Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Στα μπλόκα και σήμερα οι μεταφορείς


Συνέχιση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημοσίας Χρήσης, σε πανελλαδική γενική συνέλευση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι μεταφορείς παραμένουν και σήμερα στα μπλόκα, χωρίς να κλείνουν τα εθνικά οδικά δίκτυα. Ένταση προκλήθηκε το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης όταν απεργοί εμπόδισαν φορτηγά μεταφορικών εταιριών να βγουν από το λιμάνι. Τελικά, ύστερα από διαπραγματεύσεις, επικράτησε ηρεμία. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι οι δεσµεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι του κλάδου τους «θα υλοποιηθούν στο ακέραιο».

Η κυκλοφορία των βυτιοφόρων φορτηγών δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης πραγματοποιείται ελεύθερα από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι και την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην υπάρξουν... ελλείψεις στην αγορά, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση.

Χθες, Παρασκευή, ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας απέστειλε επιστολή προς τους ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, στην οποία δεσμεύεται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους που αφορούν φορολογικά, συνταξιοδοτικά ζητήματα αλλά και την ένταξη τους στον αναπτυξιακό νόμο. Νωρίτερα, είχε επισημάνει ότι τα αιτήματα αυτά θα ικανοποιηθούν µε επιµέρους νοµοθετικές ρυθµίσεις από τα αρµόδια υπουργεία. Όπως διευκρίνισε, τα τρία αυτά αιτήµατα δεν ήταν δυνατό να ενταχθούν στο νοµοσχέδιο που ψηφίστηκε προχτές στη Βουλή, γιατί είναι αρµοδιότητος άλλων υπουργείων, τα οποία και θα προχωρήσουν στις αναγκαίες νοµοθετικές πρωτοβουλίες.

«Εάν δεν αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους και του κοινωνικού συνόλου, είναι υπεύθυνοι οι ίδιοι ή οι ηγεσίες που αποφασίζουν τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ τόνισε ότι «από εκεί και πέρα υπάρχει νόμος του κράτους, ότι η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί έως σήμερα με γνώμονα την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα» και πως «όσοι παραβαίνουν τους νόμους έχουν και τις αντίστοιχες συνέπειες». «Είναι γνωστό ότι βρίσκονται σε επίταξη και τα μέσα και οι υπηρεσίες» υπογράμμισε.

Οι μεταφορείς παραμένουν και σήμερα στα μπλόκα, χωρίς να κλείνουν τα εθνικά οδικά δίκτυα. Το πρωί του Σαββάτου, σε διάφορα σημεία του Λεκανοπεδίου βρίσκονταν ακινητοποιημένα περίπου 740 φορτηγά. Στη Θεσσαλονίκη, ακινητοποιημένα φορτηγά παραμένουν στην πύλη 16 του λιμανιού, στον κόμβο της Λαχαναγοράς, στους σηματοδότες της Γέφυρας και στο Δερβένι.

Συλλαλητήριο ΓΣΕΕ, απεργούν οι γιατροί

Συλλαλητήριο προγραμματίζει για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων, 29 Σεπτεμβρίου, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) ενώ οι νοσοκομειακοί γιατροί εξήγγειλαν απεργία για την ίδια μέρα.

Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 18.00, ενώ νωρίτερα, στις 10.00, αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βασ. Σοφίας 2).

Στην κεντρική πανευρωπαϊκή διαδήλωση των συνδικάτων που θα γίνει την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες, θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και των οργανώσεων μελών της.

Επίσης, στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης των Συνδικάτων θα συμμετάσχει και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε.) και η Ένωση Λιμενεργατών, με τρίωρη στάση εργασίας από τις 07.00 έως τις 10.00 και συμμετοχή στην απογευματινή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις κατά τόπους συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :