο έχουν εκφράσει αρκετοί μουσουλμάνοι κάνοντας λόγο για στιγματισμό της μουσουλμανικής κοινότητας.

Πιο ουδέτερη θέση κρατά το Συμβούλιο μουσουλμανικής πίστηςκαι λατρείας της Γαλλίας λέγοντας ότι η πλήρης κάλυψη του προσώπου είναι ακραία ερμηνεία του Κορανίου.

Τέλος, έχει οριστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ στο Παρίσι τη Δευτέρα (11/4) ημέρα όπου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :