Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

21/09 Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ.


Νόσος Αλτσχάιμερ: Ώρα για δράση!

health.in.gr
Αθήνα: Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, καθώς ένα ποσοστό 50%-60% του συνόλου των ασθενών με άνοια πάσχει από τη νόσο. Σήμερα, υπάρχουν 160.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα.

Σε 7.300.000 ανέρχονται οι ασθενείς στην Ευρώπη και 35.000.000 παγκοσμίως. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι... το 2050 λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, με συνέπεια, οι ασθενείς με άνοια παγκοσμίως να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια και οι φροντιστές τους τα 200 εκατομμύρια.

Το κόστος φροντίδας των αυξανόμενων ασθενών αποτελεί ήδη μία σημαντική πηγή επιβάρυνσης για τα εθνικά συστήματα υγείας, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στο μέλλον. Το συνολικό κόστος σήμερα εκτιμάται σε 422 δις δολάρια, ενώ το έμμεσο κόστος ξεπερνά τα 142 δις δολάρια παγκοσμίως.

Όπως ανέφεραν η Μάγδα Τσολάκη, καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και η Δρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθήνας, Διευθύντρια Ιατρείου Μνήμης Νοσοκομείου Υγεία, σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η επιστήμη καταγράφει σημαντικές προόδους σήμερα όσον αφορά τη νόσο.

Οι επιδημιολογικές μελέτες γίνονται πιο ολοκληρωμένες με λιγότερες πιθανότητες λάθους σε συνδυασμό με τις καλύτερες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.

Φαίνεται ότι ο συνδυασμός των ευρημάτων της μαγνητικής τομογραφίας και της ανάλυσης πρωτεϊνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό είναι ο πιο αξιόπιστος βιολογικός δείκτης για τη διάγνωση της νόσο Αλτσχάιμερ. Σήμερα έχουμε στη διάθεση μας φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες και οι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται εντατικά σε διαφορετικά θεραπευτικά ερευνητικά πεδία και μονοπάτια, ώστε να βρεθούν φάρμακα που θα τροποποιούν τη νόσο και θα είναι δυνατό να τη σταματούν σε πολύ πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε να αποτραπεί η λειτουργική ανικανότητα του προσώπου. Τέλος, καθοριστικός είναι ο ρόλος της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης.

Όπως ανέφερε η κ. Σακκά: «Σήμερα υπάρχει συμπτωματική θεραπεία της Νόσου Αλτσχάιμερ. Οι Αναστολείς Χολινεστερασών επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου, ιδίως εάν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια, και εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Επιπλέον, μεγάλη μελέτη που ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη νόσο Αλτσχάιμερ (Χαβάη, Ιούλιος 2010), έδειξε ότι η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της άνοιας μπορεί να μειώσει σημαντικά έως και 30% το κόστος περίθαλψης των ασθενών».

Η κ.Τσολάκη τόνισε τη σημασία της πρόληψης και ανέφερε ότι «Πρόσφατα το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institute of Health) των ΗΠΑ συζήτησε με τους ειδικούς τις επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί για τα Ω3 λιπαρά, την αντιϋπερτασική αγωγή, τη συστηματική σωματική άσκηση και τη νοητική άσκηση και έκρινε ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις σήμερα για την πρόληψη της άνοιας αλλά χρειάζονται περισσότερες επιστημονικές μελέτες που θα αποδεικνύουν ότι οι ανωτέρω παρεμβάσεις συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Οι ανωτέρω παρεμβάσεις όμως, θα πρέπει να εφαρμόζονται από τη μέση ηλικία, πριν αρχίσει η νευροεκφυλιστική διαδικασία στον εγκέφαλο».

Καταλήγοντας, επισήμαναν ότι «Στην Ελλάδα υπάρχει τραγική έλλειψη δομών και υπηρεσιών για ασθενείς με άνοια που χρειάζονται επιδόματα αναπηρίας -οι ασθενείς αυτοί είναι περισσότερο ανίκανοι να αυτοεξυπηρετηθούν από τους τυφλούς και παραπληγικούς-, Κέντρα Ημέρας, Προγράμματα Φροντίδας στο σπίτι και Ιδρύματα μακροχρόνιας παραμονής για εκείνους που δεν έχουν οικογένεια. Τα προβλήματα θα γίνουν ακόμη πιο πιεστικά στο μέλλον με την αύξηση του αριθμού των ασθενών.»

Στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο οι Εταιρείες Αλτσχάιμερ, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης των πολιτών, καλώντας τους να υποστηρίξουν το αίτημα για έναν εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

H Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθήνας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Αλτσχάιμερ καλούν τους πολίτες να υπογράψουν την Ελληνική Πρωτοβουλία Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, ώστε να εφαρμοστεί Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανοια.

Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, οι εταιρείες Eisai Europe και Pfizer υλοποιούν την πανευρωπαϊκή εκστρατεία Memory Problems, στο πλαίσιο της οποίας δημιούργησαν την ιστοσελίδα www.provlimata-mnimis.gr.

Η ιστοσελίδα έχει στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να διακρίνουν τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ και να τα ξεχωρίζουν από τις φυσιολογικές αλλαγές που επέρχονται από τη γήρανση. Για το σκοπό αυτό παρουσιάζονται δύο σύντομες εκπαιδευτικές ταινίες κινουμένων σχεδίων, ενώ παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τα μέλη της οικογένειας προκειμένου να λαμβάνουν δράση εγκαίρως και να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στην Αθήνα:

1. 15/09/2010, 18:30 μ.μ.: Στο βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθαίνω για τη νόσο Αλτσχάιμερ» που απευθύνεται στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων με τη χρήση του παιδικού βιβλίου της Εταιρείας «Γιατί η γιαγιά μου δεν θυμάται το όνομά μου;».

2. 16/09/2010, 13:00 μ.μ.: Στο Δημαρχείο Αμαρουσίου υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη λειτουργία του νέου Κέντρου Ημέρας για ανοϊκούς ασθενείς σε χώρο που παραχωρείται δωρεάν από το Δήμο Αμαρουσίου. Θα χαιρετήσει ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και η πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ & Συναφών Διαταραχών Αθηνών Π. Σακκά θα μιλήσει με θέμα: «Νόσος Αλτσχάιμερ 2010: Ώρα για δράση!».

3. 18-21/9/10: Περίπτερο στο Μετρό (Σύνταγμα,) το οποίο θα λειτουργεί 9:00 π.μ.-21:00 μ.μ.. Το περίπτερο θα επανδρωθεί με ειδικευμένο προσωπικό της Εταιρείας και εκπαιδευμένους εθελοντές, οι οποίοι θα ενημερώνουν το κοινό για την Ελληνική Πρωτοβουλία Δράσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ και θα συλλέγουν υπογραφές. Επίσης θα δίνουν πληροφορίες και κατευθύνσεις στους ενδιαφερόμενους για τη νόσο Αλτσχάιμερ και θα μοιράζουν έντυπο ενημερωτικό υλικό.

4. 19/9/10: Συμβολική πορεία (memory walk) με κεντρικό σύνθημα Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα - βήμα, για τρίτη συνεχή χρονιά. Η πορεία θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα στις 10:30 το πρωί και θα τερματιστεί στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή ασθενών, φροντιστών, εθελοντών και φίλων με τη συνοδεία της μπάντας του Δήμου Αθηναίων. Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου θα γίνουν ομιλίες και αντιπροσωπεία ασθενών θα παραδώσει συμβολικά τις υπογραφές υποστήριξης της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ στον Υπουργό Υγείας.

Πρόγραμμα δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στη Θεσσαλονίκη:

1. 15/09/2010, ώρα 19:00 μ.μ.: Πραγματοποίηση ημερίδας στο Δήμο Ελευθέριου Κορδελιού με στόχο την ενημέρωση των δημοτών. Ομιλήτρια θα είναι η Μάγδα Τσολάκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ και η ομιλία θα έχει τίτλο: «Έξυπνες ιδέες για επιτυχημένα γηρατειά».

2. 20-24/09/2010: Στην Πλατεία Αριστοτέλους θα τοποθετηθεί stand της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών, στο οποίο εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας θα παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στους πολίτες σχετικά με τη νόσο. Παράλληλα, θα διενεργείται ένα μικρό τεστ 10 ερωτήσεων, το οποίο μπορεί σε πρώτη φάση να «ανακαλύψει» τυχόν ελλείψεις. Στους συμμετέχοντες θα μοιραστούν επίσης μπλουζάκια και καπελάκια.

3. 21/09/2010: Με την συνεργασία της κοινωνικής οργάνωσης «Αγάπη», θα τοποθετηθεί και δεύτερο ενημερωτικό stand στον πεζόδρομο της Ικτίνου.

4. 24/09/2010, ώρα 18.00-21:00 μ.μ: Θα διοργανωθεί περίπατος μνήμης (memory walk). Η εκκίνηση θα δοθεί στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου στην Πλατεία Δικαστηρίων, με τερματισμό το κινηματοθέατρο Ολύμπιον, όπου θα γίνει σύντομη ενημέρωση για τα νεώτερα δεδομένα στην άνοια. Μετά το τέλος του περιπάτου θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τις τοπικές αρχές καθώς και προβολή ταινίας σχετική με την άνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :