Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Υποχονδρία: μια σοβαρή ασθένεια

Όλοι μας γνωρίζουμε άτομα που έχουν κάποια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα υγείας με αποτέλεσμα να τρέχουν για ιατρικές εξετάσεις με το παραμικρό. Αυτοί οι άνθρωποι πάσχουν από μια ασθένεια, που ονομάζεται υποχονδρία.


Οι άνθρωποι με αυτή τη νόσο είναι σίγουροι ότι ακόμη και τα αβλαβή φυσικά συμπτώματα, αποτελούν ένδειξη ότι πάσχουν από μια σοβαρή ασθένεια. Δεν καθησυχάζονται ούτε από τους γιατρούς, ούτε από τα ιατρικά τεστ που δείχνουν ότι είναι καλά στην υγεία τους. Αντιθέτως, γυρνούν από γιατρό σε γιατρό σε αναζήτηση μιας διάγνωσης, που να αποδεικνύει την κακή κατάσταση της υγείας τους –όπως οι ίδιοι την έχουν φανταστεί!

Αν και οι άνθρωποι με υποχονδρία γίνονται συχνά στόχος αστείων και εμπαιγμού, αυτή η υπερβολική μορφή ανησυχίας για την υγεία, δεν είναι κάτι που πραγματικά μπορεί να γίνει αντικείμενο χλευασμού. Η υποχονδρία, είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που μπορεί μερικές φορές να καταναλώσει όλη την ενέργεια της ζωής κάποιου ατόμου, αφού θα ασχολείται μόνο με αυτό.

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν εξετάζουν την περίπτωση να έχουν μια ψυχική διαταραχή και αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια από ψυχοθεραπευτές, όμως σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, φαίνεται ότι η διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορεί να είναι αποτελεσματική, και να επιτρέψει στα άτομα αυτά να ζουν ελεύθερα από τους φόβους τους.

Τα συμπτώματα της νόσου, περιστρέφονται γύρω από τις σωματικές λειτουργίες και αισθήσεις, ενώ συχνά είναι εντελώς πραγματικά, όπως ένας βήχας, μια πληγή στο δέρμα, ένας πόνος στο στομάχι ή ένας πόνος στο θώρακα. Όμως τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο, συνδέουν αυτά τα κοινά συμπτώματα με σοβαρότερες ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις. Στα ποιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνονται:

- Υπερβολικός φόβος ή ανησυχία κατοχής από μια ιδιαίτερη ασθένεια.

- Ανησυχία ότι τα δευτερεύοντα συμπτώματα σημαίνουν ότι υπάρχει μια σοβαρή ασθένεια και έντονες φοβίες.

- Η επιδίωξη επανάληψης των ιατρικών τεστ που βγήκαν φυσιολογικά.

- Απογοήτευση από τους γιατρούς ή την ιατρική φροντίδα, σε περίπτωση μη εύρεσης κάποιου σοβαρού νοσήματος.

- Τεταμένες κοινωνικές σχέσεις.

- Έμμονή στην έρευνα υγείας.

- Συχνός έλεγχος του σώματος για τυχόν εμφάνιση προβλημάτων, όπως πληγές.

- Συχνός έλεγχος των ζωτικής σημασίας ενδείξεων, όπως ο σφυγμός ή η πίεση του αίματος.

- Έντονη ανησυχία μήπως πάσχει το άτομο από κάποια ασθένεια μετά από ανάγνωση σχετικού άρθρου ή άκουσμα σε συζητήσεις.

Βέβαια, η υποχονδρία δεν εμφανίζεται σε όλους με την ίδια «ένταση». Πολλοί άνθρωποι με τη νόσο είναι απολύτως βέβαιοι ότι έχουν μια συγκεκριμένη ασθένεια, και το να πάρουν μια διάγνωση γίνεται η πρωταρχική μέριμνα της ζωή τους, ενώ άλλοι έχουν μια λιγότερο έντονη μορφή της ασθένειας. Σε αυτούς οι ανησυχίες μπορεί πάντα να υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ακόμα κι αν δεν τους εξαναγκάζουν να κάνουν τόσες συχνές ιατρικές επισκέψεις.

CapitalHealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :