Αυξήσεις τουλάχιστον 30% στα εισιτήρια των συγκοινωνιών - Στενός έλεγχος στις δαπάνες Υγεία
«Πωλητήριο» σε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Αττικής, καθώς και περιορισμούς στον αριθμό των συμβασιούχων που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα προβλέπει το 2ο επικαιροποιημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.
Το νέο κείμενο......
επιφυλάσσει ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα της Υγείας, όπου προβλέπει την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στα κύρια ταμεία, μέχρι τον Μάρτιο του 2011, με ταυτόχρονη διεύρυνση της αρνητικής λίστας χορηγούμενων φαρμάκων. Ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των παραπεμπτικών προς ιδιωτικά κέντρα και ενοποίηση των πακέτων παροχών μεταξύ των διαφόρων ταμείων από τον Ιούνιο του 2011. Τα μέτρα έχουν στόχο την εξοικονόμηση του 0,5% του ΑΕΠ.
Προβλέπει επίσης:
Την ολοκλήρωση της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σημειώνεται πως μεγάλο μέρος αυτής ανήκει σήμερα στον ΟΣΕ, επιτροπή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία και αναμένεται να υποβάλει την έκθεση της τους επόμενους μήνες, όπου θα περιλαμβάνεται αναλυτική καταγραφή τόσο των ακινήτων που έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ΟΣΕ όσο και εκείνων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο ενός προγράμματος εμπορικής εκμετάλλευσης.
Την αναδιοργάνωση της Αγροτικής Τράπεζας (της μόνης τράπεζας που απέτυχε στα "τεστ αντοχής" της ΕΚΤ το περασμένο καλοκαίρι) με στόχο την ιδιωτικοποίησή της προς τα τέλη του 2011.
Την πώληση της άμεσης συμμετοχής του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σημειώνεται πως η πρόβλεψη αυτή δεν θίγει το ποσοστό των μετοχών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ανέρχεται σε 10% και ανήκει στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.
Την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής. Εφόσον συμβούν τα ανωτέρω, οι δηλώσεις περί δημιουργίας ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα προφανώς αναιρούνται.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας "τουλάχιστον κατά 30%", ενώ εντός του 1ου τριμήνου του νέου έτους θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση του ΟΑΣΑ. Για το θέμα το υπουργείο Υποδομών ολοκληρώνει τη σύνταξη του νομοσχεδίου, το οποίο σε αρκετά σημεία του παραπέμπει στον νόμο για την ανασυγκρότηση του σιδηροδρόμου.
Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με περαιτέρω μείωση κατά τουλάχιστον 15% των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 θα πρέπει να έχει εφαρμοσθεί μείωση κατά 10% του βασικού μισθού και περιορισμός των επιδομάτων του βασικού μισθού κατά 10%. Υπενθυμίζεται ότι στον κανόνα του 1/5 συνυπολογίζονται και οι μετατάξεις.
Στο νέο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά τουλάχιστον 5% (100 εκατ. ευρώ) στο Δημόσιο, καθώς και μείωση των επιχορηγήσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ).
Ακόμη, επιτάσσει αλλαγές στον τρόπο κι ενδεχομένως στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και του οικογενειακού επιδόματος, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Επίσης προαναγγέλλεται σταδιακή αύξηση της έκδοσης εντόκων γραμματίων και έκδοση ομολόγου για ομογενείς, με στόχο να δημιουργηθεί ταμειακό "μαξιλάρι", ύψους 10 δισ. ευρώ.
Στο νέο κείμενο υπάρχει και η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, με νομοθεσία, μεχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2011. Στα επαγγέλματα που θα "ανοίξουν" είναι εκείνα των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, ορκωτών λογιστών, φαρμακοποιών κ.α..
Περιλαμβάνεται δε, μείωση των παραλαβών στρατιωτικού εξοπλισμού κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2010.
Όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας και των επιχειρήσεων αναφέρονται νέες “οχλήσεις” για την απελευθέρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους, διευκόλυνση άμεσων ξένων επενδύσεων για “πράσινες” βιομηχανίες, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, απλοποίηση νομοθεσίας για δημόσια έργα και επενδυτικά σχέδια στη βάση των προβλέψεων του ελληνικού Συντάγματος.
ΠΗΓΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου