Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Άνθρωπος κατά Φύσεως

(κείμενο αναγνώστη)

΄Ενα από τα πιο επίκαιρα θέματα που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα είναι η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στη φύση.Πιο συγκεκριμένα η επιρροή που εχει η τεχνολογία του δυτικού κόσμου στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.Διότι η μόλυνση που έχουμε προκαλέσει κ συνεχίζουμε να προκαλούμε στο πλανήτη είναι αναμφησβήτητη.Το πρόβλημα έχει πάρει τέοιες διαστάσεις που πλέον θεωρείτε οτι οι κλιματικές αλλαγές παρουσιάζουν ανάλογο κίνδυνο για την ανθρωπότητα με αυτόν των πυρηνικών όπλων.
Παρ’ολα αυτά υπάρχουν κ αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν τίθετε θέμα ανησυχίας,με βασική επιχειρηματολογία την ανικανότητα του ανθρώπου να επηρεάσει το κλίμα της Γής κ η αιώνια αστάθεια του κλίματος αυτής.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου κ ο ρόλος του στο κλίμα της Γής

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου ειναι αναμφίβολα πραγματικό κ βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του πλανήτη.Είναι ουσιώδης για τη ζώη στη Γή κ παράλληλα μια απο τις φύσικες της διαδικασίες. Είναι το αποτέλεσμα της απορρόφησης θερμότητας απο συγκεκριμένα αέρια στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.Τα αέρια αυτά ξαναστέλνουν μέρος της παγιδευμένης θερμότητας πρός την επιφάνεια της Γής διατηρόντας τον πλανήτη ζεστό.Τα πιο κοινά αέρια τέτοιου τύπου είναι ο ατμός κ το διοξείδιο του άνθρακα.Χωρίς την ύπαρξη του φυσικού αυτού φαινομένου η ζωή στη Γή όπως τη ξέρουμε δεν θα ήταν ποτέ δυνατή.Οπότε η ανησυχία δε πηγάζει απο το αν υπάρχει αυτό το φαινόμενο αλλά αν ο ανθρώπινος παράγοντας το επιδινώνει.


Περί αερίων

Η ανθρώπινη δραστηριότητα αυξάνει συνεχώς τις ποσότητες των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα απο την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.
Κυρίως διοξειδίου του άνθρακα από την εκμετάλευση άνθρακα κ πετρελαίου.
Η συγκέντρωση CO2 που υπάρχει στήν ατμόσφαιρα σήμερα δεν εχει ξεπεραστεί
τα τελευταία 450.000 χρόνια κ πιθανότατα ούτε καν τα τελευταία 2,000,000 χρόνια.Υπάρχουν δύο τρόποι απορόφησης CO2,τα δέντρα κ το φυτοπλανκτόν των ωκεανών.Καθώς αφανίζουμε όλο κ μεγαλύτερες εκτάσεις δασών κ οι ωκεανοί αρχίζουν να θερμαίνονται χάνουν την ικανότητα τους να αποροφούν τέτοια αέρια,επιτρέποντας έτσι την ακόμη πιο ραγδαία αύξηση τους στην ατμόσφαιρα.Το πλανκτόν-το οποίο συλλέγει το 50% του παγκόσμιου όγκου CO2- συνεχώς λιγοστεύει διότι δυσκολεύεται να αναπτυχθεί λόγω υψηλών θερμοκρασιών.Η βάση της τροφικής αλυσίδας με λίγα λόγια βρίσκετε στη πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της.


Κι όμως θερμαίνεται

Απο τα τέλη του 19ου αιώνα οι μέσες θερμοκρασίες στη Γή έχουν αυξηθεί κατά 0,6 °C
κ τα τελευταία 25 χρόνια κατά 0,2°C .Τα νούμερα φαίνονται μικρά μέχρι να αναλογηθεί κανείς πως γίνετε λόγος για μέσες θερμοκρασίες.Οι αυξήσεις αυτές δεν είναι ομογενείς,με τις μεγαλύτερες διαφορές να σημειώνονται στη βόρεια Αμερική κ την Ευρασία.
Οι στάθμη των ωκεανών αυξάνετε τα τελευταία 100 χρόνια κατά 1-2 χιλιοστά το χρόνο,ρυθμός πολυ γρηγορότερος απο αυτόν που επικρατούσε για χιλιάδες χρόνια.
Απο το 1978 οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν κατά 9% κάθε δεκαετία.Σε πολλές περιοχές του κόσμου υποδέχονται την άνοιξη δύο εβδομάδες νωρίτερα απ’οτι οι πρόγονοι τους με αντίκτυπο στη χλωρίδα κ τη πανίδα της εκάστοτε περιοχής.Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες,τα επομένα 30 χρόνια θα αποδειχθούν άκρως κρίσιμα για χιλιάδες μορφές ζωής οι οποιές δε θα καταφέρουν να προσαρμοστούν στις αλλαγές αυτές με κίνδυνο τη πλήρη αφάνιση τους.
Η χρονιά του 1998 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που εχει καταγραφεί στην ιστορία της ανθρωπότητας.Το 2002 ήταν η δεύτερη πιο ζεστή χρονιά της ιστορίας.Το 2003 η τρίτη πιο ζεστή,το 2004 η τέταρτη πιο ζεστή κ το 2005 ήταν ίση με αυτή του ’98.

Ήρθε η ώρα να αναλογιστεί κανείς τις πράξεις του.Τις ευθύνες που έχει απέναντι στο περιβάλλον άλλα κ τον ίδιο του τον εαυτό.Αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε κ αντιμετωπίζουμε τη φύση μπορούμε να αλλάξουμε πολλά,οχι όλα βέβαια.Ξεκινώντας πρώτα απ’ολα απο τον εαυτό μας.Η δύναμη της μάζας άλλωστε είναι γνωστή σε όλους.Πρέπει κανείς να αναλογιστεί πως στη προκειμένη περίπτωση δεν βρίσκετε σε κίνδυνο η Γή,ούτε κάν η ζωή αυτού του πλανήτη.Κινδυνεύει η ανθρωπότητα.Στα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξης,η ζωή πάνω στη Γή εφτασε 5 φορές κοντά στην πλήρη αφάνισή της,για διάφορους λόγους.Αλλά είναι ακόμη εδώ. Η πράξη Νο6 μας χτυπά τη πόρτα.Το ερώτημα είναι αν τελικά επιζήσουμε για να την κρατήσουμε κλειστή...


Image credit : http://www.worldviewofglobalwarming.org/
Source : http://www.epa.gov/climatechange/
http://www.giss.nasa.gov/
http://globalwarming.net/



Prague 2/07 by D.




Δεν υπάρχουν σχόλια :