Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Στο τέλος Νοεμβρίου η ευρω-καταδίκη της Ελλάδας για την Κορώνεια

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την απειλή «καμπάνας» μέχρι και 100.000 ευρώ ημερησίως, θα καθίσει η Ελλάδα στις 28 Νοεμβρίου για το ζήτημα της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας.

Μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει στοιχεία για να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα. Δηλαδή, τις τεράστιες καθυστερήσεις που οδήγησαν τη λίμνη στην καταστροφή, την αδυναμία λήψης των απαραίτητων μέτρων και κατασκευής των προβλεπόμενων έργων για την προστασία και αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Χτες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας, Απόστολος Γιάντσης, ενημέρωσε για τις εννέα «κόκκινες κάρτες» που έχει βγάλει στη χώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα συγκεντρώνει τα επιχειρήματά της, με την προσδοκία πλέον να ελαφρυνθεί το βαρύ κατηγορητήριο και να δοθεί άλλη μια παράταση με αναστολή της ποινής, διότι η καταδίκη είναι βέβαιη.

Τα εννέα σημεία

Οι εννέα καταγγελίες της ΕΕ εναντίον των ελληνικών αρχών για την Κορώνεια και το master plan σωτηρίας της είναι:

1. Δεν ανακλήθηκε η λειτουργία των παράνομων γεωτρήσεων στην περιοχή. Οι 2.200 γεωτρήσεις, που σε επόμενη καταμέτρηση έγιναν 1.440, δεν έκλεισαν εδώ και δεκαετίες. Την ευθύνη είχαν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Στο μεταξύ βγήκε ΚΥΑ με την οποία νομιμοποιούνται οι παράνομες… Υπερασπιστική γραμμή της χώρας είναι πως με γεωργία ελεγχόμενων εισροών θα επιτευχθεί η απαιτούμενη εξοικονόμηση νερού.

2. Ανεπαρκή μέτρα για περιορισμό της άρδευσης. Αρμόδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν έγινε τίποτα.

3. Μελέτη για την κατασκευή συλλογικών αρδευτικών δικτύων και εμπλουτισμό του υδροφορέα. Σταμάτησε, έπειτα από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις εγκρίθηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα.

4. Δεν ελήφθησαν μέτρα για χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων αντιμετώπισης της ρύπανσης από αλατούχα απόβλητα. Εκκρεμεί από το 2009. Καλύφθηκε από παρεμβάσεις των ίδιων των ιδιωτών.

5. Δεν ξεκίνησε το έργο της κατασκευής λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης. Επειτα από δυόμισι χρόνια καθυστερήσεων στο υπουργείο Περιβάλλοντος δόθηκε πριν από δέκα μέρες δεκαετής παράταση περιβαλλοντικών όρων και ώς το τέλος του μήνα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο.

6. Επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών της περιοχής Λαγκαδά. Εκλεισαν ήδη 19 και λειτουργούν εννέα με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Παρακολουθούνται σε εξάμηνη βάση.

7. Σχέδιο διαχείρισης και ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης του Εθνικού Πάρκου των λιμνών. Είναι σε εξέλιξη από το Φορέα Διαχείρισης.

8. Δίκτυο αποχέτευσης αστικών λυμάτων δήμου Λαγκαδά. Στο βιολογικό καθαρισμό οδηγείται σήμερα το 65% των λυμάτων και μέχρι το τέλος του έτους θα οδηγείται το 85%...

9. Κατάληψη εκτάσεων της λίμνης (10 τετραγωνικά χιλιόμετρα) από ορισμένους γεωργούς λόγω της ξήρανσης.



agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :