Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Γιώργος Φούντας (video)

Σε ηλικία 86 ετών έφυγε από τη ζωή, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας, ένας από τους πρωταγωνιστές του Ελληνικού κινηματογράφου, με διεθνή απήχηση. Γεννημένος το 1924, σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών με δάσκαλο τον Αιμίλιο Βεάκη. Στην ταινία Στέλλα, ο Γιώργος Φούντας είπε ίσως την πιο αναγνωρίσιμη ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου προς την Μελίνα Μερκούρη: «Στέλλα φύγε, κρατάω μαχαίρι..»…

Πρωτοεμφανίστηκε στο θεατρικό σανίδι το 1949 με το .. «Ρεαλιστικό Θέατρο» στο Περοκέ. Στη συνέχεια της καριέρας του συνεργάστηκε με το θίασο Μουσούρη και το θίασο της κυρίας Κατερίνας. Την πρώτη του (μικρή) εμφάνιση στον κινηματογράφο την έκανε το 1944 στην ταινία «Χειροκροτήματα» του Γιώργου Τζαβέλα. Έγινε γνωστός με τη «Μαγική Πόλις» του Νίκου Κούνδουρου (1954), αλλά κυρίως με τη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη (1955) στο ρόλο του Μίλτου. Συνέχισε μια εξαιρετική σειρά συνεργασιών παίζοντας στο «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν (1960), καθώς και στα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη (1963).

Βραβεύτηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τις χρονιές 1966 και 1967 για την ερμηνεία του στις ταινίες «Με τη λάμψη στα μάτια» και «Πυρετός στην άσφαλτο». Στην τηλεόραση έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1975 συμμετέχοντας στη μεταφορά στη μικρή οθόνη του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Ν. Καζαντζάκη. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η κηδεία του Γιώργου Φούντα θα γίνει στις την Τρίτη 30 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί από το Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας.

Αποχαιρετούμε το Γιώργο Φούντα με την κλασσική και αξέχαστη σκηνή απέναντι στη Μελίνα Μερκούρη, από την ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :