Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

40.000 στρέμματα ζητούν… Δόμηση

gps_kentrikimakedonia

Θεσμοθετημένα γενικά πολεοδομικά σχέδια και έτοιμα για εφαρμογή, θα βρουν στο συρτάρι τους πολλοί δήμαρχοι της Νέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων που μετρούν έως και τρία χρόνια σχεδιασμού δεν έχει γίνει πραγματικότητα καθώς δεν επαρκούν οι απαιτούμενοι πόροι.

Με αύξηση της τάξης του 43% στη δόμηση, στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες για περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πολίτες.

Από το 2007 μέχρι και σήμερα έχουν εγκριθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη 36 Γ.Π.Σ. για ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Όσον αφορά το Νομό Χαλκιδικής, τα Γ.Π.Σ. αναλυτικά για τους μέχρι πρόσφατα 14 δήμους έχουν ως εξής:

- Τορώνης από τον Φεβρουάριο του 2008,

- Ζερβοχωρίων από τον Ιούλιο του 2010,

- Παναγίας από τον Σεπτέμβριο του 2007,

- Μουδανιών από τον Απρίλιο του 2008,

- Σταγείρων - Ακάνθου από τον Αύγουστο του 2009,

- Ορμύλιας από τον Ιούνιο του 2008,

- Σιθωνίας από τον Σεπτέμβριο του 2008,

- ενώ Τρίγλιας και Αρναίας βρίσκονται εν αναμονή θεσμοθέτησης.

Στα τρέχοντα 20 Γ.Π.Σ. που ολοκληρώνονται και θα προωθηθούν προς θεσμοθέτηση συγκαταλέγονται της Κασσάνδρας, της Παλλήνης, του Πολυγύρου, και της Καλλικράτειας.

Οι επεκτάσεις ωστόσο μένουν σε στασιμότητα ελλείψει χρηματοδοτήσεων και κονδυλίων πέραν εκείνων που διαθέτουν οι ίδιοι οι δήμοι γι' αυτό το σκοπό.

Τα 40.000 στρέμματα που προβλέπονται για τη Χαλκιδική θα αυξήσουν σημαντικά το δομήσιμο χώρο σε ένα περιβάλλον που πολλοί ήδη χαρακτηρίζουν ως κορεσμένο.

Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλές εκ των περιπτώσεων οι επεκτάσεις αφορούν την αυθαίρετη κατοικία, προκειμένου η άναρχη δόμηση να αποκτήσει υποδομές, να συμμορφωθεί πολεοδομικά και ρυμοτομικά και να σταματήσει μία ιδιότυπη ομηρία και ένα παιχνίδι εντυπώσεων ανάμεσα στην πολιτεία και τους ιδιοκτήτες. Η ανοικοδόμηση, όπου δεν υπάρχουν αυθαίρετα, αναμένεται να αρχίσει μετά την παρέλευση της πενταετίας, ενώ στα νέα δεδομένα πρέπει τώρα να λάβει κανείς υπόψη του και τα «τακτοποιημένα» ακίνητα που θα προκύψουν με τη ρύθμιση του Ν. 3843/2010, που «λύνει» τα χέρια στους ιδιοκτήτες των ακινήτων για 40 χρόνια.



Στη Χαλκιδική άλλο ένα «αγκάθι» είναι το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς ακόμη και σε περιβαλλοντικά ευαίσθητους χώρους, όπως δάση, δασικές εκτάσεις, υγρότοπους κ.α. Εκτάσεις διεκδικούν στο νομό ιδιώτες αλλά και μονές, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές και με τις συνεχείς ενστάσεις να μην έχει βγει άκρη επί χρόνια. Υπάρχουν και οι λεγόμενες «ειδικές συνθήκες» που επικρατούν σε περιοχές μεταλλείων, μοναστηριακών εκτάσεων, τουριστικών εκμεταλλεύσεων κ.α.

Μερικά από τα παραπάνω ή και όλα αυτά συντέλεσαν στις μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόοδο των Γ.Π.Σ. Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένες περιπτώσεις έτοιμα Γ.Π.Σ. από το 2002 δεν έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ, με αποτέλεσμα να απαιτούνται νέες χρονοβόρες επικαιροποιήσεις μελετών και νέα σχέδια.

Ιωάννα Δανδέλια



αναρτήθηκε από halkidiki plus

Δεν υπάρχουν σχόλια :