Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η Coca-Cola απέσυρε 22.000 σετ ποτηριών επειδή περιείχαν κάδμιο

Η Coca-Cola ανακοίνωσε χθες Κυριακή πως αποσύρει 22.000 σετ ποτηριών επειδή περιέχουν κάδμιο, μια καρκινογόνο ουσία, τονίζοντας όμως πως τα επίπεδα που ανιχνεύτηκαν είναι "πολύ χαμηλά και δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία"........



Η πολυεθνική επισήμανε σε ανακοίνωσή του πως αποφάσισε την άμεση απόσυρση των ποτηριών επειδή δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο ποιότητας που επιθυμεί. «Πρόσφατοι έλεγχοι έδειξαν πως η βαφή στην εξωτερική επιφάνεια των ποτηριών περιέχει κάδμιο, αλλά τα χαμηλά επίπεδα που ανιχνεύτηκαν δεν είναι επικίνδυνα για την ασφάλεια και την υγεία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Coca-Cola σημειώνει πως «δεν κάνει παραχωρήσεις στα θέματα ποιότητας και είναι πιθανόν καμιά φορά να αποσύρουμε προϊόντα μας από την αγορά λόγο ποιότητας ακόμα και αν δεν προκαλούν ανησυχίες για την ασφάλεια ή αν έχουμε νομική υποχρέωση να το κάνουμε», τονίζεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ζητώντας συγγνώμη από του πελάτες της Coca-Cola. Τα 22.000 σετ ποτηριών πωλούνται σε καταστήματα αλλά και μέσω Διαδικτύου σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον περασμένο Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο, η McDonald’s απέσυρε 13.000.000 ποτήρια επειδή η βαφή η οποία είχε χρησιμοποιηθεί περιείχε κάδμιο.
ΠΗΓΗ

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Για αυτούς που δε γνωρίζουν, από βικιπαίδεια:

Το Κάδμιο είναι χημικό στοιχείο του περιοδικού πίνακα, με σύμβολο Cd και ατομικό αριθμό 48, ατομικό βάρος 112,41 με σημείο τήξης 320 °C περίπου. Είναι ένα σχετικά σπάνιο, μαλακό (σκληρότητα 2), ελαφρώς γαλάζιο, τοξικό μέταλλο. Ανακαλύφθηκε από τον Στρόμαγιερ το 1817 σε σκόνη ψευδαργύρου .

Συναντάται ως θειούχο κάδμιο στη Γροιλανδία, τη Σκωτία και τη Πενσυλβάνια συνηθέστερα όμως απαντάται σε ορυκτά του ψευδαργύρου και σε αναλογία 1 προς 400 μέρη ψευδαργύρου από τα οποία λαμβάνεται με κλασματική απόσταξη, και μάλιστα ως πτητικό του ψευδαργύρου στα πρώτα κλάσματα της απόσταξης. Στη συνέχεια με χημική κατεργασία και τελική αναγωγή σχηματίζεται το οξείδιο του καδμίου (CdO).

Κυριότερη παραγωγός χώρα καδμίου είναι οι ΗΠΑ. Χρησιμοποιείται ευρύτατα σε κράματα (επικαδμίωση μετάλλων), στις μπαταρίες (ηλεκτρόδια καδμίου), κ.α..

Ανώνυμος είπε...

Οι επιπτώσεις του καδμίου στον ανθρώπινο οργανισμό.

πηγή:http://www.food-info.net/gr/metal/cadmium.htm

Το κάδμιο μεταφέρεται αρχικά στο συκώτι μέσω του αίματος. Εκεί, δεσμεύεται σε πρωτεΐνες για να διαμορφώσει τα σύμπλοκα που μεταφέρονται στα νεφρά. Το κάδμιο συσσωρεύεται στα νεφρά, όπου βλάπτει τους μηχανισμούς φιλτραρίσματος. Αυτό προκαλεί την έκκριση των απαραίτητων πρωτεϊνών και των σακχάρων από το σώμα και την περαιτέρω βλάβη των νεφρών. Χρειάζεται πολύς χρόνος έως ότου το κάδμιο που έχει συσσωρευθεί στα νεφρά, εκκριθεί από το ανθρώπινο σώμα.

Άλλες επιπτώσεις στην υγεία που μπορούν να προκληθούν από το κάδμιο είναι:

- Διάρροια, πόνοι στο στομάχι και έντονοι εμετοί
- Κατάγματα
- Ανεπιτυχής αναπαραγωγή και ενδεχομένως ακόμη και στειρότητα
- Βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα
- Βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα
- Ψυχολογικές διαταραχές
- Ενδεχομένως βλάβη στο DNA ή ανάπτυξη καρκίνου