Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011
Το Πολιτικό "Βαριόμουτρο"
themotorcycleboy.blogspot.com
Επειδή κάπως μούχλα η σημερινή μέρα σκέφτηκα να διαβάσω μια στατιστική έρευνα –είναι παγκοσμίως γνωστό οτι η στατιστική φτιάχνει τη διάθεση, νομίζω; Κι επειδή πάντα με γοήτευε το και καλά Ευρωπαϊστικό βλαχογκλάμουρ, είπα να διαβάσω αυτή την έρευνα ονόματι ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 86, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2011, ΣΚΑΪ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, της Public Issue. Έλα να σου δείξω:
Ερώτηση: Η διεθνής ισχύς της χώρας έγινε: α) πιο αδύνατη, β) πιο ισχυρή, γ) παρέμεινε η ίδια, δ) δεν έχω γνώμη;
Παρατήρηση: Πώς είναι δυνατό να χαρακτηριστεί η ισχύς ως αδύνατη ή ισχυρή; Δηλαδή η αδύνατη ισχύς είναι ίσα με όσο πατάει το κουνούπι και η ισχυρή όσο πατάει ο ελέφαντας να πούμε; Προφανώς ο ποιητής θέλει να ρωτήσει (αλλά δεν το κάνει –ακυρώνοντας έτσι την ερώτησή του): η διεθνής θέση της χώρας έγινε πιο ισχυρή, πιο αδύνατη, μια από τα ίδια ή «συγνώμη βιάζομαι»; Επίσης όταν ζητάς από κάποιον να συγκρίνει θα πρέπει να του θέσεις και κάποια χρονικά πλαίσια. Τουτέστιν η ερώτηση θα έπρεπε να τελειώνει σε «από ότι ήταν πριν από Χ χρόνια ή Ψ μήνες ή Ζ τέρμινα».
Φυσικά οι πανέξυπνοι συμμετέχοντες απαντάνε, σε ποσοστό 67%, οτι η διεθνής ισχύς της χώρας έγινε πιο αδύνατη! Φαίνεται πώς όσο χοντραίνει ο Πάγκαλος τόσο αδυνατίζει η ισχύς –σε λίγο θα το βγάλουν και σε τύπο!
Ερώτηση: Τους επόμενους δυο μήνες τι προβλέπετε; Θα γίνουν αρκετές ή λίγες απεργίες και κινητοποιήσεις;
Παρατήρηση: Όταν ρωτάς τον άλλο «τι προβλέπεις» αμέσως τον τοποθετείς στο βάθρο του Πητ Παπαδάκου, της Μύριαμ και του Τζόσουα –κάπου εκεί τέλος πάντων. Άρα του δίνεις τη δυνατότητα να πει παπαριά χωρίς να φοβάται οτι θα του ζητηθεί τεκμηρίωση (όπως στην περίπτωση που αντί για «προβλέπετε» υπήρχε το «νομίζετε», ή το «εκτιμάτε»). Όταν μάλιστα το αποτέλεσμα αυτής της ερώτησης το βαφτίζεις «Προσδοκίες για τις κοινωνικές συγκρούσεις τους προσεχείς μήνες», τότε μπερδεύεις το τραμ με το μπαμ και τη γραβάτα με το κασκόλ. Ή αλλιώς ονομάζεις αυθαίρετα (οιωνεί έστω) «κοινωνική σύγκρουση» την εργασιακή διεκδίκηση.
Για την ιστορία, το 84% των ερωτηθέντων λέει οτι θα γίνουν αρκετές απεργίες τους επόμενους δυο μήνες (και απορώ τι κάπνισε το 11% που λέει οτι θα γίνουν λίγες απεργίες).
Αφήνω στην άκρη τα βαρετά περί ικανοποίησης από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση καθότι τέτοιου τύπου ερωτήσεις είναι άνευ νοήματος. Σα να ρωτάς κάποιον μετά το γάμο «με ποιον κάνετε καλύτερο σεξ; με τον τωρινό σύντροφό σας ή με τον προηγούμενο;» Η σωστή απάντηση είναι σαφέστατα «καλύτερο σεξ θα έκανα με τον Μπραντ Πιτ ή την Αντζελίνα Τζόλι αλλά δεν μου κάθονται». Ανάμεσα στον νυν και στον πρώην, αν ο πρώην έκανε καλύτερο σεξ δεν θα ήταν πρώην κι αν ο νυν έκανε ικανοποιητικό σεξ δεν θα παντρευόμασταν. Προφανή πράγματα δηλαδή –πολιτικά μιλάω. Αφήνω λοιπόν τα προφανή και πάω στις τσαχπινιές:
Ερώτηση: Τι γνώμη έχετε για τις παρακάτω μορφές κυβέρνησης: α) Οικουμενική, β) ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, γ) ΠΑΣΟΚ, δ) ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ, ε) ΝΔ, στ) ΝΔ-ΛΑΟΣ, ζ) Τεχνοκρατών-Ειδικών, η) Άλλο, θ) Χωρίς γνώμη;
Παρατήρηση: Αν και η Οικουμενική παίρνει 21% και η επιλογή Άλλο παίρνει 20% μόνο η Οικουμενική εμφανίζεται στον Πίνακα των Μετρήσεων. Κι απορεί κανείς (εγώ για την ακρίβεια): Πώς γίνεται να υπάρχει απαξίωση του κομματικού συστήματος και ταυτόχρονα να θέλει η (ισχνή έστω) πλειοψηφία μια κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν ΟΛΟΙ οι απαξιωμένοι μαζί; Πώς γίνεται να θεωρούνται λωποδύτες συλλήβδην οι πολιτικοί και η προοπτική κυβέρνησης τεχνοκρατών –ειδικών (άρα μη πολιτικών) να παίρνει μόνο 2%; Κι αυτό το Άλλο με το 20% τι είναι; Κυβέρνηση εξωγήινων; Πού ‘σαι ρε Γιώργη Παπαδόπουλε; Συνασπισμός Γκλέτσου –Ψηνάκη;
Ένα πραγματικά ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας εμφανίζεται από τον συνδυασμό 2 αποτελεσμάτων: αυτού που προκύπτει από την ερώτηση σχετικά με τις πρόωρες εκλογές (56% εκτιμά οτι θα έχουμε πρόωρες) και του άλλου που μετράει την αναγκαιότητα διεξαγωγής εκλογών (το 81% απαντάει οτι δεν χρειάζονται). Σκέφτομαι εγώ:
Όλη αυτή η πολυκαναλική προπαγάνδα περί χούντας του ΠΑΣΟΚ, η οποία χούντα καταλύει το Σύνταγμα κ.λ.π. δεν έχει περάσει στους ερωτώμενους; Αν ναι –γιατί δεν θέλουν να γίνουν εκλογές και να ξεφορτωθούν τη χούντα;
Μήπως όμως τελικά, επειδή ακριβώς έχει περάσει η ιδέα της χούντας, οι ερωτώμενοι αδιαφορούν ουσιαστικά περί της διεξαγωγής εκλογών αφού όλα θα είναι σικέ; Μήπως ακριβώς αυτή η άποψη των ερωτώμενων -οτι αν και δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, οι πρόωρες μάλλον θα γίνουν- μήπως αυτό σημαίνει οτι οι ερωτώμενοι έχουν αποδεχτεί την κυριαρχία της χούντας η οποία ορίζει τα πολιτικά πράγματα του τόπου αδιαφορώντας για τη γνώμη των πολιτών;
Μήπως οι ερωτώμενοι απλά είχαν το φαϊ στη φωτιά κι απάντησαν βιαστικά στις παραπάνω ερωτήσεις;
Ρεζουμέ δεν βγαίνει και οι απορίες θα μπορούσαν να συνεχιστούν αιωνίως. Γι΄αυτό λοιπόν οι συγκεκριμένες ερωτήσεις είναι άχρηστες και περιττές –από τη στιγμή που δεν οδηγούν σε μια ασφαλή υπόθεση.
Υπάρχουν άλλες –τέτοιες –άχρηστες ερωτήσεις;
-Η κλασσική περί «καταλληλότερου» η οποία αποδεδειγμένα πλέον δείχνει το ποιος είναι πρωθυπουργός της χώρας την χρονική στιγμή της έρευνας.
-Η «παράσταση νίκης» η οποία δείχνει ποιο κόμμα κυβερνάει τη συγκεκριμένη στιγμή.
-Η ερώτηση περί «αποχής και ψήφου αποδοκιμασίας» τη στιγμή που δεν γίνονται εκλογές!
Με λίγα λόγια, πρόκειται περί μιας έρευνας της οποίας οι περισσότερες ερωτήσεις δεν οδηγούν σε ασφαλές συμπέρασμα ενώ οι υπόλοιπες ερωτήσεις είναι διατυπωμένες (επιεικώς) λανθασμένα. Και δεν θα είχε μεγάλη σημασία το γεγονός αν δεν επρόκειτο για έρευνα η οποία έγινε με τη στάνταρ μεθοδολογία που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα.
Προκύπτει έτσι το διπλό ερώτημα:
1. Σε τι αποσκοπούν αυτού του τύπου οι έρευνες; Στην αποτύπωση ή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης;
2. Υπήρχε περίπτωση να κατατεθεί το σχέδιο της συγκεκριμένης έρευνας σαν εργασία στο μάθημα της Στατιστικής σε πανεπιστημιακή σχολή και ο φοιτητής που κατέθεσε τέτοιο έκτρωμα να περάσει το μάθημα;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου