Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Πρόσκληση για συνάντηση κτηνοτρόφων

Πρόσκληση προς τους κτηνοτρόφους και της Χαλκιδικής, για συζήτηση όσον αφορά το κόστος των σταβλικών εγκαταστάσεων, απευθύνει η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, ορίζοντας ως τόπο συνάντησης τα Βασιλικά (ζαχαροπλαστείο Γαβανά, κοντά στα σφαγεία) και ημέρα την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012, ώρα 11:30.
Κατά την εν λόγω συνάντηση, οι κ.κ. Στέλιος Βογιατζής και Ηλίας Σουμελίδης θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τα οικονομικά στοιχεία κατασκευής ενός στάβλου με όσους κτηνοτρόφους θα ήθελαν μια προσέγγιση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι......




από τις 120.000 και πλέον κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, λιγότερες από το 1/5 έχουν κανονικές άδειες λειτουργίας και αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα, τόσο για την υγεία των πολιτών, όσο και για την εμπορική νομοθεσία, κυρίως όμως στην οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτρόφων.
Όπως σημειώνεται στι δελτίο Τύπου, της Ένωσης, «η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ σε συνεργασία με το ΤΕΙ Λάρισας (παράρτημα Ξύλου Καρδίτσας) και την υποστήριξη της Γ.Γ. Νέας Γενιάς πέρυσι διαμόρφωσε μια πρόταση για ένα "κέλυφος" 50 τ.μ. και ύψους 4,2 για αγροτικές εκμεταλλεύσεις (αποθήκες, στάβλους, μηχανοστάσια, κ.λπ.), μόνο με ξύλα που βρίσκονται εύκολα στην αγορά, μελετημένο για αντοχή σε αέρα και χιόνι, με υλικά εύκολα στην μεταφορά και στην κατασκευή, με χρήση μόνο φορητών εργαλείων, χωρίς παρεμβάσεις στο περιβάλλον.
Την άνοιξη 2012 δημοσιεύθηκε νέο νομοθέτημα στην Ελλάδα, που προσπαθεί να διευκολύνει όσους πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στην λύση του προβλήματος. Οι Νέοι Αγρότες προσπαθούν να καταλάβουν καλύτερα με φίλους και εθελοντές τις νέες δυνατότητες. Μέχρι σήμερα και μόνο η έκδοση της αδείας μοιάζει σαν να είναι απλά οικονομική ενίσχυση για τους συμβούλους και μελετητές και όχι εργαλείο ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και διευκόλυνσης των κτηνοτρόφων. Παλαιότερα χρειάζονταν 26 περίπου έγγραφα και 300 περίπου άνθρωποι που έπρεπε να ενημερωθούν για να εκδοθεί μια άδεια λειτουργίας στάβλου».


http://www.gnomihalkidikis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2295:prosklisi-gia-sinantisi-ktinotrofon&catid=78:economy&Itemid=178





Δεν υπάρχουν σχόλια :