Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Πολιτιστικός Σύλλογος Καρατάσιου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5/12/12

Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι τοπικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συλλόγων, αντιπρόσωποι φορέων του Δήμου Π. Μελά και άλλων του πολεοδομικού συγκροτήματος, πολίτες από τους οποίους ξεχώριζαν οι μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γ. Λύκειου Πολίχνης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου και συμμετείχαν μαζικά στη σύσκεψη για την απόδοση των χώρων των πρώην στρατοπέδων, Καρατάσιου και Π. Μελά στο Δήμο και τους κατοίκους!

Όσοι πήραν το λόγο εξέφρασαν τη θέλησή τους να προχωρήσει ένας επίμονος και Πανθεσσαλονίκειος αγώνας με στόχο τη διεκδίκηση τους στην προοπτική της παραχώρησης του σύνολου των πρώην στρατοπέδων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης σε άμεση συνάφεια με το σύνολο των στρατοπέδων σε όλη τη χώρα. Τονίστηκε πως τα πρώην στρατόπεδα είναι δημόσιος χώρος και για διασφαλιστεί αυτός ο χαρακτήρας τους είναι ανάγκη:
Να καταργηθεί τον νομοθετικό πλαίσιο 2745/1999 περί οικιστικής ανάπλασης, με το οποίο ένα μεγάλο μέρος της έκτασης των στρατοπέδων αποδίδεται προς δόμηση από το υπουργείο άμυνας (ΤΕΘΑ).
Να μην κατασκευαστεί κανένας στρατιωτικός οικισμός. Οι νέες χρήσεις να είναι αποκλειστικά κοινόχρηστου πρασίνου υψηλής αισθητικής και να εντάσσονται οργανικά στον αστικό ιστό. Να διατηρηθούν μόνο όσα κτίρια έχουν ιστορικό ή αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και να διαμορφωθεί αναλόγως η χρήση τους σε ήπιες μορφές πολιτιστικών και αθλητικών κυρίως δράσεων. Να αποκρουστεί κάθε σκέψη για μεταφορά στους χώρους των πρώην στρατοπέδων σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, γηπέδων, εμπορικών κέντρων κ.α., στο όνομα της ανάπτυξης.
Τέλος να διαφυλαχτούν και να μην υποθηκευτούν ως περιουσιακό στοιχείο «εξυπηρέτησης του χρέους».
Η αγωνιστική διάθεση ολοκληρώθηκε με την πλατιά συμμετοχή στο Προσωρινό Συντονιστικό που στήθηκε και το οποίο θα συνεδριάσει για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα την Πέμπτη 6-12 στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου.

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΩΝ πρώην ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ Π. ΜΕΛΑ και ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ στους ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια :