Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

GORAN BREGOVIC-ΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: "ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΑ" (video)



Η γνώμη μου είναι ότι πρόκειται για τον καλύτερο και πιο «διαχρονικό» δίσκο της Άλκηστης Πρωτοψάλτη, αφού τα περισσότερα από τα τραγούδια του περιλαμβάνονται ακόμη και σήμερα στα εκάστοτε προγράμματά της. Κυκλοφόρησε στα τέλη Μαΐου του 1991 κι έκανε μεγάλη αίσθηση, αλλά και ανάλογες πωλήσεις (περισσότερες από 70.000 αντίτυπα), με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον «κλασικός» για τα δεδομένα της ελληνικής δισκογραφίας.

Ήταν η εποχή του πασίγνωστου φιλμ του Εμίρ Κουστουρίτσα «Ο καιρός των τσιγγάνων», τη μουσική επένδυση του οποίου είχε αναλάβει ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς...


Από εκεί ξεκίνησε αυτός ο δίσκος, καθώς πολλά από τα θέματα της ταινίας έγιναν τραγούδια με τη στιχουργική συνδρομή της Λίνας Νικολακοπούλου και διαμόρφωσε μια νέα τάξη πραγμάτων, μαζί με το «Μένω εκτός» της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με το «Παραδέχτηκα». Έκτοτε, τα χάλκινα και γενικότερα οι βαλκανικές μελωδίες μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας κι έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια τους ακόμη και στις μέρες μας...

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι από εσάς (αν όχι όλοι σας) δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει έστω μια φορά τα πασίγνωστα «Βενζινάδικο», «Να 'ταν η χαρά οικόπεδο» (αμφότερα μουσικά θέματα της ταινίας που πρότεινε στη Νικολακοπούλου ο ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Κωτούλας για την Άλκηστη), το ομότιτλο και φυσικά το «Θεός αν είναι». Μοναδικά τραγούδια, με τη σφραγίδα του Σέρβου συνθέτη (σε μια περίοδο σκληρής δοκιμασίας για την πατρίδα του) και την ερμηνεία της Πρωτοψάλτη που δε χρειάζεται ιδιαίτερα σχόλια.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει το «κλασικό» κι αγαπημένο «Σ' αγαπώ γιατί είσαι ωραία», καθώς επίσης και τα «Μαύρο χιόνι» και «Του Αϊ-Γιώργη» που ακούστηκαν αρκετά, όχι όμως όσο τα τέσσερα προαναφερθέντα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι υστερούν σε αξία, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα.

Στο δισέλιδο ένθετο που υπάρχει, περιέχονται οι στίχοι των τραγουδιών και σημειώματα των συντελεστών που δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για το δίσκο. Δεύτερες φωνές κάνουν εκλεκτές φωνές του τραγουδιού μας, όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Πέτρος Γαϊτάνος, η Ανθούλα Αλιφραγκή κ.α.

Η παραγωγή ήταν του Νίκου Καραγιάννη και της Λίνας Νικολακοπούλου και η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο Sierra με ηχολήπτες τον Κώστα Καλημέρη (που επιμελήθηκε και το remix μαζί με τον Μπάμπη Μπίρη) και τον Μάκη Αχλαδιώτη.

Τα τραγούδια του δίσκου

Μαύρο χιόνι
Βενζινάδικο
Θεός αν είναι
Παραδέχτηκα
Όρκος
Του Αϊ-Γιώργη
Να 'ταν η χαρά οικόπεδο
Τριανταφυλλάκι
Σ' αγαπώ (Μουσική-στίχοι: Αριστείδης Μόσχος)
Πήρα χάρη

ΑΡΩΜΑ ΒΙΝΥΛΙΟΥ ΤΑΣΟΣ ΚΡΙΤΣΙΩΛΗΣ






2 σχόλια :

/kentripotideas.blogspot - MAKEDONIA JAKOYSTH είπε...

Και να φανταστείς – από ότι ξέρω – μουσικοί σε πολλά τραγούδια, ήταν τσιγγάνοι (γύφτοι) από τα Σκόπια.

jazzed είπε...

χωρίς να είμαι 100% σίγουρη, νομίζω πως αυτό ισχύει για τον αυθεντικό δίσκο από τον καιρό των τσιγγάνων... και μάλιστα πολλοί από τους παραδοσιακούς μουσικούς, παίζουν και στην ταινία... και πάλι δεν είμαι 100%... όπως και να'χει όμως, το "παραδέχτηκα" της Πρωτοψάλτη είναι ένα από τα καλύτερά της δισκάκια... όχι όμως το καλύτερο που λέει ο φίλος μας στην κριτική του... επιφυλάσσομαι για το μέλλον... καλή ακρόαση!!!