Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Τι κρύβει η "σταλαχίδα" Πάχτα: "Ενημέρωση για τα Πετρένια";


Την Τρίτη 5-4-2011 αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο του Δήμου μας ανακοίνωση ότι, για αύριο Τετάρτη 6-4-2011, ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Αστ. Πάχτας μας προσκαλεί (μετά τιμής) να παρευρεθούμε στην ενημερωτική συνάντηση με θέμα:

«Υδροδότηση της προ του Άθω Περιοχής από το Φράγμα Πετρένια» και την παρουσίαση του έργου, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιερισσού, για αύριο Τετάρτη στις 11.00 π.μ.

Δεν γνωρίζουμε τους λόγους αυτής της βιασμένης ανακοίνωσης (σήμερα ανακοινώνουμε για αύριο το πρωί) αλλά από μόνη της μας βάζει σε υποψίες ότι κάτι κρύβει αυτή η «σταλαχίδα» του να μας «ενημερώσει» για το θέμα.

Ποιοι θα μας ενημερώσουν δε, δεν το λέει. Προφανώς όχι αυτός.......

φαντάζομαι, εκτός κι αν μας προέκυψε ειδικός και για τα περί φραγμάτων.

Να το αποδώσουμε στην προχειρότητα ή στην μεθόδευση; Θα ήταν πολύ αθώο και αφελές να μιλήσουμε για προχειρότητα.

Για ένα τόσο μεγάλο θέμα, η όλη ιστορία μοιάζει περισσότερο με αποσιώπηση παρά για ενημέρωση. Ποιος θα προλάβει να μάθει και ποιος θα καταφέρει να παρευρεθεί αύριο το πρωί;

Προφανώς ο κ. Χρήστος Αστ. Πάχτας θέλει να περάσει στα κρυφά και ερήμην της κοινωνίας και των επιστημόνων, μία διαδικασία την οποία την βαφτίζει ενημέρωση –με άλλοθι την ανακοίνωση στο Ίντερνετ παρακαλώ- ώστε να μην πάρει κανείς χαμπάρι.

Δεν έχει διδαχθεί τίποτε από την μεθόδευση της διαβούλευσης. Ούτε έχει καταλάβει ότι η κοινωνία της «Προ του Άθω Περιοχής» είναι στα όριά της και δεν θα ανέχεται για πολύ ακόμα την ύπουλη και διχαστική συμπεριφορά του.
Αναρτήθηκε από ΙΕΡΙΣΣΟΣ

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Το φράγμα Πετρένια θα δημιουργηθεί στο Γομάτι για να υδροδοτηθεί η περιοχή, μετά την εξαφάνιση των νερών του Κάκκαβου λόγω της εκσκαφής για τον Χρυσό. Στην αρχή ήταν να γίνει ένα μικρό φράγμα και την μελέτη την έκανε ο καθηγητής, ειδικός στα υπόγεια νερά , του ΑΠΘ κ.Δ. Καραμούζης ( ο οποίος είναι από το Γομάτι και πολύ καλός γνώστης των νερών της περιοχής) και δεν υπήρχε ή δεν ήταν γνωστή η σύνδεση του με την εξόρυξη του χρυσού. Στη συνέχεια την μελέτη την άλλαξαν ερήμην του κ. Καραμούζη και πρόκειται πια για ένα τεράστιο φράγμα που θα θάψει κάτω από τα νερά του χιλιάδες στρέμματα γης πράγμα καταστροφικό για το Γομάτι και την γύρω περιοχή. Και εκεί που το Γομάτι και τα χωριά της περιοχής παίρναν το δροσερό και καθαρό νεράκι από τον Κάκαβο, οι Πάχτηδες και οι Μπόμπολες και οι δουλοπάροικοί τους έχουν βάλει στόχο εκτός από την καταστροφή που θα προέλθει από την μόλυνση λόγω χρυσού, να ποτίζουν τα χωριά της περιοχής σαν τα μουλάρια, από την τεχνητή λίμνη. Αν μη τι άλλο είναι η παραδοχή τους ότι τα νερά της περιοχής θα καταστραφούν, διαφορετικά ποιος ο σκοπός αυτού του Φράγματος;
Παραθέτω απόσπασμα από την καταγγελία του κ.Καραμούζη όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο πριν από λίγο καιρό.
«Αν η ποσότητα είναι μεγαλύτερη σημαίνει ότι δεν διασφαλίζεται η οικολογική λειτουργία του προϋπάρχοντος συστήματος και ως εκ τούτου δεν ισχύει η αρχή της αειφορίας του συστήματος.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αντιδράσαμε στην υπερδιαστασιολογημένη λύση του φράγματος Γοματίου, κάτι που η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ στις προκαταρκτικές μελέτες έλαβε υπόψη της. Δυστυχώς όμως παρά τις έντονες ενστάσεις μας, αλλά και των φορέων της περιοχής, δεν έλαβε υπόψη της η πλειοψηφία των Νομαρχιακών Συμβούλων, ψηφίζοντας για την έγκριση της ΜΠΕ των μελετητών, χωρίς την επιβολή ούτε ενός περιβαλλοντικού όρου που τους προτείναμε. Αυτό βέβαια χωρίς να έχουν την επιστημονική γνώση του αντικειμένου της μελέτης, την οποία ψήφισαν.»