Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ταχινόπιτα με φύλλο


Και για όσους τους αρέσουν τα πιο "ζόρικα" παρασκευάσματα ακολουθεί μια συνταγή ταχινίπιτας με φύλλο...


Συνταγή για 8-10 ταχινόπιτες

Υλικά:

Για την Ζύμη:

750γρ. αλεύρι χωριάτικο

300γρ αλεύρι φαρίνα

7 γρ. μαγια ξερή

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι

1 φλιτζάνι ζάχαρη

3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά κανέλα

1 πρέζα μαστίχα αλεσμένη

1 πρέζα μέχλεπι αλεσμένο

3 φλιτζάνια νερό(ή όσο πάρει)

Για την γέμιση:

720γρ. ταχίνι

3 φλιτζάνια ζάχαρη

3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά κανέλα

Προετοιμασία:

Βάζουμε σε μια λεκάνη και τα δύο είδη αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα και το μέχλέπι. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα απαλό (όχι πολύ σφικτό) ζυμάρι. Όσο ζυμώνουμε κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια και το ξανα-ζυμώνουμε για να ενωθούν καλύτερα τα υλικά μας και τα αρώματα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά περίπου, να φουσκώσει.

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση κτυπούμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ηλεκτρικό μίξερ για 2-3 λεπτά μέχρι να ασπρίσει λίγο το ταχίνι. Κρατάμε λίγη από την γέμιση για να αλείψουμε την κάθε ταχινόπιτα λίγο πριν το ψήσιμο.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-14 κομμάτια και τα ζυμώνουμε σε μπαλίτσες. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα το ζυμάρι να μη στεγνώσει. Χωρίς να αλευρώσουμε το πάγκο που εργαζόμαστε αρχίζουμε να ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε ορθογώνιο φύλλο (περίπου 30x12εκ.).

Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε 2 κουταλιές γεμάτες γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού, αφήνοντας καθαρό περίπου1εκ. γύρω-γύρω. Τεντώνουμε όσο μπορούμε το φύλλο χωρίς να το σπάσουμε και να χυθεί η γέμιση. Διπλώνουμε στη μέση το φύλο και το τυλίγουμε σε ρολό (για να γίνει μια μακριά λωρίδα). Στρίβουμε το ρολό σε σπείρα και πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε σε σαλίγκαρο με αντίθετη κατεύθυνση η μια από την άλλη μέχρι να συναντηθούν. Γυρίζουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω από τον άλλο και πιέζουμε ελαφρά με το χέρι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία για όλο το ζυμάρι.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια που δουλεύουμε με αλεύρι και ανοίγουμε την κάθε μία με πλάστη σε στρογγυλές πίτες περίπου 15εκ η κάθε μία. Τοποθετούμε τις πίτες μας σε επίπεδη επιφάνεια και τις σκεπάζουμε με χοντρό ύφασμα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 150οC.

Τοποθετούμε τις ταχινόπιτες μας σε λαδωμένο ταψί με λίγη απόσταση η μία από την άλλη. Αλείφουμε ελαφρά με λίγη γέμιση που κρατήσαμε την κάθε πίτα από πάνω. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 1/2 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφαιρούμε τις πίτες από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Σερβίρουμε τις νηστίσιμες πίτες μας ζεστές. Καλή Όρεξη!

fititis.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :