Τετάρτη 6 Απριλίου 2011
Φωτιά στις τιμές, για να σβήσουν πιο πολλά τσιγάρα
Μεγάλες αυξήσεις, πάνω από 10%, στις τιμές των τσιγάρων, ζητούν οι επιστήμονες. Τα αντικαπνιστικά μέτρα έχουν οδηγήσει σε μείωση κατά 2% έως 3% των καπνιστών στον πληθυσμό των ενήλικων Ελλήνων και κατά 12% της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων. Εχουν, όμως, «βαλτώσει» και αναζητούνται νέοι τρόποι για μείωση της καπνιστικής συνήθειας.
Προτείνεται, μεταξύ άλλων, η κάλυψη από τα Ταμεία της αγωγής για διακοπή του καπνίσματος και η εισαγωγή ειδικής εκπαίδευσης στις ιατρικές σχολές και στους γιατρούς όλων των βαθμίδων παροχής περίθαλψης. Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος, καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο καθηγητής κ. Γιάννης Κυριόπουλος και ο οικονομολόγος της Υγείας κ. Κώστας Αθανασάκης, παρουσιάζοντας την ευρωπαϊκή έκθεση για την πρόοδο στη διακοπή του καπνίσματος (EQUIPP). Επικαλούμενος ευρωπαϊκά στοιχεία, ο κ. Κυριόπουλος τόνισε ότι η αύξηση των τιμών στα τσιγάρα είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο, το οποίο μειώνει τη ζήτηση. Στη Δανία, η αύξηση κατά 10% του ειδικού φόρου επέφερε μείωση της κατανάλωσης κατά 4%. Ο κ. Αθανασάκης διευκρίνισε ότι δεν επιτυγχάνονται αλλαγές στην κατανάλωση τσιγάρων όταν η αύξηση της τιμής τους είναι μικρή. Χρειάζεται ? είπε ? αύξηση τουλάχιστον κατά 10%.
Οι επιστήμονες είπαν ότι ? παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ? το κάπνισμα προκαλεί κάθε χρόνο 20.000 θανάτους στην Ελλάδα, ενώ οι πάσχοντες από νοσήματα που σχετίζονται με αυτό είναι 600.000. Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι το 13% της συνολικής νοσηρότητας στη χώρα μας οφείλεται στο τσιγάρο, ενώ δαπανάμε το 2,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) για τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Αναφερόμενος σε διαχρονικές μελέτες, ο κ. Κυριόπουλος σημείωσε ότι το ποσοστό των καπνιστών στην Ελλάδα ήταν 46,8% το 2006 και το 2011 έχει περιοριστεί στο 36%.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Κάλυψη της θεραπείας από τα Ταμεία
Ενθαρρυντικά χαρακτηρίζονται τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της αντικαπνιστικής εκστρατείας.
Ο καθηγητής κ. Κυριόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επίδοση 12 στα 14 σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου. Ο κ. Μπεχράκης, όμως, παραδέχτηκε ότι παρατηρούνται πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης του καπνίσματος. Στην έκθεση EQUIPP τίθεται ως στόχος για την Ελλάδα η μείωση κατά 10% των καπνιστών έως το έτος 2012. Για την επίτευξη του στόχου, προτείνονται η αναγνώριση της εξάρτησης από τον καπνό ως νόσου, η κάλυψη της θεραπείας από τα Ταμεία, η δημιουργία κατευθυντήριων οδηγιών για τη διακοπή του καπνίσματος και η εκπαίδευση των επαγγελματιών της Υγείας.
ethnos.gr
Ετικέτες
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
,
ΥΓΕΙΑ/ΟΜΟΡΦΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου