Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Νέα αναβολή στη δίκη Ψωμιάδη για την Κορώνεια

Να μη μείνουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία της λίμνης, τονίζει ο Μ. Τρεμόπουλος

Νέα αναβολή -η δεύτερη- για τις 21.3.2013 πήρε η δίκη του Π. Ψωμιάδη, που αφορούσε τη μείωση των προστίμων όσων ρυπαίνουν τη λίμνη Κορώνεια.

Ο εν αργία περιφερειάρχης θα δικαζόταν στο τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Το κατηγορητήριο βασίστηκε στο Πόρισμα του Μαΐου 2010 των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Το πόρισμα αυτό προέκυψε μετά από έρευνα δυόμιση ετών, βασίστηκε σε στοιχεία που έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος και άλλοι, μετά τους μαζικούς θανάτους πουλιών στην Κορώνεια το 2007 και αποδίδει ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες στη διοίκηση Ψωμιάδη και στους υπαλλήλους που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, κατηγορούνται ότι στην υπόθεση της Κορώνειας «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι:

Οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Περιβάλλοντος –Δ/νση Ανάπτυξης –Δ/νση Υγείας) μέχρι να ξεκινήσει ο έλεγχος από τους Επιθεωρητές περιβάλλοντος, το 2008, εκτέλεσαν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, μη προβαίνοντας σε εκτεταμένους ελέγχους και μη επιβάλλοντας τα αντίστοιχα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα (πρόστιμα κτλ.).
Ειδικά η Δ/νση Περιβάλλοντος για το χρονικό διάστημα 2004-2008 δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις.
Όλες οι ενέργειες για την τήρηση της νομοθεσίας ξεκίνησαν μετά από την έναρξη του ελέγχου των Επιθεωρητών (2008)!

Ειδικά ο Π. Ψωμιάδης κατηγορείται ότι:

Δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από τον Ν. 1650/86 Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ), τα οποία θα έπρεπε να ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων των επιχειρήσεων και να εισηγούνται τις κυρώσεις.
Ξεκίνησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών που διαθέτουν τα απόβλητα τους στη λίμνη Κορώνεια μόλις στις 30-4-08, με καθυστέρηση 18 μηνών, σύμφωνα με το Ειδικό Πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης της λίμνης από επικίνδυνες ουσίες.
Καθυστέρησε 14 έως 16 μήνες, την επιβολή των προστίμων, τα οποία εισηγήθηκαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος μετά τη διενέργεια των ελέγχων τους στις επιχειρήσεις της περιοχής.
Προέβη αυθαίρετα χωρίς καμιά ειδική αιτιολόγηση και παρά την ύπαρξη διαφορετικής άποψης των εισηγούμενων οργάνων, σε μείωση του ύψους των προστίμων κατά 24.660 Ευρώ. Η μείωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων της Νομαρχίας ή δυνητικά των ΟΤΑ Α’ βαθμού που βρίσκονται στην περιοχή της λίμνης Κορώνειας.

Από το 1994 έως σήμερα έχουν δαπανηθεί για τη δήθεν ‘σωτηρία’ της Κορώνειας πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ χωρίς θετικό αποτέλεσμα, αφού όλα τα λεφτά δαπανήθηκαν κυρίως για μελέτες, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν εφαρμόσθηκαν και για προμήθειες υλικών –υδρόμετρα, όργανα μέτρησης νερών, ρύπανσης κ.α.- τα οποία δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ.

Ήδη το Ταμείο Συνοχής έχει ακυρώσει τη σύμβαση για τα έργα αποκατάστασης και η Ελλάδα δικάζεται στις 28/11/2012 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταστροφή της λίμνης Κορώνεια, αφού η διοίκηση Ψωμιάδη οδήγησε και το δεύτερο master plan σε αποτυχία, λόγω παρατυπιών και παραλείψεων επιβλαβών για τη λίμνη.

«Καταγγέλλουμε χρόνια το απαράδεκτο μοντέλο ανάπτυξης αλλά και τους διαπλεκόμενους διαχειριστές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Τη στιγμή που η χώρα βυθίζεται στην κρίση, η περίπτωση της Κορώνειας είναι χαρακτηριστική πρακτικών και συμπεριφορών της διοίκησης, που δυστυχώς δεν περιορίζονται μόνο στην Κεντρική Μακεδονία», τονίζει περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Οι πολίτες γνωρίζουν ότι ο κ. Π. Ψωμιάδης βρίσκεται σε αργία γιατί επανειλημμένα στο πενταμελές Εφετείο έχει φάει ένα χρόνο φυλακή για μεγάλη μείωση προστίμων που αφορούσαν νόθευση βενζίνης. Το ίδιο έκανε επί χρόνια και για άλλες βιομηχανίες που δολοφονούσαν τη λίμνη και όχι μόνο για τα 17 πρόστιμα που έβαλαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και για τα οποία στάλθηκε στη Δικαιοσύνη. Γνωρίζουμε ποιοί πρέπει να πληρώσουν κι αυτοί δεν είναι οι πολίτες».


ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
web: www.eco-solidarity.org - email: ecology-trem@nath.gr
Φιλίππου 51, Θεσσαλονίκη 54631, τηλ. 2310.421196, 266705, fax 2310.421196

Θεσσαλονίκη 8/11/2012



Δεν υπάρχουν σχόλια :