- Ενας στους τρεις καταναλωτές (το 31,18%) στην Αθήνα δεν μπορεί να εξοφλήσει τα καυτά τιμολόγια του ηλεκτρικού και τον αναμένει... το σκοτάδι, όπως και το κρύο του χειμώνα. Στη χώρα συνολικά το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 27,62% (ένας στους τέσσερις καταναλωτές). Μόνο τον φετινό Ιούνιο 1.094.585 καταναλωτές δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της επιχείρησης που παρουσιάζουμε αποκλειστικά σήμερα.
Το ρεπορτάζ του «Εθνους» καταγράφει το έντονο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και σε άλλες ΔΕΚΟ, καθώς:
* Στον ΟΤΕ εκτιμάται πως οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί ξεπερνούν τις 500.000.
* Στην ΕΥΔΑΠ διαπιστώνεται πως... αυξάνονται θεαματικά τα κρούσματα των απλήρωτων λογαριασμών, ιδιαίτερα αυτών με υψηλά ποσά.
Η κατάσταση στη ΔΕΗ αναμένεται να επιδεινωθεί από τον Ιανουάριο, οπότε το ηλεκτρικό ρεύμα θα ακριβύνει κατά 13,7% τουλάχιστον.
«Βουνό» οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί, με τα χρέη των καταναλωτών στη ΔΕΗ να είναι αυξημένα κατά 168% πέρυσι σε σχέση με το 2004. Η κατάσταση είναι πλέον δραματική, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι κατά την ίδια πενταετία (2004-2009) αυξήθηκαν κατά 208% τα χρέη των «μη ενεργών» καταναλωτών. Δηλαδή αυτών στους οποίους έχει γίνει (και διατηρείται) διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.
Οι δε διακοπές της ηλεκτροδότησης τείνουν να πάρουν μορφή επιδημίας.
Το «Εθνος» αποκαλύπτει σήμερα πως λόγω της οικονομικής κρίσης και των ακριβών τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτιναχθεί στα ύψη οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί. Τα αποκλειστικά στοιχεία που παραθέτουμε μιλούν από μόνα τους:
Το 27,62% του ποσού των λογαριασμών της ΔΕΗ δεν εξοφλήθηκε τον φετινό Ιούνιο, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009 το ποσοστό ήταν 19,9%.
Συνολικά το ύψος των ανεξόφλητων χρεών των καταναλωτών (χαμηλή και μέση τάση) στη ΔΕΗ τον φετινό Ιούνιο ανερχόταν σε 373.701.936 ευρώ, επί του συνολικού ποσού του 1.352.985.297,23 ευρώ των λογαριασμών που εκδόθηκαν.
Για να σχηματίσουμε ολοκληρωμένη εικόνα της κρίσης που μαστίζει τους καταναλωτές αναφέρουμε πως το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών της δεκαετίας 1988-1999 ανερχόταν μόλις στο 5% επί του συνόλου των εκδοθέντων.
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία που δείχνουν σε ποιες περιοχές κατοικούν οι πλέον καταχρεωμένοι στη ΔΕΗ καταναλωτές.
Βλέπουμε ότι:
Στην Αττική το 31,18% των καταναλωτών χρωστούν στη ΔΕΗ, στον Πειραιά και στα νησιά το 26,79%, στην Κεντρική Ελλάδα το 24,69%, στην Πελοπόννησο και την Ηπειρο έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος το 23,77% των καταναλωτών και στη Μακεδονία - Θράκη το 21,42% των καταναλωτών.
Καταχρεωμένοι στη ΔΕΗ νομοί -με ανεξόφλητους πάνω από το 23% λογαριασμούς- είναι στην Κρήτη το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, η Κοζάνη, η Κατερίνη, το Κιλκίς, οι Σέρρες, αλλά και η Ρόδος, η Κάρπαθος και άλλα νησιά.
Εξοργιστική παράμετρος των αποκαλυπτικών αυτών στοιχείων είναι το γεγονός ότι:
Τη στιγμή που η ΔΕΗ κατεβάζει τον διακόπτη σε χιλιάδες καταναλωτές (ανέργους, μικροσυνταξιούχους, βιοτέχνες, καταστήματα κ.ά.) που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, το Δημόσιο ως... γνήσιος μπαταχτσής αρνείται να εξοφλήσει το «φέσι» που έχει στη ΔΕΗ και ανέρχεται σε 99,21 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για χρέη υπουργείων και δημόσιων φορέων έως τις 30 Ιουνίου 2010, σύμφωνα με «ενημερωτικό σημείωμα» που εισήχθη στο γραφείο της διοίκησης της ΔΕΗ στις 30 Ιουλίου 2010.
Το πλέον εξοργιστικό είναι πως ενώ στους «φτωχοδιαβόλους της ενέργειας», τους πένητες καταναλωτές δηλαδή, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα το πολύ εντός 100 ημερών αν δεν πληρώσουν, το ελληνικό... ντοβλέτι χαίρει απόλυτης ασυλίας.
ΕγγραφοΑπό το έγγραφο που αποκαλύπτουμε αποδεικνύεται πως από το 1988 (!) έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, π.χ., το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και παρ’ όλα αυτά δεν... έχει ιδρώσει το αυτί κανενός.
Ανεξόφλητα χρέη έχουν επίσης τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικών, δημοτικές επιχειρήσεις (ύδρευσης Νομού Ζακύνθου, ύδρευσης - αποχέτευσης Κοζάνης και Πτολεμαΐδας) κ.λπ. Ισως έχει κάποιο ενδιαφέρον η επισήμανση που κάνει η αρμόδια υπηρεσία στο παραπάνω έγγραφό της προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, πως αν οι συγκεκριμένες οφειλές είναι η κάθε μία άνω του ποσού των 500.000 ευρώ, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν δεκάδες άλλα χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ άγνωστου ποσού.
Η ΔΕΗ ενώ αποδεικνύεται... γαλαντόμα και επιεικής απέναντι στο Δημόσιο, ενδύεται τον... μανδύα του Ιαβέρη απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους των καταναλωτών της. Σύμφωνα με τα στοιχεία «ανάλυσης χρέους» για οφειλές πελατών χαμηλής τάσης που έχει κάνει η αρμόδια διεύθυνση της ΔΕΗ και αφορούν στο 2009:
Στον Πειραιά - νησιά παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό 23,32% των «αποκοπών», που αναφέρεται σε «εκτελεσθείσες - εκδοθείσες εντολές».
Δηλαδή στον Πειραιά πέρυσι η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο 23,32% των λογαριασμών εκείνων για τους οποίους είχαν εκδοθεί σχετικές εντολές.
Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,9% για την Αττική, 15,72% για την Κεντρική Ελλάδα, 20,38% για την Πελοπόννησο και την Ηπειρο, και 21,42% για τη Μακεδονία - Θράκη.
Επίσης, η πτώση κατά 22% της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο (και το φετινό καλοκαίρι γενικότερα) μαρτυρεί την αδυναμία των καταναλωτών να ανταποκριθούν στα ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ.
Εως τον Ιούνιο του 2010Στα 236.995.517 ευρώ το χρέος στα ρολόγια
Το συνολικό χρέος από ανεξόφλητους λογαριασμούς που έχουν στη ΔΕΗ οι καταναλωτές (οικιακοί) ανήλθε φέτος έως και τον Ιούνιο σε 236.995.517 ευρώ. Από αυτά τα 55.257.235 ευρώ αφορούν σε χρέη «μη ενεργών» καταναλωτών, δηλαδή σε ρολόγια που η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διακοπή. Σε ποιους, τελικά, καταναλωτές... κατεβάζει τον διακόπτη η ΔΕΗ;
Το ρεπορτάζ του «Εθνους» στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι αποκαλυπτικό...
- Το έργο της διακοπής της ηλεκτροδότησης, μας πληροφορούν, έχει αφεθεί (όπως και η καταμέτρηση) σε ιδιώτες εργολάβους. Που... αναλαμβάνουν δράση, αφού παρά τις περιόδους... χάριτος, κατόπιν διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ, οι καταναλωτές δεν εξοφλούν τελικά τους λογαριασμούς.
Σε αρκετούς από αυτούς, μας λένε υπάλληλοι της ΔΕΗ που γνωρίζουν, τους έρχεται πιο εύκολο να κατεβάζουν για λόγους ευκολίας τον διακόπτη σε ολόκληρες πολυκατοικίες, ενώ μένουν στο... απυρόβλητο σε αρκετές περιπτώσεις σπίτια και καταστήματα με υψηλούς λογαριασμούς.
«Πώς δικαιολογείται αυτό;» ρωτάμε και η απάντηση είναι άμεση: «Λαδώνουν οι ιδιοκτήτες τους κάποια μέλη των ιδιωτικών συνεργείων και εξασφαλίζουν ανενόχλητοι τη... φωταψία τους».
Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι μεροκαματιάρηδες... καταδικάζονται και μένουν χωρίς ρεύμα. Απίστευτο;
«... τα πιστεύουμε γιατί είναι απίστευτα» είχε πει προ αιώνος ο Εμμανουήλ Ροΐδης... Προσυπογράφουμε...
«Καμπανάκι» από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗΕκατομμύρια θα μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
Σε εκατομμύρια από μερικές χιλιάδες θα ανέλθουν οι καταναλωτές που δεν θα μπορούν σε λίγο χρονικό διάστημα να απολαύσουν το στοιχειώδες βιοτικό αγαθό που είναι το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ακρίβεια μέσα από την ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης προκαλεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα, λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, με δηλώσεις του στο «Eθνος».
Συγκεκριμένα, ο κ. Φωτόπουλος τονίζει: «Το θέμα που αναδεικνύεται σήμερα μέσα από τις στήλες της εφημερίδας σας αποκαλύπτει με τον πλέον παραστατικό τρόπο το πόσο δραματικά έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση, και συγκεκριμένα τα άδικα και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, τη δυνατότητα του μεροκαματιάρη, του μικροσυνταξιούχου, του μικρομαγαζάτορα να καλύψει βασικές του ανάγκες.
Ηδη με αυτή την πολιτική, που ως συνήθως καλεί τα συνήθη υποζύγια να πληρώσουν τα κλεμμένα και σπασμένα άλλων και με τα όσα εξελίσσονται στον χώρο της ενέργειας, που σκοπό και στόχο έχουν την εξασφάλιση κερδών σε όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές, σκέπτονται πολύ σοβαρά να ακουμπήσουν το δάχτυλο στον διακόπτη.
Εάν η κυβέρνηση δεν κατανοήσει ότι η πολιτική της δημιουργεί εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους, δυστυχισμένους και κοινωνικά αποκλεισμένους και ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να μπορεί να το απολαμβάνει και ο πιο φτωχός καταναλωτής, σε λίγο οι εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτών που αδυνατούν να κάνουν χρήση θα έχουν γίνει εκατομμύρια.
Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα οποιοδήποτε προϊόν που μέσω αυτού θα κερδοσκοπούν ιδιωτικά συμφέροντα.
Οταν στα κοινωνικά αγαθά υπεισέρχεται η λογική του κέρδους, τότε είναι μοιραίο ότι αυτό το κέρδος κάποιοι θα κληθούν να το πληρώσουν και αυτοί οι κάποιοι δεν είναι άλλοι από τους καταναλωτές».
Τα... υπουργικά φέσια στη ΔΕΗ
1. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ) / ΔΚΕΣΟ (Φωτεινοί Σηματοδότες Λεκανοπεδίου Αττικής): 43,3 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 12/1998).
2. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων / Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας: 5,58 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 07/2009).
3. Υπουργείο Εθν. Αμυνας / Γενικό Επιτελείο Ναυτικού: 1,7 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 11/2009).
4. Υπουργείο Εθν. Αμυνας / Γενικό Επιτελείο Στρατού: 9 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 09/2009).
5. Υπουργείο Οικονομικών, πρώην Εμπορικής Ναυτιλίας: 0,8 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 11/2009).
6. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Συν. 6,3 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά:
* Αρχηγείο Αστυνομίας: 5,8 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 09/2009).
* Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος: 0,5 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 12/2009).
7. Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Συν. 11,5 εκατ. ευρώ.
* Περιφέρειες (Φωτισμός των Εθνικών Οδών)
* Αττικής: 1,6 εκατ. ευρώ.
* Μακεδονίας & Θράκης: 4,85 εκατ. ευρώ.
* Πελοποννήσου & Ηπείρου: 3,36 εκατ. ευρώ.
* Στερεάς & Θεσσαλίας: 0,75 εκατ. ευρώ.
* Κρήτης: 0,94 εκατ. ευρώ.
8. Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
* 4 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 9/2009).
9. Υπουργείο Οικονομικών (πρώην Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών): 2,5 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 11/2009).
10. Σεισμόπληκτοι Αττικής (Υποχρέωση Πολιτείας): 4,7 εκατ. ευρώ (ληξ. οφειλές από 12/2001).
11. Οφειλές Δημοτικών Επιχειρήσεων: Συν. 9,83 εκατ. ευρώ.
(Πηγή: ΔΕΗ)
ΠΗΓΗ: Χαρ. Αναγνωστόπουλος - Χρ. Κολώνας- ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου