Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

New York Times: Η σύλληψη Βαξεβάνη εγείρει ζήτημα δημοκρατίας στην Ελλάδα

Η δημοσίευση από το περιοδικό του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη των ονομάτων που φέρονται πως περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ» ανεβάζει τους τόνους στη διαμάχη σχετικά με το ποια εν ενεργεία και πρώην κυβερνητικά στελέχη...
είχαν δει τη λίστα και εάν την είχαν ελέγξει για ενδεχόμενες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου από τις αρχές εγείρει σοβαρό ζήτημα ελευθερίας του τύπου σε μία χώρα που δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι εκείνη γέννησε τη δημοκρατία, αναφέρουν με ιδιαίτερα κριτική διάθεση σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Επιπλέον, εκτενής αναφορά γίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή το ελληνικό παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα», εκφράζοντας ανησυχία για την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιήθηκε η σύλληψη.

Ο κύριος Βαξεβάνης «δεν είναι επικίνδυνος εγκληματίας» σημειώνει η οργάνωση, προσθέτοντας ότι τόση πίεση και βιασύνη για τη σύλληψη ενός ρεπόρτερ είναι υπερβολική και δυσανάλογη.

Τέλος, λόγος γίνεται για τους παραδοσιακά αρραγείς δεσμούς μεταξύ του πολιτικού κόσμου και της οικονομικής ελίτ της χώρας, για την έλλειψη πολιτικής βούλησης να παταχθεί η φοροδιαφυγή στα ανώτερα οικονομικά στρώματα, καθώς και για τα μεσαία και χαμηλά στρώματα τα οποία ματώνουν υπό το βάρος ολοένα και πιο επαχθών μέτρων.


Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια :