Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΛΜΕ Χαλκιδικής

Συνάδελφοι
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χαλκιδικής σας εύχεται καλή σχολική χρονιά, με δημιουργικότητα, αλληλεγγύη και νικηφόρους αγώνες.
Αποτελεί πια κοινοτυπία να το λέμε αλλά δυστυχώς και η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς για τη δημόσια παιδεία, τους εκπαιδευτικούς και όλο το λαό. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ενώ συγκροτήθηκε δήθεν για να «επαναδιαπραγματευτεί» με την τρόικα, συνεχίζει απροκάλυπτα την καταστροφική πολιτική των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου. Ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις επιταγές της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, με τα μέτρα των 11,8 δις ( και βλέπουμε…), εξαπολύει νέα ανηλεή επίθεση σε ένα λαό που έχει γονατίσει πια από τη λιτότητα και τις περικοπές, τα χαράτσια και τη φοροληστεία, τη συντριβή της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών δικαιωμάτων, την ανεργία , το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την κατάργηση κάθε έννοιας δημόσιου αγαθού. Ταυτόχρονα η μνημονιακή συγκυβέρνηση επενδύει στο φόβο, την ανασφάλεια και τον κοινωνικό αυτοματισμό, καλλιεργώντας χυδαία ένα πρωτοφανές... κλίμα κοινωνικού κανιβαλισμού με κυρίαρχη λογική το «όλοι εναντίων όλων»
Ειδικότερα μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται : Πλήρης κατάργηση των επιδομάτων που αναπλήρωσαν τα δώρα στο δημόσιο τομέα, περικοπή συντάξεων και εφάπαξ, μείωση των αναπληρωτών που οδηγεί σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού σε αύξηση του ωραρίου μας, επέκταση της εργασιακής εφεδρείας με στόχο 150.000 λιγότερους Δ/Υ μέχρι το 2015, περικοπές 1,4 δις (!) στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση κ.λ.π. Επίσης στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις για μείωση του βασικού μισθού, περικοπή ή κατάργηση και των ελάχιστων επιδομάτων που έμειναν ( οικογενειακό, παραμεθορίου ) , καθώς και παράταση του χρόνου μισθολογικής ωρίμανσης ( από 2 σε 3-4 χρόνια ). Ταυτόχρονα οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων και η ψηφισμένη αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο οδηγεί τα σχολεία μας να μην μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες και τους γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη αν δε θέλουν να δουν τα παιδιά τους να κρυώνουν το χειμώνα.
Οι ίδιοι όμως που οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή και το λαό στην εξαθλίωση, ξαφνικά ενδιαφέρονται για την ποιότητα της δημόσιας παιδείας και ανακαλύπτουν στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού το εργαλείο για την αναβάθμιση της. Είναι ψεύτες και υποκριτές ! Είναι αυτοί που υποχρηματοδοτούν συστηματικά την παιδεία (2,7 % του ΑΕΠ), που άφησαν πέρσι τους μαθητές χωρίς βιβλία, που έκλεισαν εκατοντάδες σχολεία και αύξησαν τους μαθητές ανά τμήμα, που κατήργησαν την ενισχυτική διδασκαλία και έκλεισαν τις σχολικές βιβλιοθήκες και που φέτος έκαναν μόλις 225 διορισμούς εκπαιδευτικών. Ενδιαφέρονται δήθεν για τη «βελτίωση» του εκπαιδευτικού αλλά εκτός από το ότι τον έχουν εξαθλιώσει οικονομικά του έχουν καταργήσει την επιμόρφωση, τις εκπαιδευτικές άδειες, τη δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές κ.λ.π.
Η αξιολόγηση που προωθούν με τα ερωτηματολόγια, τις ιδιωτικές εταιρίες συμβούλων, τις επιτροπές «σοφών» και τους διευθυντές - μάνατζερ έχει άλλους στόχους : Την χειραγώγηση, τον έλεγχο και την πειθάρχηση του εκπαιδευτικού, τη μισθολογική καθήλωση και αργότερα τις απολύσεις, την κατηγοριοποίηση των σχολείων και την πλήρη εξάρτηση τους από χορηγούς. Αυτή η αξιολόγηση σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα, είναι η εξειδίκευση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην εκπαίδευση που θέλει ένα σχολείο φτηνό και υποταγμένο στην αγορά, τον εκπαιδευτικό φτωχό, άβουλο και φοβισμένο και τη γνώση εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.
Συνάδελφοι
Ο κατήφορος δεν έχει τέλος ! Δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε εμείς ! Στην εποχή της μεγαλύτερης κρίσης από τη δεκαετία του ΄30 δεν υπάρχουν ατομικές λύσεις. Υποχρέωση όλων μας είναι η προετοιμασία για τους μεγάλους αγώνες της εποχής μας που θα κρίνουν το μέλλον. Ή θα σκύψουμε το κεφάλι και θα υποταχθούμε στη βαρβαρότητα που μας οδηγούν οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ή με συλλογικότητα, αλληλεγγύη και αγώνα θα χτίσουμε ένα μέτωπο ανατροπής για το ψωμί, την παιδεία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια μας.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :