Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς


Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πληρώνονται σε όλο τον κόσμο για δωροδοκίες περίπου 1 τρις δολάρια, γεγονός που εντείνει τη διαφθορά και συμβάλλει στην υπονόμευση του μέλλοντος των επερχόμενων γενεών. Κάθε πράξη δωροδοκίας συμβάλλει στη φτώχεια, αποτελεί τροχοπέδη στην πρόοδο και αποστερεί πόρους για επενδύσεις.. Τη διαφθορά μάχεται εδώ και χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο η μη κυβερνητική οργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια», που έπεισε τον ΟΗΕ να υιοθετήσει σχετικές πρωτοβουλίες. Η 9η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, γιατί την ημερομηνία αυτή του 2003 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε τη Συνθήκη κατά της Διαφθοράς.

Το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της Διαφθοράς πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2003 και σε αντίθεση με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς αντικατοπτρίζει καθαρά τη γνώμη των πολιτών για συγκεκριμένα θέματα σχετικά με τη διαφθορά και τη διαφάνεια.

Πραγματοποιείται σε συνεργασία με παγκόσμιο οργανισμό δημοσκοπήσεων σε 60 χώρες του κόσμου και δεν βαθμολογεί ούτε κατατάσσει τις χώρες, οι οποίες μετέχουν.

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, το 98% των Ελλήνων θεωρούν ότι η διαφθορά αποτελεί «μείζον πρόβλημα» στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 78%. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Υψηλά ποσοστά παρατηρούνται ακόμη μεταξύ των Βουλγάρων (97%), των Ούγγρων (96%) και των Μαλτέζων (95%) ενώ το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφανίζουν οι Δανοί (22%).

Σύμφωνα με το βαρόμετρο κόμματα, κοινοβουλευτικοί θεσμοί και ΜΜΕ είναι οι πλέον διεφθαρμένοι θεσμοί στη χώρα μας.

Μάλιστα, τα τελευταία 3 χρόνια η κοινή γνώμη εκτιμά ότι η διαφθορά αυξήθηκε, ενώ οι πολίτες πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την διαφθορά..

3 σχόλια :

arastel είπε...

http://et.diavgeia.gov.gr/
και έτσι το κράτος υποτίθεται ότι καταπολεμά τη διαφθορά...

Ανώνυμος είπε...

elladara ole! pantou prwtoi!
eurobasket, eurovision, euro2004, diafthora ! ti na prvtometrisei kaneis apo tis epityxies aftoy toy perfanou ethnous!

Ανώνυμος είπε...

Viva la Grecia, τα πάντα όλα, επίσης είναι η πρώτη χώρα που δημιούργησε και κατέστρεψε τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Και δεν έμεινε εκεί, συνεχίζει απτόητη.

Προτείνω το ντοκυμαντέρ Endgame του Alex Jones, όπου σε κάποια στιγμή θίγει την κληρονομική εξουσία και την ευγονική.

Τυχαίο? Δε νομίζω...

dimkyyy