Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Maradona By Kusturica

Ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από τον ίσως μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Έναν αρκετά αλλοπρόσαλλο άνθρωπο τον Diego Armando Maradona. Ο Emir Kusturica ασχολείται με έναν από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του και αναλύει το πορτραίτο, όχι μόνο του ποδοσφαιριστή αλλά και ενός ανθρώπου με ιδεολογία. Ο Maradona είναι ένας πολιτικά ενεργός άνθρωπος που λατρεύεται ως θεός στην Αργεντινή, αλλά και ένας οικογενειάρχης που έχει μετανιώσει για τις δυσκολίες που προκάλεσε στις κόρες του την περίοδο που είχε πρόβλημα με τα ναρκωτικά.

Δυόμισι χρόνια πήρε στον Kusturica να ολοκληρώσει αυτό το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ και να φτιάξει όσο καλύτερα μπορούσε την εικόνα του Maradona στα μάτια μας. Λόγω της .. φήμης και της επιρροής που έχει (αλλά και της 'αγάπης' των ΜΜΕ) τίποτα δεν έχει μείνει κρυφό για την πολυτάραχη ζωή του. Οπότε δεν είδαμε και κάτι που δεν ξέραμε ήδη. Παρόλα αυτά είδαμε έναν μετανιωμένο και πιο συνειδητοποιημένο άνθρωπο που λατρεύει τον εαυτό του όσο και οι πιστοί της εκκλησίας που έχει ιδρυθεί στο όνομα του. Οι περιπέτειες εκτός γηπέδων έχουν διχάσει τον κόσμο. Ο Kusturica ισχυρίζεται ότι "τον αποκαλούν θεό... και σε έναν θεό όλα μπορούν να συγχωρεθούν". Θα διαφωνήσω μόνο στην προσφώνηση. Ο Maradona είναι ακόμα ένα παιδί, που του αρέσει να παίζει και να ευχαριστιέται τη μέρα του, που ψοφάει να ακούει ρυθμικά το όνομα του από το πλήθος Αργεντινών και λοιπών λατινοαμερικάνων. Και σε ένα παιδί μπορούν όλα να συγχωρεθούν. Αυτό που τελικά καταφέρνει ο Kusturica είναι να σε κάνει να συμπαθήσεις ακόμα περισσότερο αυτόν τον 'μικροσκοπικό γίγαντα'.

Ποδοσφαιριστής, ίνδαλμα, 'θεός', πατέρας. Αυτοί είναι οι ρόλοι που κλήθηκε να παίξει ταυτόχρονα ο Diego. Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι δεν είναι εύκολο. Αλλωστε στα πρώτα δυο τα πήγε πολύ καλά. Τώρα, με το να παραδέχεται τα λάθη του, δείχνει να ξέρει τι έκανε. Ο Kusturica δεν διστάζει να του κάνει ερωτήσεις για τα πάντα. Δεν διστάζει να γελοιοποιήσει τη Βασίλισσα Ελισάβετ, την Θάτσερ και όλους όσους νικήθηκαν από τον Maradona στο γήπεδο, σε εκείνο το αλησμόνητο παιχνίδι στο Mundial του '86. Ήταν μια εκδίκηση για των πόλεμο των Φώκλαντ. Τα Βρετανικά ΜΜΕ δεν δέχθηκαν την ταινία με ενθουσιασμό. Κάποιος μάλιστα έγραψε ότι ο Kusturica γύρισε μια ταινία για τον ίδιο.

Εμείς παρόλο που τον είδαμε, όσο είδαμε και τον Diego, δεν καταλάβαμε κάτι τέτοιο. Ο Diego τράβηξε όλη την προσοχή και έγραψε μια ακόμα σελίδα στην προσωπική του ιστορία. Γεννημένος μπαλαδόρος, εν δυνάμει επαναστάτης και επιρρεπής, ο Diego Armando Maradona πάντα θα απολαμβάνει την προσοχή. Αυτή έμαθε να έχει και αυτή θα ζητάει πάντα...

www.cinemanews.gr

5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

καλός χρυσός...
αλλά αναρωτιέμαι, άραγε πόσοι νέοι έχουν χάσει τη ζωή τους από το εμόριο ναρκωτικών που ήταν πάντα το πρώτο του επάγγελμα...
καλά τα πρότυπα ... αλλά και οι παρωπίδες παρωπίδες

...επώνυμος

Ανώνυμος είπε...

Το εμπόριο ναρκωτικών δεν ήταν ποτέ επάγγελμα του, η χρήση ναι ήταν η προτεραιότητα του και όντως όσον αφορά τα ναρκωτικά ο Maradona το έχασε το παιχνίδι και βγήκε και μαλάκας και χαμένος από την ιστορία.

Λίγοι όμως ξέρουν ότι ασχολείται ενεργά με την πολιτική και όσο ήταν ποδοσφαιριστής, συνδικαλίστηκε και αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την κατάργηση των μάνατζερ και γενικά όσων πλούτιζαν από το ποδόσφαιρο χωρίς να είναι αθλητές.
Κάτι που δεν κάνει ΚΑΝΕΝΑΣ γνωστός ποδοσφαιριστής.

Η κοκαΐνη ήταν η αρρώστια του, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητές του ήταν συνειδητές.

Έχω διαβάσει αρκετά για το άτομο του καθώς μου προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον ο αλλοπρόσαλος χαρακτήρας του.

Δυστυχώς δεν θυμάμαι τον τίτλο ενός μικρού βιβλίου που έγραψε κάποιος για τον Maradona και περιείχε την βιογραφία του. Πολύ ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

vazeis stoixima oti akomi asxoleitai me to emporio narkwtikwn o typos...?
stin italia edwse zoi se olokliri mafia ton kairo poy afti pigaine na svisei... (tin skini me to pistolidi den ti thymasai?)
einai krima ta eidwla twn newn na einai typoi san ton maradona, oso kian thes na ton ypostirikseis...
o maradona itan, einai k tha einai enas super mesazontas gia tous varonous twn kartel...
An itan magas tha milouse k gi afto. k isws na "edine" k kapoia onomata akthropwn poy "kaine" ton neo kosmaki... Pote toy den to ekane... Tyxaio nomizeis?
K o Escobar full stis filanthrwpies kai sta dithen idrimata itan...( kai nai, akomi twn exoyn oi neoi gia irwa...). k sto onoma aftwn twn dyo exoyn xatei xiliades...
Na dw pote tha graftei vivlio gia tis xarokamenes manes stin italia k stin argentini...

jazzed είπε...

παιδάκια δεν έχω άποψη επί του θέματος, αλλά το τραγουδάκι του Manu Chao είναι γαμάτο κι ο κιθαρίστας του φοβερός... τα σπάει!!

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο ανώνυμος 8.29
Και θα ξαναπώ, δεν τον υποστηρίζω για το θέμα με τα ναρκωτικά.
Τους χρήστες γενικότερα η κοινωνία πρέπει να τους αντιμετωπίζει σαν αρρώστους, ακόμα και τον Maradona.
Σκοπός του ήταν να έχει πάντα το πράμα του και όχι να βγάλει χρήματα από αυτό.
Έβγαζε όσα ήθελε από το ποδόσφαιρο.

Συμφωνώ μαζί σου ανώνυμε 4.20 πως υπέθαλπτε βαρώνους και μαφιόζους, αλλά είπαμε πως πρόκειται για έναν ΑΣΘΕΝΗ που χωρίς να το θέλει ήταν υπαίτιος για πολλά μεγάλα κακά.

Τον παραδέχομαι μόνο για όσα έκανε συνειδητά. Όχι για όλα.