Με επιτυχία στέφθηκε η «επιχείρηση κομάντος», στο ύψωμα του Οβριοκάστρου από τους κατοίκους της Κερατέας νωρίς το απόγευμα. Με καταρρακτώδη βροχή, ισχυρούς ανέμους και αστραπές, περίπου 100 εξ αυτών ανέβηκαν στο βουνό, όπου και τα μηχανήματα των εργολάβων. Η διαδρομή ήταν από την πίσω πλευρά του υψώματος από τον δρόμο της Αναβύσσου. Την ίδια ώρα ισάριθμοι κάτοικοι με επικεφαλής τον απερχόμενο δήμαρχο Κερατέας Σταύρο Ιατρού και τον νέο Λαυρεωτικής Κωνσταντίνο Λεβαντή, σε μορφή διαδήλωσης πορεύτηκαν επί της Λεωφ, Λαυρίου προς το μπλόκ των ΜΑΤ (στον κόμβο για Οβριόκαστρου) για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη άρνηση εφαρμογής της δικαστικής απόφασης που τους επιτρέπει τη διέλευση στις ιδιοκτησίες τους.
Η άφιξη των κατοίκων στο ύψωμα, όπου παραμένουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ (από τις 11 Δεκεμβρίου, στις 3.30 τη νύχτα όταν εγκαταστάθηκαν και τα τρία μηχανήματα – άνευ αριθμών κυκλοφορίας- των εργολάβων) αιφνιδίασε τους τελευταίους. Αντέδρασαν επιτιθέμενοι με χημικά και χειροβομβίδες κρότου – λάμψεις προκειμένου να καταφθάσουν ενισχύσεις από τις διάσπαρτες στην περιοχή δυνάμεις τους να …προστατέψουν τα μηχανήματα. Ακολούθησαν αψιμαχίες και απειλές με αποτέλεσμα η περιοχή να παραμένει φωταγωγημένη με προβολείς όλη νύχτα. Παρόμοιες επιχειρήσεως έγιναν πέντε ακόμη φορές , δύο στη διάρκεια της νύχτας όπου και τότε η περιοχή γέμισε τζιπ και προβολείς για ένα άσκοπο κυνηγητό στα βουνά.
Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω έχοντας μεταφέρει στον κόμβο ΒΙΟΠΑ την γιορταστική και κοινωνική ζωή της πόλης. Παρά το τσουχτερό κρύο κυρίως τα βράδια παραμένουν στις «επάλξεις» γύρω από τις φωτιές όπου και το αυτοσχέδιο φαρμακείο και η καντίνα. Εκεί γιόρτασαν τέσσερις ημέρες νωρίτερα με τους νεολαίους επιτυχόντες στα ΑΕΙ- ΤΕΙ. Εκεί καλωσόρισαν τον ερχομό του νέου χρόνο με πρωτοχρονιάτικα κάλαντα, ευχές, βεγγαλικά, πυροτεχνήματα και την κοπή της πατροπαράδοτης πίτας υπό τις ευλογίες του πατέρα Σταματίου.
Δυστυχώς το εορταστικό κλίμα δεν έφθασε και στους άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι παρέμειναν σε υπηρεσία 700 μέτρα πιο κάτω στον κόμβο Οβριοκάστρου.
Η οπισθοχώρηση τους, από τον κόμβο ΒΙΟΠΑ έγινε την Πέμπτη μετά την άρνηση του ειρηνοδικείου Λαυρίου να κάνει δεκτή την αίτηση των εργολάβων και του δημοσίου για προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της πρόσφατης απόφασης του ( : Απαγόρευσε την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στην επίμαχη περιοχή μέχρι α)να συντελεσθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση της εκτάσεως για την εκτέλεση της Α΄ φάσης του Χ.Υ.Τ.Α. Κερατέας, β) να εκπονηθούν οι μελέτες που προβλέπονται από την εργολαβική σύμβαση, βάσει της οποίας κατέστησαν οι καθ’ων ανάδοχοι αυτού του έργου, γ) να αποφανθούν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες περί της μη υπάρξεως αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο αυτό και δ) να εκδοθούν οι σχετικές πολεοδομικές άδειες για την εκτέλεση των εργασιών της εργολαβίας. )
Η προσπάθεια του δημάρχου Κερατέας Σταύρου Ιατρού, εκείνη την ημέρα να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο «μετώπων» ώστε να περάσουν την πρωτοχρονιά σπίτια τους, δεν απέφερε το ζητούμενο Με το αίτημα του προς τον αξιωματικό των ΜΑΤ να εφαρμοστεί η σαφέστατη δικαστική απόφαση με την απομάκρυνση τους για να μπορέσουν οι κάτοικοι να πάνε στις ιδιοκτησίες τους άρχισαν οι διαπραγματεύσεις.. Η αρχική διαβεβαίωση ότι θα φύγουν σε μισή ώρα με την ενημέρωση της ιεραρχίας είχε ως αποτέλεσμα, πέντε ώρες αργότερα και κατόπιν εντολής, μια μικρή οπισθοχώρηση.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωστ. Λεβαντής σέβεται απόλυτα την επιθυμία των κατοίκων και ζητά την εφαρμογή του νόμου. « Με αυτή την υπόθεση η πόλη ολόκληρη έχει ξεσηκωθεί και δεν πρόκειται να υποστείλει την σημαία του αγώνα», υπογραμμίζει συνεχλιζοντας: Επί ένα μήνα οι άνθρωποι δεν μπορούν να πάνε στα κτήματα τους, αυτήν την εποχή του κλαδέματος. Όλη αυτή η κατάσταση πρέπει να λήξει να ληφθεί υπόψη η πρόταση των κατοίκων να εκδοθούν οι άδειες και να καταρτιστούν μελέτες. Δεν είμαστε κάθετοι στην επιλογή της περιοχής μας, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο. Άλλωστε υπάρχει και η πρόταση 2003 του Αναπτυξιακός Σχεδιασμού Λαυρεωτικής ( 8 δήμοι περιοχής δικό τους χώρο για τα σκουπίδια με θερμική επεξεργασία …).
Οι κατοίκοι είναι ενημερωμένοι σε βάθος και έχουν προτάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την άποψη του ντόπιου μηχανικού Γιώργου Χατζηδιαμαντή διευθυντή του εργοστασίου της DOW στο Norsepink της Σουηδίας. «Δίπλα στο εργοστάσιο μας στην Σουήδια, υπάρχει εργοστάσιο καύσης υπολειμμάτων από το οποίο θερμαίνεται όλη η πόλη. Στον παρακείμενο βιολογικός καθαρισμό ρίχνονται τα απόβλητα του εργοστασίου και ο χώρος είναι καθαρός και καταπράσινος. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει σε αυτό το σημείο, στο Βιοτεχνικό Πάρκο όπου υπάρχει βιολογικός καθαρισμός, εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού, δρόμος και χώρος για τις διάφορες μονάδες. Η υπουργός περιβάλλοντος κ Μπιρμπίλη ανακοίνωσε ότι θα γίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής, αλλά η τοποθεσία δεν είναι κατάλληλη για τα εργοστάσια κομποστοποίησης, καύσης, τις μονάδες διαλογής κ.λ.π.… Το Οβριόκατρο δεν ενδείκνυται για κανένα λόγο. Είναι δύσβατη περιοχή δεν υπάρχει ηλεκτρισμός ούτε η δυνατότητα απορροής των αποβλήτων. Άρα πρόκειται για μια λεκάνη χώρου συσσώρευσες σκουπιδιών με μια μεμβράνη ελάχιστης αξιοπιστίας για τη στεγανοποίηση του και με μοναδική δυνατότητα την ταφή των σκουπιδιών. Πρόκειται λοιπόν, για ένα ΧΥΤΑ του οποίο η συζήτηση άρχισε το 1995, ακολούθησε η πρόταση του 2003 και ερχόμαστε το 2011 να συζητάμε τις ίδιες, παρωχημένες θέσεις.
sweet reporter
olymbia.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου