Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

«Κόκκινη» κάρτα δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων για τις εργασιακές παρεμβάσεις στη χώρα μας

«Κόκκινη» κάρτα δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφερόμενη σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, για τα εργασιακά στην χώρα μας.

Η εν λόγω Επιτροπή, ζητά να καταργηθούν δυο παρεμβάσεις στα εργασιακά, που συμπεριλαμβάνονται στους εφαρμοστικούς νόμους του πρώτου Μνημονίου (ν. 3845/2010 και ν. 3863/2010), υποστηρίζοντας ότι παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Η απόφαση αφορά βασικές παρεμβάσεις, που έγιναν στην ελληνική αγορά εργασίας, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού για τους νέους. Το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η μείωση του βασικού μισθού για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα, δηλαδή κάτω από το όριο φτώχειας των 580 ευρώ καθώς και η «δοκιμαστική περίοδος» κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να απολύονται χωρίς προειδοποίηση για έναν χρόνο.

Αυτό το γεγονός που αντιβαίνει στη ρήτρα της Χάρτας για «προειδοποίηση σε ένα λογικό χρονικό διάστημα».

Η συγκυβέρνηση οφείλει αμέσως να υιοθετήσει τις συστάσεις της Επιτροπής και να κινηθεί πάνω στην κατάργηση αυτών των αντεργατικών νόμων.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο εργασιακός «Μεσαίωνας» και να εφαρμοστούν οι παράλογες και προκλητικές απαιτήσεις της Τρόικας στα εργασιακά. Η Συγκυβέρνηση πρέπει να λάβει υπόψη το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο των εργαζομένων και όχι τις απειλές και τους εκβιασμούς της Τρόικας.

Ο Υπουργός Εργασίας οφείλει να σταματήσει να «επαναδιαπραγματεύεται» ακολουθώντας, πιστά, τυφλά και κατά γράμμα τις εντολές των ξένων δανειστών, αφήνοντας ανυπεράσπιστους στο έλεος των εργοδοτών τους νέους εργαζομένους!!!

Ας μην ξεχνά είναι ο Υπουργός Εργασίας της Ελλάδος που συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν είναι Υπουργός ούτε των εργοδοτών, ούτε των δανειστών και φυσικά ούτε κάποιας τριτοκοσμικής χώρας….


Κατόπιν τούτου ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να υιοθετήσετε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων και να επανορθώσετε άμεσα τις συγκεκριμένες εργασιακές παρεμβάσεις στη χώρα μας;

Εσείς ή όποιος άλλος από την Ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει την Τρόικα, ότι σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων οι εργασιακές παρεμβάσεις στη χώρα μας παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη;

Εάν ναι πότε;

Ποια η απάντηση της Τρόικας;

Εάν όχι γιατί;



- Να κατατεθεί η σχετική αλληλογραφία και κάθε σημείωμα εργασίας.

Ø Είναι στις προθέσεις της συγκυβέρνησης και του Πρωθυπουργού να προχωρήσει στην κατάργηση των παρεμβάσεων, που έγιναν στα εργασιακά με τους εφαρμοστικούς νόμους του πρώτου Μνημονίου (ν. 3845/2010 και ν. 3863/2010), εφόσον παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Εάν ναι πότε, μέσα σε ποιο χρονικό διάστημα, εάν όχι για ποιους συγκεκριμένους; λόγους;

- Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο





Ο ερωτών βουλευτής
ΝΙΚΟΣ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
(Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :