Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ο πόλεμος του οπίου! Όταν η Αγγλία επέβαλε...τα ναρκωτικά με επικεφαλής τον υιό Έλγιν!

Ένας πόλεμος ντροπής, που αποτελεί μία από -τις αρκετές δυστυχώς- μαύρες σελίδες της ιστορίας της Μεγάλης Βρετανίας, ήταν ο πόλεμος με την Κίνα.
Ένας πόλεμος που έμεινε γνωστός ως ο πόλεμος του οπίου! Κι αυτό γιατί αντικειμενικός σκοπός των Βρετανών ήταν να υποχρεώσουν τον κινέζο αυτοκράτορα να επιτρέψει τη νόμιμη πώληση του οπίου στους κινέζους για εμπορικούς και οικονομικούς λόγους!

Σαν σήμερα το 1839 ξεκίνησε ο πόλεμος του οπίου ανάμεσα στην Κίνα και την Μεγάλη Βρετανία. Πως και γιατί έγινε ο πόλεμος; Πάντα οι λόγοι είναι οικονομικοί...

Οι Άγγλοι έκαναν μεγάλες εισαγωγές από την Κίνα . Οι κινέζοι όμως δεν κατανάλωναν ευρωπαϊκά προϊόντα με αποτέλεσμα η Βρετανία να έχει ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο.

Οι Βρετανοί δεν δίστασαν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία των κινέζων στο όπιο.

Κατέκλυσαν λοιπόν την Κίνα με όπιο με αποτέλεσμα ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας να βρίσκεται σε καθημερινή βάση σε κατάσταση...αργίας! Ο αυτοκράτορας απαγότευσε τη πώληση και οι Βρετανοί -αν είναι δυαντόν- κήρυξαν πόλεμο για να ...προστατεύσουν την ελεύθερη πώληση του ναρκωτικού! Ο απαρχαιωμένος κινέζικος στρατός έχασε με ευκολία.

20 χρόνια μετά έγινε και δεύτερος πόλεμος πάλι για το όπιο. Σ΄ αυτόν οι Βρετανοί δεν δίστασαν να καταστρέψουν τα χειμερινά ανάκτορα και να κλέψουν ανεκτίμητους πολιτιστικούς θησαυρούς! Ποιος ήταν επικεφαλής εκείνου του στρατού των αρχαιοκάπηλων;

Ο Τζέημς Μπράουν κόμης του Έλγιν και γιος του αρχαιοκάπηλου λόρδου Έλγιν . Ο πατέρας έκλεψε ένα κομμάτι της Ακρόπολης. Ο γιος ισοπέδωσε απόλυτα τα ανάκτορα της κινεζικής δυναστείας!



onalert.gr

2 σχόλια :

Neutrino είπε...

Kudos,

kati pou prepi na sizitiete..
opioum wars..

Ανώνυμος είπε...

Και στο Αφγανιστάν οι Αμερικάνοι πήγανε για να ελέγχουν τις πωλήσεις οπίου σε όλο τον κόσμο...