Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Επέτειος μνήμης για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή


Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από τον πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αϊτή που κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από 250 χιλιάδες ανθρώπους. Η πορεία ανοικοδόμησης της χώρας προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς προκαλώντας οργή στους κατοίκους της χώρας οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν σε άθλιες συνθήκες.
Τη σημερινή θλιβερή επέτειο επιβαρύνει η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση και αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα καθώς αμφισβητείται το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών επρόκειτο να διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου, όμως προγραμματίσθηκε για τον επόμενο μήνα καθώς δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος σε αυτές.

Επίσης η επιδημία χολέρας που έχει πλήξει τη χώρα έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους ενώ χιλιάδες είναι αυτοί που νοσούν.

Επιπλέον, το Ινστιτούτο Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας της Αϊτής, η γαλλική οργάνωση δικηγόρων BAI, η Διεθνής Κλινική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Γυναικών της Νέας Υόρκης και η διεθνής γυναικεία οργάνωση MADRE, σε έκθεσή τους καταγγέλλουν τις τοπικές και διεθνείς αρχές στην Αϊτή πως έχουν αγνοήσει την "επιδημία σεξουαλικής βίας" που υφίστανται γυναίκες και νεαρά κορίτσια που ζουν σε καταυλισμούς μετά το σεισμό.

"Ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό, η κυβέρνηση της Αϊτής, τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα απέτυχαν να αντιδράσουν αποτελεσματικά στη βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών που ζουν σε ανεξέλεγκτους καταυλισμούς για τους εσωτερικούς πρόσφυγες που έχουν κατακλύσει το Πορτ-ο-Πρενς" τονίζεται στην έκθεση και προστίθεται ότι : "Δεν υπάρχει τέλος στον ορίζοντα για τις επικίνδυνες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι γυναίκες της Αϊτής".

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει "τον αυξανόμενο κίνδυνο" βιασμού στους καταυλισμούς των σεισμοπλήκτων. Κατά τους πέντε πρώτους μήνες μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010 αναφέρθηκαν περισσότεροι από 250 βιασμοί.

Χθες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος επισκέφθηκε την Αϊτή εξέφρασε την οργή του για τους αργούς ρυθμούς ανοικοδόμησης της χώρας, τονίζοντας ότι ο λαός της Αϊτής θα συνεχίσει να έχει συμπαραστάτη τους τις ΗΠΑ.

"Συνεχίζει να μας εμπνέει η προσπάθεια του λαού της Αϊτής,αλλά και η δραστήρια ΑΪτινή κοινότητα στη χώρα μας,που αντιμετώπισε αυτήν την αβάσταχτη απώλεια με απαράμιλλο κουράγιο και πίστη",επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ που επέφεραν ένα σημαντικό αποτέλεσμα στήν προσπάθεια ανακούφισης μεγάλου τμήματος του πληθυσμου,τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την θεομηνία,συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Χθες οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αϊτής υπέγραψαν συμφωνία με νοτιοκορεάτικη εταιρία του υφαντουργικού τομέα,για την κατασκευή βιομηχανικού πάρκου στην σεισμόπληκτη Αϊτή,σε ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά προγράμματα στη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου.

Η συμφωνία με την νοτιοκορεάτικη εμπορική εταιρία Σαε-Α στηρίζεται επίσης από αμερικανική επενδυτική τράπεζα και αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας και να γίνει έτσι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον ιδιωτικό τομέα της Αϊτής.

www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :