Τρίτη 19 Απριλίου 2011
3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: μια αγκαλιά για τους εξεγερμένους
Τη Μεσόγειο με την ταραγμένη βόρεια Αφρική αγκαλιάζει η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ). Κι αν οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου ασχολούνται με την οικονομία και το μέλλον του ευρώ, στα έργα καλλιτεχνών της Β. Αφρικής μπορεί να αποτυπώνονται οι πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, που οδήγησαν σε εξεγέρσεις και ανατροπές καθεστώτων.
Το θέμα είχε επιλεγεί πολύ πριν από τις εξεγέρσεις, αλλά αυτές κάνουν τη φετινή Μπιενάλε Θεσσαλονίκης αναπάντεχα επίκαιρη, ειδικά για τη βόρεια Αφρική. Αλλωστε, όπως ανακοινώθηκε στην παρουσίαση της διοργάνωσης, κάποιοι από τους καλλιτέχνες, ιδιαίτερα της Αιγύπτου, δεν ήταν εύκολο να βρεθούν για τις απαραίτητες συνεννοήσεις, επειδή συμμετείχαν στις πολυπληθείς διαδηλώσεις για την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
«Η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, χωρίς να φιλοδοξεί να γίνει κάτι ανάλογο της Μπιενάλε της Βενετίας ή του Σάο Πάολο, με την ιστορία των 110 χρόνων, μπορεί, λόγω της στρατηγικής θέσης της πόλης και των υποδομών της, να παρουσιάσει τη σύγχρονη τέχνη της ευρύτερης περιοχής», δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης και πρόεδρος του ΚΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά.
Η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Παλιές διασταυρώσεις - Make it new», μειώνεται σε διάρκεια σε σχέση με τις δύο προηγούμενες, που ξεκινούσαν πριν από το καλοκαίρι. Θα διεξαχθεί από τις 18 Σεπτεμβρίου ώς τις 18 Δεκεμβρίου, ώστε να συνυπάρξει με μεγάλα γεγονότα, όπως η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, τα «Δημήτρια», με το εικαστικό μόνο τμήμα της Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Ετσι θα επιτραπεί και η στενότερη συνεργασία με τα σχολεία, το ΤΕΙ αλλά και με τα δύο πανεπιστήμια της πόλης», δήλωσε η Κατερίνα Κοσκινά.
Αποτελεί την πρώτη μεγάλη συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων» (Αρχαιολογικό, Κρατικό Μουσείο, Βυζαντινό, Μακεδονικό Μουσείο, Σύγχρονης Τέχνης, Τελλόγλειο), που θα φιλοξενήσουν το παράλληλο πρόγραμμα. Με το θέμα της Μεσογείου να έχει επιλεγεί μήνες πριν, η 3η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη - Σταυροδρόμι Πολιτισμών», που φέτος είναι αφιερωμένο στον αραβικό κόσμο, ενώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας με 3 εκατ. ευρώ, μαζί με τις Μπιενάλε του 2013 και 2015. Την αμέριστη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης προσέφερε και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
Το ΚΜΣΤ, ως διοργανωτής και επικεφαλής των «5 Μουσείων», θα φιλοξενήσει το κεντρικό πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετάσχουν 37 καλλιτέχνες. Τίτλος του, «Ο γκρεμός και το ρέμα» («Α rock and a hard place»). «Είναι μια εικαστική αλλά και ιδεολογική-εννοιολογική παράφραση της ελληνικής παροιμίας "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". Αλλά και ως καλλιτεχνικό ύφος θέτει ζητήματα υπαρξιακά, ενώ καταδεικνύει πως μεταξύ του... γκρεμού και του ρέματος μπορεί να εντοπιστούν η "κόλαση", αλλά και ο "παράδεισος" της δημιουργίας», εξήγησε η επιμελήτρια Μαρίνα Φωκίδη. Μαζί με τη Μαχίτα Ελ Μπάκα Ουριέτα από το Αμπού Ντάμπι και τον καλλιτεχνικό σύμβουλο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Κωνσταντινούπολης, Πάολο Κολόμπο, επιμελήθηκαν το κεντρικό πρόγραμμα.
Οι εκθέσεις θα φιλοξενηθούν στο ΚΜΣΤ (Μονή Λαζαριστών και Λιμάνι), στο Αλατζά Ιμαρέτ, στο Μπέη Χαμάμ, στην Κάζα Μπιάνκα και στο Γενί Τζαμί.
* Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης θα αναπτυχθεί μεγάλη έκθεση για την παρουσία των Εβραίων στην πόλη, που ξεκινά από τον 3ο π.Χ. αιώνα.
* Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα γίνει η έκθεση «Βυζάντιο και Αραβες», για τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε Βυζάντιο και Αραβες από τον 7ο αιώνα ώς το 1453.
* Στο ΚΜΣΤ θα φιλοξενηθεί έκθεση του νέου έργου του Φλαμανδού καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ
* Στο ΜΜΣΤ, το «Roaming Images», το μοναδικό φόρουμ που φέρνει σε επαφή την Ανατολή με τη Δύση.
*Στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ έκθεση ευρημάτων από τη Φουστάτη, τμήμα σήμερα του παλιού Καΐρου και πρώτη πρωτεύουσα της Αιγύπτου (7ος - 12ος αιώνας), με τίτλο «Θραύσματα και σπαράγματα από τη Φουστάτη» και αντικείμενα και από το μουσείο Μπενάκη.
enet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου