Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Ο Ισημερινός χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι η χώρα του κάνει δεκτό το αίτημα για πολιτικό άσυλο του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του Wikileaks. Η υπόθεση έχει προκαλέσει διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Βρετανία και Ισημερινό, με την πρώτη να απειλεί με εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αν δεν παραδώσει άμεσα τον Ασάνζ. «Δεν είμαστε αποικία σας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ είχε ζητήσει άσυλο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο στις 19 Ιουνίου, ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου και σεξουαλικές επιθέσεις.

Ο Ασάνζ επισημαίνει ότι οι κατηγορίες αυτές είναι πολιτικά υποκινούμενες. Όπως αναφέρει ενδεχόμενη στη συνέχεια έκδοσή του στις ΗΠΑ μπορεί να σημαίνει την καταδίκη του σε θάνατο για κατασκοπεία, μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως οι φόβοι του Ασάνζ κρίθηκαν βάσιμοι και σημείωσε ότι ο Ισημερινός έχει παράδοση στο να προστατεύει όσους κινδυνεύουν. «Πιστεύουμε ότι η φιλία μας με τη Βρετανία θα παραμείνει ανέπαφη», πρόσθεσε.

Το BBC μεταδίδει πως η Βρετανική κυβέρνηση επιμένει πως δεν αλλάζει τίποτα με την απόφαση του Ισημερινού για χορήγηση πολιτικού ασύλου, καθώς δεν θα χορηγηθεί ασφαλής διέλευση. Αν βγει από την πρεσβεία θα συλληφθεί, σημειώνεται από το BBC.Video streaming by Ustream

Νωρίτερα, η Βρετανία απείλησε με έφοδο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται ο Ασάνζ σε περίπτωση που η χώρα δεν τον παραδώσει. Η κυβέρνηση του Ισημερινού απάντησε άμεσα τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα εκληφθεί ως παραβίαση της κυριαρχίας της, ως «μια εχθρική και απαράδεκτη πράξη».

Έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο υποστηρικτές του Ασάνζ πραγματοποιούν διαδήλωση, με τους χακτιβιστές του Wikileaks και τους Anonymous να καλούν σε μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης. Η είδηση της χορήγησης ασύλου σκόρπισε ενθουσιασμό στους υποστηρικτές του Ασάνζ. «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι μετά την ανακοίνωση. Νωρίτερα υπήρξε μικρή ένταση και η αστυνομία πραγματοποιήσε τρεις προσαγωγές.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :