Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010
Τα μυστήρια της Χαλκιδικής
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com
Ιστορίες μυστηρίου, με την εμπλοκή ακόμη και μυστικών υπηρεσιών, περίεργα ταξίδια-αστραπή σε Βουλγαρία και Τουρκία με ιδιωτικά αεροσκάφη, πλέκονται γύρω από την αποκάλυψη του πολυμελούς κυκλώματος παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στην Κασσανδρεία Χαλκιδικής.
“Πώς είναι δυνατόν ένας ιδιοκτήτης εταιρίας σεκιούριτι, ακόμη ένας που είχε μαγαζί με ηλεκτρονικά και αστυνομικοί να έχουν στήσει ένα τόσο μεγάλο κύκλωμα;”. Η ερώτηση ακούγεται συχνά στους διαδρόμους τόσο της ασφάλειας Θεσσαλονίκης όσο και του ΣΔΟΕ, καθώς στελέχη των δύο υπηρεσιών που συνεργάστηκαν από τον περασμένο Μάρτιο θεωρούν αδιανόητο ότι η δράση του κυκλώματος περιορίζεται στα πρόσωπα που έχουν συλληφθεί. “Το λαθρεμπόριο τσιγάρων είναι πιο προσοδοφόρο και από αυτό των όπλων και των ναρκωτικών, δεν φτάνουν αυτοί”, λέει χαρακτηριστικά στη “ΜτΚ” στέλεχος των οικονομικών υπηρεσιών που έχει ασχοληθεί με πολλές υποθέσεις “τσιγαράδικων” στη Βόρεια Ελλάδα.
Λένε μάλιστα με νόημα ότι η έρευνα δεν θα......... περιοριστεί στις συλλήψεις που έγιναν και στην ογκώδη δικογραφία που σχηματίστηκε. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως μετά την επιχειρησιακή φάση που ολοκλήρωσε η υποδιεύθυνση δίωξης οικονομικού εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τα ηνία παίρνουν οι επιτελείς του ΣΔΟΕ, οι οποίοι γνωρίζουν πώς ακριβώς δρουν τα συγκεκριμένα κυκλώματα. Ελπίζουν ότι τα “πειστήρια” που έχουν κατασχεθεί από τις έρευνες σε 13 διαφορετικά σημεία σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική θα είναι αξιοποιήσιμα για να φτάσουν στους πραγματικούς “εγκεφάλους” του λαθρεμπορίου τσιγάρων.
Αυτό που θεωρείται βέβαιο πάντως είναι πως το κύκλωμα, εκτός της κάλυψης που είχε από τις τοπικές αστυνομικές αρχές της Χαλκιδικής με την εμπλοκή των αξιωματικών της ΕΛΑΣ, φαίνεται πως καλυπτόταν από έναν “πέπλο προστασίας”, οι άκρες του οποίου μέχρι σήμερα μόνο με υποθέσεις μπορούν να εντοπιστούν. Μεταξύ των πληροφοριών πάντως που επεξεργάζονται οι διωκτικές αρχές είναι και αυτή που αναφέρει πως ένας από τους συλληφθέντες, χωρίς να διευκρινίζουν ποιος, είχε “καλές σχέσεις” με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και γι’ αυτό δεν αποκλείουν να ήταν και έμμισθος συνεργάτης τους στο παρελθόν. Επίσης, κάνουν λόγο για “ύποπτα” ταξίδια του ιδίου σε Βουλγαρία και Τουρκία, σε περίοδο που δεν είχε ακόμη σχέση με την υπόθεση του λαθρεμπορίου. Ακόμη αναφέρουν ότι το ίδιο πρόσωπο έφτασε σε σημείο να κάνει ταξίδια-αστραπή σε άλλες χώρες μέχρι και με ιδιωτικά αεροσκάφη, πραγματοποιώντας “ειδικές” επαφές με ανώτερους δημόσιους λειτουργούς των χωρών αυτών.
Τα πρόσωπα
Ο αρχηγός. Ο 53χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας σεκιούριτι χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή “εγκέφαλος” του κυκλώματος. Τα περισσότερα εμπλεκόμενα μέλη τον αποκαλούν “αρχηγό”, εμφανίζονται να του δίνουν αναφορές και αυτός λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις. Φαίνεται να έχει τις “υψηλές επαφές” γνωρίζοντας καλά το λαθρεμπόριο τσιγάρων.
Ο υπαρχηγός. Ιδιοκτήτης καταστήματος με ηλεκτρονικά παιχνίδια, ο 35χρονος Χαλκιδικιώτης υποστήριξε στην απολογία του ότι θα χρησιμοποιούνταν για τις κατασκευές του νόμιμου εργοστασίου. Θεωρείται το “δεξί χέρι” του 53χρονου, ειδικά για την οργάνωση του εργοστασίου στη Νέα Φώκαια. Χαρακτηρίστηκε από τις διωκτικές αρχές “υπαρχηγός”.
Ο αξιωματικός. Ο διοικητής της ασφάλειας Πολυγύρου αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στο κύκλωμα και ισχυρίστηκε πως γνώριζε μόνο για το νόμιμο εργοστάσιο και ότι θα συνεργαζόταν με τον “εγκέφαλο” επειδή είναι φίλος και γείτονάς του. Τα σχόλια σε βάρος του στην τοπική κοινωνία είναι πολλά για τις “επαφές” του, παρότι όλοι μιλούν για αστυνομικό με μεγάλες επιτυχίες στην πάταξη του εγκλήματος. Πάντως σε πολλές επικοινωνίες φαίνεται ότι έχει διακριτό ρόλο.
Ο διοικητής. Πιο ενεργό ρόλο και γνώση όσων συμβαίνουν με το λαθρεμπόριο τσιγάρων κατηγορείται ότι έχει ο διοικητής του τοπικού τμήματος Κασσανδρείας. Στην απολογία του προσπάθησε να πείσει ότι δεν έχει εμπλοκή, αλλά οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τον καίνε. Ακόμη και αστυνομικοί έλεγαν πως δεν πατούσε το πόδι του στο αστυνομικό τμήμα και πως μέριμνά του ήταν οι δραστηριότητες και οι συνεργασίες με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας σεκιούριτι, με τον οποίο περνούσε πολλές ώρες ημερησίως.
Ο ταμίας. Ο 48χρονος έμπορος κατάφερε και ξέφυγε από τα φώτα της δημοσιότητας. Προφυλακίστηκε μετά την απολογία του, αφού θεωρείται ο “συνδετικός κρίκος” του κυκλώματος με τη γειτονική Βουλγαρία. Οι αρχές τον θεωρούν “πρόσωπο-κλειδί” και οι πληροφορίες ότι είχε επαφές με κυκλώματα λαθρεμπόρων επισήμως δεν επιβεβαιώνονται, αφού δεν είχε συλληφθεί στο παρελθόν για τέτοιες υποθέσεις. Πάντως διαπιστώνεται ότι κινεί όλα τα οικονομικά του κυκλώματος και κανονίζει τις αγοραπωλησίες μηχανών για το εργοστάσιο.
Η εξάρθρωση
Στις 20 Απριλίου του 2009 οι ουγγρικές αρχές κατάσχουν ένα φορτηγό με λαθραία τσιγάρα. Ακολουθούν κατασχέσεις παρόμοιων φορτίων σε Γερμανία, Ολλανδία, Ρουμανία και Ιταλία. Οι γερμανικές αρχές αξιοποιούν στοιχεία μετά τη σύλληψη οδηγού φορτηγού και εντοπίζουν τα τηλέφωνα με τα οποία μιλούσε στην Ελλάδα.
Από τον Οργανισμό Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (OLAF) το θέμα θεωρείται σοβαρό και οργανώνεται σύσκεψη στο Ανόβερο με τη συμμετοχή και του ΣΔΟΕ. Τον Φεβρουάριο του 2010 εντοπίζεται η πρώτη αποθήκη στην Άθυτο που χρησιμοποιήθηκε από το κύκλωμα.
Μέχρι τις 7 Ιουνίου Ασφάλεια και ΣΔΟΕ φτάνουν στα ίχνη πολλών μελών. Γίνονται ολονύχτιες παρακολουθήσεις, χωρίς όμως να εντοπιστεί το εργοστάσιο της Σίβηρης που καταστρέφεται από πυρκαγιά. Οργανώνεται κοινή επιχείρηση τεχνικού “κουκουλώματος” και υποβαθμίζεται η έρευνα για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο.
Ακολουθούν παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνομιλιών και διαπιστώνεται η εμπλοκή των αστυνομικών. Το καλοκαίρι εντοπίζεται το νέο εργοστάσιο στη Νέα Φώκαια και παράλληλα γίνονται παρακολουθήσεις όλων των οχημάτων που κινούνται γύρω απ’ αυτό. Στις 29 Σεπτεμβρίου το εργοστάσιο μπαίνει σε λειτουργία και το πρωί της επομένης πραγματοποιείται μαζική έφοδος τόσο εκεί όσο και σε δώδεκα ακόμη σημεία. Συλλαμβάνονται 19 άτομα. Συμμετέχουν 70 αστυνομικοί και 30 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.
Συνομιλίες-φωτιά μεταξύ των λαθρεμπόρων
Από την πρώτη μέρα της εξάρθρωσης του κυκλώματος παρασκευής και λαθρεμπορίας τσιγάρων στη Χαλκιδική, πολλοί υπέθεσαν ότι πίσω από τους συλληφθέντες βρίσκονται πρόσωπα που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές και έχουν βρεθεί πολλές φορές στη φυλακή.
Ενδείξεις για ενίσχυση της συγκεκριμένης υπόθεσης υπάρχουν, ωστόσο κανείς δεν βρήκε οποιοδήποτε στοιχείο. Ακόμη και στις χιλιάδες σελίδες των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, οι εμπλεκόμενοι συλληφθέντες μιλούν για άλλους λαθρεμπόρους σαν να είναι εχθροί, ενώ υποψιάζονται ότι ανταγωνιστές τους ήταν αυτοί που έβαλαν τη φωτιά στο πρώτο εργοστάσιο της Σίβηρης, στις 7 Ιουνίου.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που περιλαμβάνεται στη δικογραφία μεταξύ μελών του κυκλώματος:
- Δηλαδή, εγώ αυτό το πράγμα που αντιμετώπισα έτσι, από, τέλος πάντων, αυτή την πίεση, δηλαδή ακόμη καπνίζει το γ... (εργοστάσιο).
- Ο άνθρωπος ζορίστηκε απ’ αυτό. Τώρα το κάψανε οι μπ... το γ... το εργοστάσιο. Μας τα ’φαγε η φωτιά.
Ακόμη ξεκαθαρίζεται, πάλι σε συνομιλία, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση με γνωστό κύκλωμα λαθρεμπόρων τσιγάρων που έδρασε στο παρελθόν ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως μάλιστα αναφέρεται στη δικογραφία, επί δύο χρόνια παραλήπτες τσιγάρων δεν τους ζητούσαν παραγγελίες “επειδή νόμιζαν ότι είναι του Γ. (αναφέρεται συγκεκριμένο προσωνύμιο), αλλά όταν έμαθαν πως είναι του μαυροφορεμένου (έτσι χαρακτηρίζουν τον 53χρονο “εγκέφαλο”), τότε άρχισαν να τους ζητάνε”.
Η πυρκαγιά και… ο υφυπουργός
Η φωτιά στο εργοστάσιο, που βρισκόταν στη θέση “Κελί” μέσα στο πευκοδάσος της Σίβηρης, εκτός του ότι αποδόθηκε από τα ίδια τα μέλη του κυκλώματος σε ανταγωνιστές τους, προκάλεσε έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να αποκαλυφθεί η δράση τους. Χαρακτηριστικός είναι ο “συναγερμός” στελεχών του κυκλώματος σε προγραμματισμένη επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρη Γεωργακόπουλου, επειδή είχε ενημερωθεί για το καμένο εργοστάσιο και τη λαθρεμπορία. Αυτό αποτυπώνεται και στη συνομιλία δύο συλληφθέντων, όταν ο ένας προτρέπει τον άλλον “να βγάλει συνεννόηση με τον δήμο εκεί πέρα να πεταχτούν τα πράγματα που έχουν περισσέψει, τ’ αποκαΐδια”, δείχνοντας ότι έχουν προσβάσεις και σε υπαλλήλους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Όχι, θα το κάνουμε σήμερα, θα το κάνουμε αύριο, βρε λέω υπάρχει κίνδυνος, δεν είναι λέω δηλαδή το θέμα αυτό, δεν πρέπει να υπάρχουν αυτά.
- Σαφώς.
- Σήμερα τι έγινε; Ήρθε αυτός ο Γεωργακόπουλος απ’ το, υφυπουργός τι είναι, Οικονομικών τέτοιο... και πήγε απ’ τη ΣΔΟΕ.
- Ναι;
- Και έμαθε γι’ αυτό εδώ και θ’ ανέβει επάνω.
- Ο υπουργός;
- Ναι.
- Ω, ρε γαμ...
- Θ’ ανέβει επάνω. Και σ’ ένα site τώρα, έπεσε πριν από τρεις ώρες, αρχίζουν και αναρωτιούνται. Τι κάνανε οι αστυνομικοί, τι έκανε το δασαρχείο, τι έκανε ξέρω γω το τέτοιο, γιατί δεν πήρε δημοσιότητα. Γιατί... δηλαδή αυτό θα ήταν καθαρισμένο τώρα, θα πήγαινε πάνω και θα έβλεπε.
“Δεν μετατίθεσαι”
Η κάλυψη που παρείχαν αστυνομικοί στο κύκλωμα και η φερόμενη ενεργός συμμετοχή τους αποκαλύπτεται στις περισσότερες σελίδες της δικογραφίας που έχει στα χέρια του ο δεύτερος ειδικός ανακριτής. Μάλιστα η ασφάλεια χαρακτήρισε τους δύο ανώτερους αξιωματικούς που συνελήφθησαν “ενεργά μέλη του κυκλώματος”, ενώ τους άλλους δύο αστυνομικούς “περιφερειακούς”.
Σύμφωνα με όσα λένε παράγοντες της Χαλκιδικής, αρκετοί από τους συλληφθέντες είχαν απλώσει τα δίχτυα τους σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες της περιοχής. Η ταχύτητα αποπεράτωσης των εγγράφων για την έκδοση άδειας εγκατάστασης νόμιμου ξηραντηρίου, που κατέληξε και στο νομαρχιακό συμβούλιο, ήταν ένα δείγμα. Αυτό που τόνιζαν ήταν ότι ειδικά ο 53χρονος κανόνιζε ακόμη και για τους ελέγχους που θα γίνονταν σε νυχτερινά κέντρα της περιοχής που ήλεγχε, ενώ έντονο ήταν το ενδιαφέρον για τις μετακινήσεις των εμπλεκόμενων αστυνομικών.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που καταγράφηκε τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με τον οποίο έγιναν προσπάθειες ένας εκ των αστυνομικών να μη μετακινηθεί από τη θέση του.
- Το τακτοποιήσαμε, το ξέρεις.
- Σίγουρο είναι;
- Με πήραν από το υπασπιστήριο του αρχηγού, μου λέει δεν πήρατε μετάθεση κύριε..., τώρα θα το ανακοινώσουν σε 5 λεπτά σε έγγραφο. Οπότε σε 5 λεπτά θα ξέρω σίγουρα, θα το πιστοποιήσω.
Επίσης ενδεικτικός είναι ο ρόλος αστυνομικών στην αποφυγή ελέγχων στις τουριστικές περιοχές, αλλά και στην προειδοποίηση εμπλεκομένων.
- Κοίτα πες τους άλλους στην Καλλιθέα.
- Ναι;
- Αύριο ή μεθαύριο θα κάνουν πέσιμο.
- Εντάξει, έγινε.
- Μην το κλείσουν εντελώς και ξεφτιλιστούμε.
- Όχι, να έχουν κλειστά τα τέτοια και να αφήσουν ένα δύο ανοιχτά.
Σε άλλη συνομιλία γίνεται αναφορά σε αστυνομικό που δεν κατονομάζεται και μάλιστα σχεδιάζεται σε περίπτωση που “στραβώσει” να τον καταγγείλουν στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛΑΣ.
- Μπα, εγώ που θα βρεθώ μαζί του θα του πω: Ένας άνθρωπος να ταλαιπωρηθεί, να πάει φυλακή, να ξέρεις ότι θα την πληρώσεις.
- Όχι, μην τον απειλήσεις. Άσ’ τον αν έχεις σκοπό να του κάνεις ζημιά μην τον απειλήσεις καθόλου και θα το περάσουμε αλλιώς, θα σου πω εγώ. Στο εσωτερικών κάτω και θα ψαχτούνε αλλού. Κατάλαβες. Έχει πολλούς εχθρούς αυτός. Έτσι κι αλλιώς.
- Π… Πελοποννήσιος.
- Κοπ... δεν εκτιμάει τίποτε φίλε. Δεν έχω ξαναζήσει εγώ τέτοιον. Πολλή αχαριστία, τι είναι αυτό το πράγμα.
Αδειάζουν μόνο... γεμιστήρες
Εκτίμηση των διωκτικών αρχών αποτελεί ότι το πολυμελές κύκλωμα άπλωσε υπερβολικά τα πλοκάμια του στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, σε σημείο που τα μέλη του να γίνονται ενοχλητικά για άλλους λαθρεμπόρους που δραστηριοποιούνται σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι κανόνιζε όλη τη “γραμμή παραγωγής”, αποκλείοντας γνωστούς μεσάζοντες της μαύρης αγοράς και φτάνοντας σε σημείο να πουλάει στη μισή τιμή τα λαθραία προϊόντα στις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, δημιουργώντας νέα δεδομένα.
Ωστόσο, αυτό που αποκαλύπτεται είναι πως οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα της Χαλκιδικής είχαν έντονους φόβους για τη δράση άλλων κυκλωμάτων, παρότι ορισμένες φορές θεωρούσαν εαυτούς κορυφαίους στην “αγορά των τσιγάρων” και απειλούσαν να λύσουν οποιαδήποτε διαφορά με τους... γεμιστήρες.
“Του λέω εδώ έχεις οικογένεια. Εδώ, η μόνη περίπτωση να σ’ αδειάσουν είναι... έναν γεμιστήρα άμα μας πουλήσεις, αυτό του είπα”, αναφέρει συλληφθείς μιλώντας με τον χαρακτηριζόμενο “εγκέφαλο”.
Χαρακτηριστικά είναι και όσα περιγράφονται στους διαλόγους, όταν υποψιάζονται ότι φορτηγό με λαθραία τσιγάρα άλλου κυκλώματος κινείται στη Χαλκιδική.
- Ετοιμάζονται απόψε, αυτοί είναι που μας κάναν τη ζημιά, να ξέρετε. Αυτοί που μας βγάλαν στο σεργιάνι. Ναι ρε, βγάλανε την προηγούμενη εβδομάδα 1.700. Ναι είναι ένα... πρέπει να είναι αυτό που έχει γύρω στις 4.000.
- Α, μεγάλο, κατάλαβα. Εντάξει. Εμείς συνεχίζουμε ακόμη λίγο να δούμε τι γίνεται και ξαναγυρνάμε. Σε άλλο σημείο γίνεται αναφορά σε μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπόρων με τη συμμετοχή ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση, εμπλεκόμενο άμεσα με τη ρωσική μαφία. - Ο πρόεδρός τους αυτή τη στιγμή, μιλάμε, αυτός ελέγχει το λαθρεμπόριο. Έτσι έβαλε τους δικούς του, σκοτώθηκαν γύρω στα 110 άτομα, παλιούς λαθρέμπορους μαφιόζους και τέτοια και έχει τα δικά του άτομα. Να φανταστείς την ημέρα έβγαζαν 5 εκατομμύρια ευρώ. Καθαρά.
- Μήπως είναι καμιά ομαδούλα που δεν πρόσκειται σ’ αυτόν;
- Να μην τρώμε και λάχανο τώρα απ’ τα βουλγαράκια. Εκτός από τον Λ., τον οποίο τον ξέρουνε σ’ όλη την Ευρώπη, σ’ όλον τον κόσμο. Είναι 150 χρόνια σ’ αυτή, ήταν η δουλειά του από παιδάκι.
Το Ντουμπάι, η off shore και τα δείγματα από την Κίνα
Η φωτιά στο πρώτο εργοστάσιο του κυκλώματος τον περασμένο Ιούνιο δεν ήταν καταστροφική για τη δράση τους, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα, καθώς οι “επαφές” σε Βαλκάνια και Ευρώπη ήταν ανοιχτές, οι παραγγελίες “έτρεχαν” και τα αποθέματα μετά τη φωτιά δεν έφταναν για να καλύψουν τη ζήτηση που είχαν υποσχεθεί.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, μέλη του κυκλώματος είχαν ανοίξει μια off shore εταιρία με έδρα το Γιβραλτάρ, μέσω της οποίας αγόρασαν πλοιάριο για να εκτελεί δρομολόγια με λαθραία τσιγάρα, αλλά και χρεώνοντας άλλες μεταφορές από χώρες όπως η Κίνα και το Ντουμπάι, καθώς την περίοδο του καλοκαιριού που πέρασε δεν υπήρχε δική τους παραγωγή. Αυτό φαίνεται από τις “δουλειές” που κανόνιζαν οι εμπλεκόμενοι.
- Θα έχουνε τελειώσει τα χαρτιά για την off shore αυτή στην οποία θα ανήκει, μην τύχει καμιά ζημιά και ψαχνόμαστε πάλι, να τοι πάλι μπροστά μας. Παρασκευή μπορούμε να το ρίξουμε στη θάλασσα και να το φέρουμε.
- Το φόρτο της τάπας πού είναι. Εντάξει, θα του το πω, δώσαμε το πρωί οκτώ η ώρα να του πάρω τηλέφωνο, γιατί θα μιλήσει αυτός κάποια ώρα νωρίς το πρωί με συνεργάτη στην Κίνα.
- Από το Ντουμπάι απευθείας δεν θέλουμε να έρθει εδώ, με καταλαβαίνεις;
Αυτό που ερευνάται είναι αν οι πρώτες ύλες για την παρασκευή των τσιγάρων προέρχονταν μόνο από τη Βουλγαρία και την Τουρκία, όπως φάνηκε από τις συνομιλίες, καθώς υπάρχουν υποψίες πως ακόμη και ελληνικές εταιρείες φρόντισαν να προμηθεύσουν το κύκλωμα με καπνό δεύτερης ποιότητας για τα λαθραία τσιγάρα. Το βέβαιο είναι ότι στις δύο γειτονικές χώρες, απ’ όπου γίνονταν οι παραλαβές, τα προϊόντα ήταν κυρίως κινέζικα.
Παραμονές της λειτουργίας του νέου εργοστασίου στη Νέα Φώκαια, το οποίο αποκαλύφθηκε στην έφοδο ΣΔΟΕ και ασφάλειας, διαπιστώνεται πως τα μέλη του κυκλώματος μιλούν μέσω ίντερνετ με προμηθευτές λαθραίων τσιγάρων στην Κίνα, αναμένοντας μάλιστα και σχετικά δείγματα σε διάφορα πακέτα. Μάλιστα τα δείγματα αυτά θα τα λάμβαναν με κούριερ.
Θέσεις VIP για τον “αρχηγό”
Οι επικεφαλής του κυκλώματος εκτιμάται από τις διωκτικές αρχές ότι κέρδισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ειδικά την περίοδο που προηγήθηκε της φωτιάς στο εργοστάσιο της Σίβηρης, καθώς υπολογίζεται ότι για διάστημα δύο χρόνων παρασκεύαζαν και προωθούσαν τσιγάρα στην Ευρώπη.
Αρκετοί εκ των εμπλεκομένων εμφανίζονται να κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα, όπως μία Τζάγκουαρ που βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εφόδων της ΕΛΑΣ και του ΣΔΟΕ, ενώ από την έρευνα προέκυψε ότι ο κατηγορούμενος ως “εγκέφαλος” 53χρονος ιδιοκτήτης της εταιρείας σεκιούριτι έμεινε για διάστημα δύο μηνών σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Επίσης εμφανίζεται να επισκέπτεται την Αθήνα ταξιδεύοντας πάντα στις πρώτες θέσεις του αεροπλάνου, παραγκωνίζοντας ακόμη και βουλευτές που προτιμούσαν τη δεύτερη θέση.
Την ίδια ώρα άλλοι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται να είναι χωρίς χρήματα και χαρακτηριστικό είναι ότι ο 53χρονος παραγγέλνει απλά ξυραφάκια για να φτιάξει το μούσι του, επειδή “με κάνει και αισθάνομαι κάπως”, ρωτώντας τον συνεργάτη του αν έχει χρήματα. “Ε, μη φανταστείς, τα κεφάλαια τελείωσαν, αλλά εντάξει, θα αγοράσω”, απαντάει.
Ακόμη, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός πως τα υπερσύγχρονα μηχανήματα για το εργοστάσιο που στήθηκε στη Νέα Φώκαια και λειτούργησε μόλις μία ημέρα αγοράστηκαν με αντάλλαγμα ποσότητες λαθραίων τσιγάρων που θα παρήγαγε.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ετικέτες
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
,
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
1 σχόλιο :
ενα marlboro lights θελω εγω
Δημοσίευση σχολίου