Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Ελεύθερη η 14χρονη που κατηγορείται με βλασφημία στο Πακιστάν

Ελεύθερη με εγγύηση, μετά από τρεις εβδομάδες, αφέθηκε η 14χρονη που είχε συλληφθεί στο Πακιστάν για βλασφημία, αδίκημα που στο Πακιστάν τιμωρείται με θανατική ποινή.

Ο δικαστής έκανε την Παρασκευή δεκτή την αίτηση για αποφυλάκιση της 14χρονης, που συνελήφθη σε ένα υποβαθμισμένο προάστιο του Islamabad, στις 16 Αυγούστου με την κατηγορία πως έκαψε χαρτιά, στα οποία αναγράφονταν στίχοι του Κορανίου.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχε συλληφθεί ένας ιμάμης, ο οποίος κατηγορείται ότι τοποθέτησε τις καμένες σελίδες στην τσάντα του κοριτσιού, η οποία είναι χριστιανή, για να... ενισχύσει τις κατηγορίες εναντίον του κοριτσιού.

Η εγγύηση ανέρχεται στα 10.500 δολάρια, ωστόσο, όπως σημειώνει το Al Jazeera, η οικογένεια της 14χρονης δύσκολα θα αντέξει αυτό το οικονομικό βάρος.

Ο δικηγόρος της 14χρονης Rimsha, Tahir Naveed Chaudhry, η ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης ίσως να ανακοινωθεί μετά από τρεις ή τέσσερις μήνες. Όπως σημειώνει ο Chaudhry είναι η πρώτη φορά στο Πακιστάν που κάποιος αφήνεται ελεύθερος ενώ κατηγορείται με βλασφημία.

Η υπόθεση της 14χρονης έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, καθώς πέρα από το νεαρό της ηλικίας, το κορίτσι αντιμετωπίζει και νοητικά προβλήματα. «Στην ιατρική έκθεση αναφέρεται πως το κορίτσι έχει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Πως γίνεται να κατηγορείται για βλασφημία;», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο Chaudhry.

Για την υπόθεση υπήρξαν και διεθνείς αντιδράσεις και επικρίσεις για τους αμφιλεγόμενους νόμους περί βλασφημίας στο Πακιστάν. Η βλασφημία αποτελεί πολύ σημαντικό αδίκημα στο Πακιστάν και τιμωρείται με θάνατο, ενώ η καύση ιερών κειμένων με ισόβια κάθειρξη, όπως σημειώνεται στο Al Jazeera.

Το 97% του πληθυσμού του Πακιστάν, περίπου 180 εκ. είναι μουσουλμάνοι, και η προσβολή του Ισλάμ ή του Μωάμεθ προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις στην κοινωνία. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει επανειλημμένα την αλλαγή των νόμων περί βλασφημίας, που πολύ συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά για προσωπικές βεντέτες.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :