Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Το ηφαίστειο της Ιταλίας που απειλεί την Ευρώπη

Με αφανισμό κάθε είδους ζωής απειλεί την Ευρώπη ένα ιταλικό ηφαίστειο, μπροστά στο οποίο ο Βεζούβιος ωχριά. Οπως προειδοποιούν οι ειδικοί, αν εκραγεί το Κάμπι Φλεγκρέι, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Νάπολης, θα σπείρει την απόλυτη καταστροφή στη Γηραιά Ηπειρο.


Η δραστηριότητά του είναι πιθανό να ξεκινήσει με περίπου χίλιες μικρές σεισμικές δονήσεις κάτω από το έδαφος της ιταλικής πόλης, όμως η τέφρα του δεν θα πνίξει μονάχα μια πόλη, όπως συνέβη με τον Βεζούβιο στην Πομπηία το 79 μ.Χ., αλλά ολόκληρη την ατμόσφαιρα της Ευρώπης.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η καλντέρα Κάμπι Φλεγκρέι είναι ένα υπερ-ηφαίστειο. Αν και δεν φαίνεται ηφαιστειακός κώνος, κάτω από το φαινομενικά ομαλό έδαφος της Νάπολης και τα νερά του κόλπου Ποτσουόλι κρύβεται ένα ηφαίστειο τεράστιας ισχύος.

Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή ήταν πριν από 39.000 χρόνια, όταν πρωτοσχηματίστηκε η καλντέρα και δημιουργήθηκαν τα πετρώματα πάνω στα οποία είναι χτισμένη η γραφική πόλη Σορέντο.

Ποιες είναι όμως τώρα οι... διαθέσεις του ηφαιστείου; Αυτό προσπαθεί να εξιχνιάσει μια διεθνής επιστημονική ομάδα που επιδιώκει να τρυπήσει την καλντέρα και να διαπιστώσει πιο συγκεκριμένα γιατί τμήμα του εδάφους της έχει ανυψωθεί κατά 3 μέτρα από το 1969 μέχρι σήμερα, προκαλώντας μάλιστα ρήγματα σε οδικές αρτηρίες και κατάρρευση πολλών κατοικιών. Παρ' όλα αυτά, εμπόδιο στις έρευνες αποτελεί ο ίδιος ο δήμαρχος της Νάπολης, ο οποίος απαγόρεψε την έναρξη των εργασιών που είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο, στην ανατολική πλευρά της καλντέρας.

Αιτία οι δημόσιες αντιρρήσεις ενός τρίτου ειδικού, ο οποίος προειδοποίησε ότι και μόνο το τρύπημα του εδάφους μπορεί να προκαλέσει μια καταστροφική έκρηξη, βάζοντας έτσι τους επιστήμονες σε διαμάχη μεταξύ τους και αφήνοντας προς το παρόν τους Ναπολιτάνους, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, έρμαια των διαθέσεων του ιταλικού ηφαιστείου.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :