Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2013

Κοπρίτες στο χαντάκι, καθαρόαιμα στον καναπέ!

Τον Μάιο του 2012, ένας Κινέζος δαπάνησε 1,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει ένα κόκκινο Θιβετιανό μαστίφ! Την ίδια ακριβώς στιγμή, 525 εκατομμύρια σκύλοι στον κόσμο βίωναν τη σκληρή πραγματικότητα του δρόμου. Η ζωή στο δρόμο είναι σύντομη. Πολύ σύντομη και τις περισσότερες φορές βάναυση. Στην περίπτωση που τα «κοπριτάκια» κατορθώσουν να εξασφαλίσουν τα απολύτως- για την επιβίωσή τους- απαραίτητα, ένα αυτοκίνητο, οι αγέλες των άλλων αδεσπότων, κάποιος «κατ’ επάγγελμα» βασανιστής ζώων ή κάποιος ψυχοπαθής που απλά ηδονίζεται στην ιδέα και πράξη της δολοφονίας τους, θα τερματίσει τη ζωή τους. Αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των ζώων που εγκαταλείπονται στους δρόμους από ιδιώτες, μέσα στη δίνη της εκτενούς οικονομικής κρίσης, συντίθεται ένα καθ’ όλα αποκαρδιωτικό σκηνικό. 

Στην αντίπερα όχθη, έλληνες «συνάδελφοι» του Κινέζου, ο οποίος δαπάνησε μια ολόκληρη περιουσία προκειμένου να αποκτήσει το κόκκινο Θιβετιανό μαστίφ, αγοράζουν καθαρόαιμα ζώα, έναντι ποσών που θα επαρκούσαν για να λυτρώσουν ισοβίως από την εφιαλτική ζωή των δρόμων, δεκάδες άτυχα τετράποδα. Η εποχή στην οποία μεσουρανούσε η κραυγαλέα αστραφτερή ζωή και ο κοινωνικός νεοπλουτισμός, μπορεί να έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί για πολλούς- όχι όμως για όλους! Υπάρχουν ακόμα μέλη της «καλής κοινωνίας», γόνοι εύπορων οικογενειών, «μαντάμες» διαβιούσες στα χλιδάτα προάστια και εν γένει «μπρούκληδες», οι οποίοι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν ένα Samoyed, ένα Rottweiler, ένα Αγγλικό Μπουλντόγκ! Οι κατ’ επίφαση φιλόζωοι αυτού του είδους, συνεχίζουν να βολτάρουν στα κοσμοπολίτικα στέκια, επιδεικνύοντας τα pets τους και κομπάζοντας για την άνεση, τα πλούτη και την ευδαιμονία τους, ενώ στα παρακείμενα στενά κάποιος «κοπρίτης» λιμοκτονεί από την ασιτία, υποφέρει μέσα στο κρύο από κάποια ασθένεια ή βασανίζεται ανηλεώς από κάποιον υπάνθρωπο. Οι «περήφανοι» αυτοί διασώστες της προκλητικής καλοπέρασης, δε διστάζουν καθόλου να χαλαλίσουν εκατοντάδες ευρώ για να αγοράσουν, επώνυμα αξεσουάρ και στυλιστικές δημιουργίες γνωστών οίκων, για τα κατοικίδιά τους. 

Μία άλλη πτυχή, την οποία ενδεχομένως αγνοούν οι φλύαρα επιδειξιομανείς αυτοί «φιλόζωοι», είναι το ανάλγητο πρόσωπο του εμπορίου των καθαρόαιμων ζώων. Αγοράζοντας ένα σκύλο ράτσας από τα Pet Shops αυξάνεται η ζήτησή τους, με φυσικό επακόλουθο τη μαζική αναπαραγωγή όλο και περισσότερων κουταβιών στα «Puppy-Kitten Mills». Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στις επιχειρήσεις μαζικής αναπαραγωγής κουταβιών και άλλων ζώων, τα οποία πωλούνται στην παγκόσμια «βιομηχανία» των Pet Shops. Μοναδικός σκοπός όλου αυτού του εγχειρήματος είναι το κέρδος, στο όνομα του οποίου παραγκωνίζεται το μέλημα για αναπαραγωγή υγιών σκυλιών, σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Εκατοντάδες χιλιάδες κουταβιών και άλλων ζώων μεγαλώνουν κάθε χρόνο σε κυνοτροφεία, φυλακισμένα μαζικά σε μικρά, συρμάτινα, δίχως θέρμανση ή κλιματισμό κλουβιά,. Πολλά εξ’ αυτών πληγώνονται κατά τη διάρκεια καβγάδων που λαμβάνουν μέρος στα υπερπληθή κλουβιά όπου διαμένουν ή τραυματίζουν και χάνουν τα άκρα τους στην προσπάθειά τους να απελευθερωθούν. Τα «Puppy-Kitten Mills» μεγιστοποιούν τα κέρδη τους διατηρώντας στο ελάχιστο το λειτουργικό κόστος, δεδομένου ότι τα έξοδα για τη διατροφή, τη διαμονή και την κτηνιατρική περίθαλψη των ζώων είναι σοκαριστικά υποτυπώδη. 

Ας ενημερώσουμε λοιπόν όλους αυτούς τους ντεμέκ λάτρεις των ζώων, ότι πολλά Pet Shops, μέσω των οποίων αγοράζουν τα κατοικίδιά τους, εμπορεύονται ζώα (με πλαστά χαρτιά «γνησιότητας»), προερχόμενα από «Puppy-Kitten Mills»! Η άγνοια για το παρασκήνιο αυτής της κατάστασης -ενδεχομένως- να μπορούσε να γίνει κατανοητή. Ίσως και αποδεκτή. Είναι εντούτοις, αδιανόητη η εθελοτυφλία και η αδιαφορία. Πόσω δε μάλλον η χρήση της ταμπέλας του φιλόζωου για την αυτοπροβολή και την ικανοποίηση των συναισθημάτων της αλαζονείας και της έπαρσης! Ο αυθεντικός φιλόζωος, δε χρειάζεται πιστοποιητικά γνησιότητας και καθαροαιμίας, δεν έχει ανάγκη από Pedigree (αναλυτικός γενεαλογικός χάρτης του σκύλου)! Του αρκεί η εικόνα ενός ταλαιπωρημένου, εξαθλιωμένου ή κακοποιημένου «κοπρίτη» για να μην προσπεράσει και να προβεί σε μια υιοθεσία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :