Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Moby [Α.Μ.Κ.Α.]

Ο Moby, γεννήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 1965 στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Darien του Connecticut.

Είναι Αμερικανός DJ, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός. Τραγουδάει και παίζει το πλήκτρα, κιθάρα, μπάσο και ντραμς. Σημείωσε επιτυχία στην ambient μουσική σκηνή, και οχτώ singles του, κατάφεραν να μπουν στο τοπ-40 των Βρετανικών charts, μέσα στη δεκαετία του 1990.

Το πραγματικό του όνομα είναι Richard Melville Hall, ενώ το ψευδώνυμο Moby οφείλεται σε μια υποθετική συγγενική του σχέση με τον Χέρμαν Μέλβιλ, τον συγγραφέα του «Μόμπι Ντικ». Όλοι οι συγγενείς του τον φώναζαν από μικρό Moby, επειδή προ-προ-προ θείος του λέγεται ότι ήταν ο συγγραφέας
του γνωστού μυθιστορήματος Moby Dick, Herman Melville.



Ο Moby μεγάλωσε σε ένα πολύ ανοιχτόμυαλο περιβάλλον. “Η μητέρα μου με μεγάλωσε μόνη της παρόλο που δεν της ήταν καθόλου εύκολο, αφού είχε συνηθίσει να ζει σαν hippy. Μου έχει εξομολογηθεί μάλιστα ότι έπαιρνε acid όταν ήταν έγκυος. Αυτό ίσως εξηγεί πολλά…” , έχει πει ο ίδιος.

Στα 10 του χρόνια αρχίζει να μαθαίνει κλασσική κιθάρα. Στην εφηβεία του ασχολήθηκε με το hardcore punk παίζοντας με γκρουπ όπως οι Vatican Commandos και τραγουδώντας για ένα διάστημα στους Flipper. Παρακολούθησε πολύ λίγο κάποιο κολλέγιο,” ήμουν φοιτητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, γι’ αυτό ξέρω και πολλά πράγματα για την αρχαία Ελλάδα” ,έχει δηλώσει. Αργότερα, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη, όπου δούλευε ως dj σε dance clubs

Προς το τέλος των 80′s – αρχές 1990, ο Moby κυκλοφόρησεπολλά singles και albums με την ανεξάρτητη εταιρία Instict:

“Η καριέρα μου πάντως ουσιαστικά ξεκίνησε στην Mute Records. Τα albums που εξακολουθεί να εκδίδει η Instict, είναι γεμάτα από πειραματισμούς που είχα ξεχάσει και εγώ ο ίδιος. Δεν συνιστώ σε κανέναν να τα αποκτήσει”.

Το 1991 ο Moby πήρε σαν βάση το θέμα της τηλεοπτικής σειράς του David Lynch, Twin Peaks και έφτιαξε το κομμάτι “Go” που ανέβηκε στο Αγγλικό Top Ten και ήταν η πρώτη του επιτυχία. Σαν επακόλουθο, ο Moby προσκλήθηκε να κάνει remixes για πολλούς καλλιτέχνες όπως ο Michael Jackson, οι Pet Shop Boys, Brian Eno, Depeche Mode, Erasure, B-52′s, Orbital κ.ά.

Το πρώτο του άλμπουμ, ήταν το “Moby” που κυκλοφόρησε το 1992. Το 1993 κυκλοφόρησε το double A-side single ” I feel it / Thousand”. Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, το “Thousand” είναι το γρηγορότερο single του κόσμου με περίπου 1000 beats το λεπτό.



Την ίδια χρονιά, ο Moby υπέγραψε συμβόλαιο με την Mute
Records ( Europe ).

H Instict Records κυκλοφόρησε τα άλμπουμ Ambient με ανέκδοτο υλικό της περιόδου 1988-1991 και το 1993 κυκλοφόρησε επίσης μία συλλογή από singles με τίτλο “Story so far”. Το 1994, υπέγραψε συμβόλαιο με την Elektra Records (USA ) και κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Everything is wrong” που απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

Το 1996, κυκλοφορεί το Animal Rights, ένα καθαρά Hard-Rock άλμπουμ. To 1997, κυκλοφορεί η συλλογή “I like to score” με μουσικά θέματα που έχει γράψει ο Moby για κινηματογράφο και τηλεόραση, (James Bond Theme, New Dawn Fades για την ταινία Heat, κ.ά).

Το 1999 ο Moby φεύγει από την Elektra Records και υπογράφει στην V2. Μαζί κυκλοφορούν το “Play” κλπ.

Το 1999 κυκλοφόρησε το ιδιαίτερo άλμπουμ Play, το οποίο ήταν ένα μείγμα μελαγχολικής chill-out, ambient, και ηλεκτρονικής μουσικής, και παρουσίασε οχτώ εντυπωσιακά χιτ σινγκλς (στα οποία περιλαμβάνονται τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Porcelain, Natural Blues και Why Does My Heart Feel So Bad?).

Το Play έγινε ένα εμπορικό και πολιτιστικό φαινόμενο, πουλώντας πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, και μέχρι σήμερα είναι το ηλεκτρονικό άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις, που κυκλοφόρησε ποτέ. Τα δεκαοχτώ τραγούδια του, είχαν μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για σάουντρακ σε ταινίες, και σε τηλεοπτικές και εμπορικές διαφημίσεις.

Ο Moby δεν θα λέγαμε ότι έχει πολυτάραχη προσωπική ζωή. Δεν είναι – ούτε ήταν ποτέ- παντρεμένος και ζει μόνιμα στην Νέα Υόρκη. Είναι αρκετά φιλοσοφημένος και έχει άποψη για πολλά θέματα (Οικολογία, Θρησκεία κλπ.).



Δισκογραφία

1992 – Moby
1993 – Ambient
1994 – Everything Is Wrong
1996 – Animal Rights
1999 – Play
2002 – 18
2005 – Hotel
2008 – Last Night
2009 – Wait for Me
2011- Destroyed



Πηγή: el.wikipedia.org

www.moby.gr

Επιμέλεια-προσαρμογή: Σοφία Παφτούνου
www.tralala.gr




1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

korifaios mousikos!