Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Θεσσαλονίκη: Σχέδια για να ξαναζωντανέψει το Μοδιάνο

Φάντασμα του παρελθόντος θυμίζει η Μοδιάνο, η παλιά αριστοκρατική αγορά της Θεσσαλονίκης.
Στόρια κατεβασμένα, πεσμένοι σοβάδες, χαλασμένες αποχετεύσεις, σπασμένα τζάμια, σκουριασμένα κάγκελα, καμένες λάμπες, βρόμικα πατώματα, λιγοστές πεταμένες ντάνες από άδεια τελάρα, αλλά και ασυνήθιστη ησυχία, συνθέτουν την εικόνα της. Από τα 150 περίπου μαγαζιά που διαθέτουν οι 6 στοές, τα μισθωμένα δεν ξεπερνούν τα 60,
αν και οι ιδιοκτήτες δεν ζητούν πλέον αέρα, ενώ τα ενοίκια έχουν πέσει.
Η μεταφορά της κρεαταγοράς πριν από περίπου δέκα χρόνια, το άνοιγμα πολλών σούπερ μάρκετ, σε συνδυασμό με την έλλειψη πάρκινγκ, έβλαψαν την αγορά και επιτάχυναν το μαρασμό της.

«Η αγορά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες. Δεν βάζουν λεφτά, ενώ και το κράτος δεν τους πιέζει», υπογραμμίζει από την πλευρά του ο κυρ - Θανάσης, ιδιοκτήτης της ''Μυροβόλου Σμύρνης'' από το 1966. Οι ιδιοκτήτες πέρα από τα μισθώματα εισέπρατταν και ένα 20% επί του ενοικίου για τη συντήρηση της στοάς. Οταν ήταν νοικιασμένα τα μαγαζιά, ήταν σοβαρό ποσό, αλλά αυτοί άλλαζαν μόνο τις λάμπες και πλήρωναν έναν νυχτοφύλακα. «Οι καταστηματάρχες είναι πολύ πίσω στα μισθώματα, ενώ δεν καταβάλλουν και τα κοινόχρηστα», απαντά ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών. «Αν πλήρωναν αυτοί που νοίκιαζαν τότε θα βολευόταν η κατάσταση», λέει.
Ολοι οι καταστηματάρχες συμφωνούν ότι για να αναβιώσει η αγορά θα πρέπει να ανακαινιστούν οι στοές, να καθαριστούν, να βαφούν, να γίνει ένα νέο αποχετευτικό δίκτυο, αλλά και να πέσουν κι άλλο τα ενοίκια, έτσι ώστε να επενδύσουν νέοι επιχειρηματίες.

Αδιαφορία και μικροεπισκευές
Καμία ολοκληρωμένη μελέτη αναβάθμισης δεν έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια παρόλο που το κτίριο της αγοράς Μοδιάνο έχει κριθεί διατηρητέο και βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης..
Αν και η αγορά είναι ιδιωτική, το 43,62% ανήκει στην ΚΕΔ και το υπόλοιπο 56,38% ανήκει σε 60 συνιδιοκτήτες (μεταξύ των οποίων και η Ισραηλίτικη Κοινότητα) ούτε το δημόσιο αλλά ούτε και κάποιος φορέας της πόλης όπως ο κεντρικός δήμος, το πανεπιστήμιο ή το ΤΕΕ εκπόνησαν ποτέ κάποιο σχέδιο ανάπλασης της περιοχής παραδέχεται η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του Αριστοτέλειου Αλέκα Γερολύμπου. Μια προμελέτη έγινε το 1997, την περίοδο της Πολιτιστικής πρωτεύουσας αλλά και αυτή εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Τα χρόνια που πέρασαν έγιναν κάποιες μικροεπισκευές στην οροφή της κλειστής αγοράς, τα λεφτά τέλειωσαν γρήγορα ο εργολάβος αποχώρησε, η σκαλωσιά εξαφανίστηκε και ένα κομμάτι του θόλου παραμένει ακόμη ξεσκέπαστο.
Αλλά και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που κατά καιρούς εκδηλώθηκαν δεν καρποφόρησαν. «Έγιναν διάφορες προτάσεις τα τελευταία 3,5 χρόνια που διαχειρίζομαι την αγορά από ιδιώτες. Το καθεστώς όμως είναι ιδιότυπο και δυσκολεύει την κατάσταση» επιβεβαιώνει ο Μάρκος Τρέμας.

«Πριν 4 χρόνια είχε ενδιαφερθεί ο όμιλος Χαραγκιώνη ο οποίος ήθελε να αναπαλαιώσει την αγορά, χρησιμοποιώντας ίδια κεφάλαια και να την εκμεταλλευθεί για ένα χρονικό διάστημα. Τα νούμερα όμως δεν έβγαιναν και η πρόταση έμεινε στα χαρτιά» θυμάται ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολοπουλος. «Προσπάθεια αξιοποίησης του ακινήτου έχει κάνει και η Ισραηλίτικη κοινότητα σο παρελθόν. Σκόπευαν να δημιουργήσουν χώρο στάθμευσης στο υπόγειο και από πάνω να προσθέσουν ορόφους τους οποίους θα νοίκιαζαν ως γραφεία όμως τίποτα πάλι δεν προχώρησε». Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μοδιάνο είναι το τι θα γίνει υποστηρίζει από την πλευρά του ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης Λόης Παπαδόπουλος. Ο ίδιος είχε προτείνει την ενοποίηση του υπογείου της αγοράς μέχρι τα Λουτρά και τη δημιουργία αγοράς ντερλικατέσεν, όμως και αυτή η πρόταση κώλυσε.

Προτάσεις για την επόμενη μέρα
Νέα ιστορία ετοιμάζεται να γράψει τους επόμενους 5-6 μήνες η Μοδιάνο. Καλαίσθητους πάγκους όπου κυρίες και συνταξιούχοι θα διαλέγουν οπωροκηπευτικά, ζαρζαβατικά, και μπαχάρια, τουρίστες και περαστικοί θα χαζεύουν την κλειστή αγορά αλλά και φωνές των μανάβηδων, των ψαράδων και των κρεοπωλών που θα πουλάν την φρέσκια πραμάτια τους φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην εγκαταλελειμμένο σήμερα Μοδιάνο ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης.

Το σχέδιο ανάπλασης που βρίσκεται στα σκαριά προβλέπει την αναπαλαίωση του ιστορικού μνημείου μέσα από διάφορες παρεμβάσεις καθώς και τη δημιουργία βασικών υποδομών. Ο Οργανισμός θα αναλάβει τα 80 περίπου καταστήματα που σήμερα είναι κλειστά και θα τα διαθέσει σε παραγωγούς και πωλητές που διαθέτουν άδεια για λαϊκή. Η αγορά θα λειτουργεί με διευρυμένο ωάριο ενώ κάθε μέρα θα αλλάζει ο πωλητής-έμπορος.
«Πριν 7-8 μέρες ήρθαμε σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωσή της. Την άλλη βδομάδα θα έχουμε συναντήσεις στην Αθήνα για να βρούμε χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να ξαναζωντανέψουμε την αγορά» τονίζει στον «Α» ο πρόεδρος των λαϊκών αγορών Μιχάλης Πάππους, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Οργανισμός θα σεβαστεί το κτίριο και θα προσπαθήσει να τονίσει την μοναδικότητά του.

«Θέλουμε να δυναμώσει το ιστορικό κέντρο, δημιουργώντας μια πρότυπη λαϊκή» τονίζει ο Χρήστος Νικολόπουλος στον οποίο ανήκει και η πατρότητα της ιδέας. «Προτείναμε στο δήμο αντί να φτιάξει νέες αγορές να αναλάβει τη διαχείριση της Μοδιάνο που έχει πολλά άδεια μαγαζιά Το μόνο αγκάθι που μπορεί να καθυστερήσει ή να μπλοκάρει τα πράγματα είναι το γεγονός της συγχώνευσης της λαϊκής αγοράς της Θεσσαλονίκης με την Αθήνα».

Την ύπαρξη της συγκεκριμένης πρότασης επιβεβαιώνει στον «Α» και ο Μάρκος Τρέμμας. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι η πρόταση έχει γίνει σε προφορικό επίπεδο ενώ οι πρώτες αντιδράσεις των ιδιοκτητών είναι θετικές. Βέβαια περιμένουν να δουν το τελικό σχέδιο εκμετάλλευσης της αγοράς, καταλήγει.

(Αποσπάσματα από Αγγελιοφόρο -Τίμος Φακάλης)




thessalonikimesaapoeikones.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :