Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Αγιατολάχ Χομεϊνί 1


Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί - Ayatullah Sayid Ruhullah Musawi Khomeini - ( 21 Σεπτεμβρίου 1902 - 3 Ιουνίου 1989 ) ήταν ανώτερος μουσουλμανικός κληρικός Ισλαμιστής φιλόσοφος και ο πολιτικός ηγέτης της Ιρανικής επανάστασης του 1979 που επιδίωκε την συντριβή του Mohammad Reza Pahlavi , του τελευταίου Σάχη του Ιράν. Μετά από την επανάσταση , ο Χομεϊνί έγινε στην χώρα η ανώτατη αρχή ο ηγέτης και κυρίαρχος πολιτικός της νέας Ισλαμικής Δημοκρατίας μέχρι το θάνατό του.

Οι γονείς του ονομάζονταν Ayatullah Sayid Mustafa Musawi και Hajiyah Aga Khanam , γεννήθηκε στην κωμόπολη Khomein , περίπου 300 χιλιόμετρα (180 μίλια) νότια της Τεχεράνης , του Ιράν , στις 21 Σεπτεμβρίου , 1902. Ήταν από μια θρησκευτική οικογένεια που είναι απόγονοι του Muhammad , μέσω του έβδομου ιμάμη , του ιμάμη Muwsa Kaazim του παππού του, Sayid Ahmad Musawi Hindi από την πόλη Nishabur , στην επαρχία Khorasan του Ιράν. Ο πατέρας του Khomeini δολοφονήθηκε όταν ήταν πέντε μηνών.

Πολλοί ιστορικοί θεωρούν σήμερα ότι ο πατέρας του μπορεί να ήταν το θύμα μιας τοπικής διαφωνίας. Μεγάλωσε από τη μητέρα του και με μια από τις θείες του. Αργότερα, όταν ήταν 15 ετών , η μητέρα και η θεία του πέθαναν την ίδια χρονιά. Στην ηλικία των έξι άρχισε να μελετά το Koran , ιερό βιβλίο του Ισλάμ , και έλαβε την πρόωρη εκπαίδευσή του στο σπίτι και στο τοπικό σχολείο , υπό την επίβλεψη του Mullah Abdul Qaasim και Shaykh Jaafar , και ήταν κάτω από την κηδεμονία του παλαιότερου αδελφού του, Ayatullah Pasandideh , έως ότου ήταν 18 ετών. Δίδαξε την ισλαμική νομοθεσία ( Sharia ), την ισλαμική φιλοσοφία και το μυστικισμό ( Irfan ) για πολλά έτη και έγραψε πολυάριθμα βιβλία σε αυτά τα θέματα.

Ως δάσκαλος ήταν ομιλητής στους σχολές Najaf και Qum για δεκαετίες προτού να γίνει γνωστός στην πολιτική σκηνή. Έγινε σύντομα μελετητής και δίδαξε πολιτική φιλοσοφία , την Ισλαμική ιστορία και την ηθική. Αρκετοί από τους σπουδαστές του ( π.χ. Morteza Motahari) αργότερα έγιναν κορυφαίοι ισλαμικοί φιλόσοφοι. Σαν μελετητής και δάσκαλος , ο Χομεϊνί έγραψε πολυάριθμες μελέτες στην Ισλαμική φιλοσοφία. Η διδασκαλία του εστίασε συχνά στη σημασία της θρησκείας στα πρακτικά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα της ημέρας.


Κράτησε μια μέτρια στάση έναντι της Ελληνικής φιλοσοφίας. Θεώρησε τον Αριστοτέλη ως ιδρυτή της λογικής και τον τίμησε για τις υπηρεσίες του στη φιλοσοφία. Επηρεάστηκε επίσης από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα. Ο Khomeini ενδιαφέρθηκε επίσης για τη λογοτεχνία και την ποίηση. Η συλλογή ποίησης του εκδόθηκε μετά από το θάνατό του.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια :