Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Η δίαιτα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο







Η απώλεια βάρους είναι πάντα μία από τις δημοφιλέστερες υποσχέσεις που δίνουμε στον εαυτό μας για το νέο έτος. Και παρόλο που οι περισσότεροι μετά τις γιορτές δοκιμάζουν εξαντλητικές δίαιτες και γράφονται σε γυμναστήρια για να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, μέχρι να μπει η άνοιξη έχουν ήδη επιστρέψει στις παλιές τους συνήθειες. Μήπως το πρόβλημα είναι ότι απαιτούμε πάρα πολλά από τον εαυτό μας;



Το αδυνάτισμα δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Διατροφολόγοι και γυμναστές που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα «Independent», έδωσαν πρακτικές συμβουλές... για τεμπέληδες που θα βοηθήσουν να χάσουν κιλά και να διατηρήσουν τη φόρμα τους χωρίς να τρέχουν στα γυμναστήρια και να ακολουθούν προγράμματα διατροφής!



Σύμφωνα με τον Δρ. Ρομπ Χικς, «τον καινούργιο χρόνο οι άνθρωποι τείνουν να εισάγουν τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη φόρμα τους ή να χάσουν μερικά κιλά. Είναι όμως οι μικρές αλλαγές που κάνουν μεγάλη διαφορά και αυτές είναι πιο πιθανό να γίνουν συνήθεια», εξήγησε ο Δρ. Χικς.

«Κάποια βασικά μέτρα, όπως το να αφήνουμε μπολ με φρούτα σε στρατηγικά σημεία -κοντά στο τηλεκοντρόλ ή δίπλα στο κρεβάτι- μπορούν να κάνουν περισσότερα από οποιαδήποτε δίαιτα».

Μικρές αλλά αποτελεσματικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες θα μπορούσαν να είναι επίσης ο περιορισμός της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, τα οποία περιέχουν πολλές θερμίδες. Μια καλή συμβουλή θα ήταν να ζητήσετε μικρό ποτήρι την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε μπίρα.


Χάστε κιλά με επτά βήματα...


1. Δουλειές στο σπίτι
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Τζουλιέτ Κέλοου, «το γυάλισμα, το ξεσκόνισμα και το σφουγγάρισμα γυμνάζουν τα χέρια, ενώ το σκύψιμο και το τέντωμα, όταν στρώνεις το κρεβάτι ή πλένεις τα τζάμια, γυμνάζουν τους μηρούς και βελτιώνουν την ευελιξία». Σε μία ώρα καίμε έως 194 θερμίδες βάζοντας σκούπα, 173 ξεσκονίζοντας, 180 καθαρίζοντας τζάμια και 287 με την κηπουρική!


2. Σύμμαχος η σάουνα
15 λεπτά σάουνα την ημέρα ισοδυναμούν με τακτική άσκηση και προστατεύουν από καρδιοπάθειες, σύμφωνα με επιστήμονες του ιαπωνικού Πανεπιστημίου Καγκοσίμα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 14 ημέρες μετά από καθημερινή σάουνα 15 λεπτών, άνδρες που κινδύνευαν από καρδιοπάθειες, είχαν αυξημένη ροή αίματος και ευρύτερες αρτηρίες.



3. Tρώτε συνειδητά
Να μη μασουλάτε μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση, να υπολογίζετε πόσο φαγητό βάζετε στο πιάτο και να γράφετε τι τρώτε καθημερινά, προτείνει η διαιτολόγος Αζμίνα Γκοβιντζί.











4. Επιδιώξτε να περπατάτε
Να προτιμάτε τα σκαλιά από το ασανσέρ και να παρκάρετε μακριά από την είσοδο του σούπερ μάρκετ. «Χάρη στο βάρος από τα ψώνια που θα κουβαλάτε επιστρέφοντας στο αυτοκίνητο, θα κάψετε περισσότερες θερμίδες», σύμφωνα με τη γυμνάστρια Τζένι Πέισι. Ευεργετικός είναι και ένας περίπατος στη φύση.



5. Αλλαγές στη διατροφή
Προτιμήστε άπαχο γάλα, λευκό αντί για κόκκινο κρέας, φάτε το μισό γλυκό και αφήστε το υπόλοιπο για αύριο, να τρώτε ένα φρούτο παραπάνω την ημέρα και να βάζετε φαγητό σε μικρότερο πιάτο. Οπως επισημαίνει η διατροφολόγος Μπρίτζετ Μπένελαμ, δεν πρέπει να παραλείπουμε γεύματα.





6. Μαγειρέψτε συχνότερα
«Ετσι ελέγχετε το τι τρώτε, από τα υλικά μέχρι τον τρόπο μαγειρέματος», εξηγεί ο Σιάν Πόρτερ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Ενωσης. Σήμερα υπάρχουν άφθονες συνταγές στο Ιντερνετ και τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής.



7. Αθλητές του καναπέ
Μπορεί τα ηλεκτρονικά παιχνίδια να συνδέονται με την παχυσαρκία, όμως κάποιες κονσόλες προσφέρουν παιχνίδια προσομοίωσης που αναγκάζουν τον παίκτη να κινηθεί, ενώ υπάρχουν και βιντεοπαιχνίδια γυμναστικής και αερόμπικ! «Κάνουν την άσκηση διασκεδαστική και προσβάσιμη», εξηγεί η διατροφολόγος Σόνα Ουίλκινσον. Εκτός από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια υπάρχουν και μίνι όργανα γυμναστικής για το σπίτι.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ, ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :