Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Αίρεται το φορολογικό απόρρητο


Στη δημοσιότητα τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου. Με 45% η φορολόγηση των μερισμάτων. Αίρει το φορολογικό απόρρητο το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών. Προβλέπει ότι θα δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου για χρονικό διάστημα πάνω από ένα έτος καθώς και των παραβατών του ΚΒΣ για πλαστά και εικονικά στοιχεία. Θέτει τα κριτήρια ελέγχου για ελεύθερους επαγγελματίες, τις προϋποθέσεις για την φοροκάρτα ενώ αυξάνει και τον φόρο των χρηματιστηριακών συναλλαγών στο 0,2% από το 0,15%.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα είναι:

Γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, μηχανικοί, τοπογράφοι, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές ή φοροτεχνικοί που δηλώνουν καθαρό εισόδημα

•μικρότερο των 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των διακοσίων χιλιάδων 200.000 κατοίκων,

•μικρότερο των 20.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων,

•μικρότερο των 15.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων,

Αυτόφωρο για την μη καταβολή ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών

Το αδίκημα της μη καταβολής ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών πάνω από ένα όριο ποσού μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές και προβλέπονται οι διαδικασίες του αυτόφωρου.

Όσον αφορά στην εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ηλεκτρονικά , επιβάλλεται πρόστιμα 200 ευρώ.

Φορολόγηση εταιρειών

Όσον αφορά στη φορολογήση των εταιρειών, ουσιαστικά δεν αλλάζει το ποσοστό φορολόγησης καθώς εφαρμόζεται συντελεστής 20% στα κέρδη της εταιρείας συνολικά και άλλο 25% στα διανεμόμενα.

Τμηματική καταβολή ΦΠΑ

Με το σχέδιο νόμου επαναφέρεται στην ουσία η ρύθμιση για την τμηματική καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις δόσεις. Με την υποβολή της δήλωσης θα καταβάλλεται το λιγότερο σαράντα τοις εκατό (40%) του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο 60% σε δύο δόσεις. Όλες οι δόσεις δεν μπορούν να είναι μικρότερες των 300 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αυτό δεν δίνει παρά ένα περιθώριο δύο μηνών στις μεγάλες επιχειρήσεις που υποβάλλουν κάθε μήνα δήλωση ΦΠΑ, καθώς από τον τρίτο μήνα και μετά θα πρέπει να πληρώνουν το 100% της οφειλής. Όφελος έχουν μικρές επιχειρήσεις (β κατηγορίας) ή εποχιακές.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :