Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ευκολότερες οι χειρουργικές επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης με τις νέες απεικονιστικές μεθόδους

«Παιχνίδι» γίνονται πλέον οι δύσκολες επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης καθώς οι νευροχειρουργοί και οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί έχουν στη διάθεση τους σύγχρονα απεικονιστικά εργαλεία, όπως η διεγχειρητική αξονική τομογραφία και η νευροπαρακολούθηση, που, σε συνδυασμό με παλιές δοκιμασμένες χειρουργικές τεχνικές, επιτρέπουν ασφαλέστερες επεμβάσεις με καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα για τον ασθενή.
«Οι παθήσεις στις συμβολές της σπονδυλικής στήλης...........




δηλαδή στην ινιοαυχενική, την αυχενοθωρακική, τη θωρακοοσφυική και την οσφυοιερά, είναι εξαιρετικά δύσκολες στην προσέγγιση τόσο από διαγνωστική όσο και από χειρουργική άποψη. Σε αυτές τις παθήσεις περιλαμβάνονται οι παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης, η κυφωσκολίωση, η παθήσεις της βάσης του κρανίου και των πρώτων αυχενικών σπονδύλων και οι όγκοι του νωτιαίου μυελού. Αν η αντιμετώπισή τους δεν γίνει σωστά μπορεί ο ασθενής να βρεθεί αντιμέτωπος με λειτουργικά προβλήματα. Τα νέα απεικονιστικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ειδικός χειρουργός τον καθοδηγούν με ακρίβεια στην περιοχή όπου υπάρχει παθολογική στρέβλωση και έτσι η επέμβαση γίνεται με ασφάλεια και χωρίς να θίγονται ευγενή μόρια» ανέφερε ο νευροχειρουργός και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης Δήμος Μπουράμας με αφορμή το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σπονδυλικής Στήλης, που διεξάγεται από σήμερα στο Βόλο.

Ο κ. Μπουράμας ανέφερε ως παράδειγμα μία παλιά δοκιμασμένη μέθοδο, τη νευροπλοήγηση, η οποία «ενισχύεται» με τη χρήση του διερχειρητικού αξονικού τομογράφου που επιτρέπει στο χειρουργό να βλέπει καθαρά που πρέπει να κόψει, ενώ με την νευροπαρακολούθηση, η οποία γίνεται με τη χρήση ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο κεφάλι και τα πόδια του ασθενούς, δίνεται συναγερμός όταν εντοπίζεται η στρέβλωση των φυσιολογικών δομών. Έτσι οι επεμβάσεις γίνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια, με μικρότερες τομές και οι ασθενείς έχουν μικρότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν λειτουργικά προβλήματα.

Οι παθήσεις των συμβολών της σπονδυλικής στήλης, όπως ανέφερε ο κ Μπουράμας, σε ποσοστό 99% αντιμετωπίζονται επιτυχώς στην Ελλάδα ενώ μόνο το 1%, που αφορά σπάνιες παθήσεις όπως δυσμορφίες και γενετικές ανωμαλίες, αντιμετωπίζεται με τη βοήθεια ξένων ειδικών.

Ο κ Μπουράμας επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας υποειδικότητας χειρουργικής σπονδυλικής στήλης. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί στην Γενική Συνέλευσης της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

«Προτείνουμε τη δημιουργία υποειδικότητας χειρουργικής σπονδυλικής στήλης την οποία θα παρακολουθούν για δύο χρόνια σε ειδικά κέντρα, οι γιατροί που έχουν ήδη κάνει ειδικότητα στη νευροχειρουργική και την ορθοπαιδική χειρουργική» ανέφερε ο κ Μπουράμας.


kala-nea.gr

1 σχόλιο :

Επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης είπε...

Στις επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές χωρίς ανοικτές τομές και κακώσεις στους μύες. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην θεραπεία της σπονδυλικής στήλης.