Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η αλήθεια για τους διορισμούς του 2010

Με την ευκαιρία της 1ης συνεδρίασης του Ε.ΣΥ.Π, θέλουμε ως μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Με χαρά ακούσαμε την κυρία Υπουργό να επισημαίνει πως ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία μπορεί να αναπτυχθεί μόνο στα πλαίσια μίας ευνομούμενης πολιτείας, ενός κράτους νομιμότητας και διαφάνειας. Δυστυχώς, όμως, στην περίπτωση των διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ 2008, τόσο η κυρία Υπουργός, όσο και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, φαίνεται πως την αξία της νομιμότητας και της διαφάνειας την ξέχασαν. Αν, κυρία Υπουργέ, ενδιαφέρεστε για την νομιμότητα, σας υπενθυμίζουμε πως συνεχίζει να υφίσταται από τον Αύγουστο του 2010 η σε βάρος μας κατάφορη παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων μας για διορισμό.

Με βάση τις προκηρύξεις 2Π, 3Π, 4Π και 5Π/2008 .....

θα έπρεπε οι διοριστέοι εκπαιδευτικοί του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ να έχουμε διοριστεί μέχρι 31/08/2010. Τόσο ο ιδρυτικός νόμος του ΑΣΕΠ, 2190/1994, όσο και το νομικό πλαίσιο του διαγωνισμού, νόμοι 3812/2009, 3320/2005, 3260/2004, 3051/2002, οι οποίοι αποτελούν εκτελεστικούς νόμους του άρθρου 103 του Συντάγματος, απαγορεύουν κάθε μεταβολή των όρων διεξαγωγής του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Πριν την ψήφιση του νόμου 3848/2010 προσφύγαμε στον Συνήγορο του Πολίτη, ώστε η εφαρμογή του νόμου να γίνει με τρόπο που δεν θα θίγει το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να μην υπάρξει μεταβολή του χρονικού πλαισίου απορρόφησης των διοριστέων του γραπτού διαγωνισμού του 2008 . Πράγματι, ο Συνήγορος του Πολίτη αποδέχτηκε τις αιτιάσεις μας και έστειλε κλιμάκιο στο υπουργείο Παιδείας για την διευθέτηση του θέματος. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη λέει: «Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ενόψει της ψήφισης του ν. 3848/2010 στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με συνεργάτη της Υπουργού Παιδείας και κλιμάκιο της Αρχής συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου στο βαθμό που αυτή η παράταση θα ευνοούσε το διορισμό μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών εγγεγραμμένων στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών με μεγάλη προϋπηρεσία, δεδομένου βεβαίως, του γεγονότος ότι κατά το τρέχον σχολικό έτος θα διορίζονταν όλοι οι εναπομείναντες από το διαγωνισμό του 2008». Συνεπώς, η μεταβατική περίοδος δεν αφορούσε τους διοριστέους του ΑΣΕΠ, αλλά έγινε για να βοηθήσει στον διορισμό των αναπληρωτών του ενιαίου πίνακα.

Δυστυχώς, όμως, η εφαρμογή του νόμου 3848/2010 έγινε με τρόπο νομικά προβληματικό και άφησε αδικαιολόγητα αδιόριστους 426 εκπαιδευτικούς του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2008. Συνυπεύθυνη για αυτό είναι και η εκπαιδευτική κοινότητα που δεν αντέδρασε σε μια τόσο προκλητική παραβίαση της νομιμότητας. Οι διοριστέοι εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα μας. Η δικαστική επίλυση του προβλήματος, όμως , ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσει νομικές δυσχέρειες τόσο σε όσους συναδέλφους διορίστηκαν πέρυσι, όσο και σε όσους συναδέλφους αναμένουν φέτος τον διορισμό τους, γι αυτό την θεωρούμε ως έσχατη λύση. Γι αυτό καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και τους αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν στο πρόβλημα μας την πρέπουσα λύση: τον διορισμό μας εδώ και τώρα!

ΔΙΟΡΙΣΤΕΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΣΕΠ 2008

alfavita.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :