Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η πραγματικότητα της Monsanto (Β' μέρος)

Έχοντας πάρει μία αρκετά έντονη γεύση για το τι μπορεί να κάνει η ανθρώπινη απληστία όταν έχει κέφια, θα ρίξουμε μια πάσα από το παρελθόν της Monsanto για να έρθει η μπάλα στο παρόν της και στο πιθανό μέλλον της. Πάμε, λοιπόν, να εξετάσουμε συνοπτικά και ακριβολογικά τη σύγχρονη δράση της εταιρείας. Ποια είναι αυτή; Η Monsanto, όπως και κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της, κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αντιλήφθηκε ότι ήταν ώρα πλέον να αλλάξει look και πολιτική. Παρατηρούμε συνεπώς μια απότομη στροφη στις διαγονιδιακές καλλιέργειες και στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Αυξητική ορμόνη βοειδών

Ας αρχίσουμε με κάτι light το οποίο αναπτύχθηκε από το 1994. Η σωματοτροπίνη των βοειδών(BST) είναι μια πεπτιδική ορμόνη που παράγεται σε μικρές ποσότητες από τους βλεννογόνους αδένες των αγελάδων. Η Monsanto φρόντισε να την τροποποιήσει γενετικά, να κατασκευάσει την ανασυνδυασμένη αυξητική ορμόνη βοοειδών (rBGH) και να την πουλήσει με το όνομα Posilac. Η εν λόγω ορμόνη χορηγείται με ένεση στις αγελάδες κάθε 2η εβδομάδα και αυξάνει την παραγωγή γάλακτος κατά 20%. Από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη, αλλά αυτό σαφώς και δεν πτόησε την εταιρεία. Στα δεινά που επέφερε στα ανυποψίαστα βοειδή συμπεριλαμβάνονται η κατά 79% αύξηση της φλεγμονής των γαλακτοφόρων αδένων τους (μαστίτιδα), καθώς και αναπαραγωγικά προβλήματα(π.χ. αύξηση μεγέθους της δεξιάς ωοθήκης – πληροφορία από τα αρχεία της Monsanto!!!). Από την άλλη μεριά το γάλα που παραγόταν περιείχε πύον (επειδή οι αγελάδες υπέφεραν από μαστίτιδα). Επιπλέον, ανιχνεύθηκε ευρύ φάσμα αντιβιοτικών για τη θεραπεία της μαστίτιδας. Βέβαια, οι υποστηρικτές του «διαγονιδιακού γάλακτος» διατείνονται ότι είναι από τα πιο αυστηρά ελεγχόμενα προϊόντα, οι συντηρητικοί έλεγχοι που διενεργούνται δεν αφήνουν περιθώρια για παρατυπίες και χρεώνουν ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα. Στην πραγματικότητα μας «δουλεύουν» κανονικά. Μόνο για τα 4 από τα 82 αντιβιοτικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο γίνεται έλεγχος και – δε φτάνει αυτό – οι παραγωγοί ενθαρρύνονται να κάνουν χρήση και παράνομων αντιβιοτικών. Μισό λεπτό να σας κόψω και την απόδειξη:
1. 20% του γάλακτος στις ΗΠΑ περιέχει παράνομα αντιβιοτικά (έρευνα της Wall Street Journal, 1989)
2. 38% του γάλακτος στις ΗΠΑ περιέχει παράνομα αντιβιοτικά (έρευνα του Center for Science in the Public Interest)
Τέλος παρατηρήθηκαν αυξήσεις στον ινσουλινικό αυξητικό παράγοντα 1 (IGF1) – περίπου 5 φορές υψήλοτερα, σύμφωνα με έρευνες της Monsanto!! Και ναι κύριες και κύριοι ρουφήξτε πάλι το αυγό σας και σωπάστε : υπάρχουν περίπου 60 μελέτες που καταδεικνύουν ότι η αύξηση του IGF1 σχετίζεται με καρκίνους του μαστού, του ορθού και του προστάτη. 10 points for Monsanto! Και ήξερε και πούλησε! Τα κατάφερε μια χαρά!


Διαγονιδιακές καλλιέργειες
Ο τελευταίος, ο μεγαλύτερος, ο πιο σύγχρονος τομέας που δραστηριοποιείται η Monsanto. Η ίδια η εταιρεία διενέργησε «εσφαλμένη» μελέτη ( υπάρχει Νορβηγός επιστήμονας που την αξιολόγησε και εξηγεί αναλυτικά και κατανοητά γιατί η μελέτη ειναι παραπλανητική), που χαρακτήριζε τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους σόγιας ως ασφαλείς για τους ανθρώπους. Το αποτρόπαιο αποτέλεσμα αυτής της συγκάλυψης είναι ότι μετά από 10 χρόνια οι διαγονιδιακές καλλιέργεις καλύπτουν 1 δις στρέμματα. Το 70% αυτών είναι ανθεκτικά στο ζιζανιοκτόνο Roundup (προϊόν της Monsanto) και το υπόλοιπο 30% έχει τροποποιηθεί γενετικά για να παράγει το εντομοκτόνο ΒΤ (εννοείται πάλι δουλειά της Monsanto). Η «πατέντα» των διαγονιδιακών καλλιεργείων εκτόξευσε την κυριαρχία της Monsanto. Μεταξύ 1995 έως 2005 η εταιρεία απέκτησε άνω των 50 άλλων εταιρειών σπόρων (βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια, τομάτες, πατάτες, ζαχαρότευτλα) ανά τον κόσμο. Τείνει πλέον να γίνει πανδημία και στοχεύει στην εξαφάνιση κάθε είδους μη διαγονιδιακής καλλιέργειας. Το Μονοπώλιο της μεσουρανεί!

Το παράδειγμα της Ινδίας
Η Ινδία είναι η 3η μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγός χώρα παγκοσμίως. Το 1999 η Monsanto αγόρασε τη Mahico, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής σπόρων στη χώρα. Δύο χρόνια αργότερα εγκρίθηκε από την κυβέρνηση της Ινδίας η πώληση βαμβακιού BT με την ονομασία Bollgard. Φυσικά η Monsanto προώθησε το συγκεκριμένο τύπο διαγονιδιακού βαμβακιού με τον καλύτερο τρόπο. Ισχυρίζεται ότι μειώνει κατά 70% τη χρήση εντομοκτόνων και αυξάνει κατά 30% την απόδοση. Σύμφωνα, όμως, με τους τοπικούς αγρονομιστές αυτό δεν αποτελεί πραγματικότητα. Μετά από 70 - 90 μέρες οι Ινδοί αγρότες αναγκάζονται να ψεκάζουν για κάμπιες. Επιπρόσθετα, το διαγονιδιακό βαμβάκι BT προσβάλλεται από ασθένεις (π.χ. rizoctonia, καταστροφή σοδειάς το 2006), οι οποίες στο συμβατικό βαμβάκι δεν υφίστανται. Έκπληξη, όμως, δεν προκαλεί το γεγονός ότι οι αγρότες της Ινδίας αγοράζουν BT;;; Καμία έκπληξη αν αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος του μονοπωλίου της Monsanto, που ελέγχει την αγορά σπόρων στην Ινδία, με τα BT να πωλούνται σε τετραπλάσια τιμή σε σχέση με τα συμβατικά.
Τετραπλάσια τιμή αγοράς + μειωμένη κατά πολύ παραγωγή = κατακόρυφη αύξηση αυτοκτονιών στη χώρα
Σχεδόν μαθηματικά!

Roundup
Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα ολόκληρο βιβλίο για τα ατοπήματα της Monsanto. Ωστόσο – εφόσον το πράγμα μιλάει από μόνο του – καλό θα ήταν να τελειώσουμε με μία από τις μεγαλύτερες και εμπορικότερες πατέντες της εταιρείας. Ο λόγος για το μη εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο Roundup, εμπορική ονομασία του γλυφοσικού οξέος. Το Roundup είναι ειδικά φτιαγμένο για να καταστρέφει όλα τα φυτά πλην της διαγονιδιακής σόγιας (Roundup ready soybeans). Μετά το 1996 που εγκρίθηκαν οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, η εξάπλωση της διαγονιδιακής σόγιας στις ΗΠΑ έχει φτάσει το 90% της συνολικής καλλιέργειας. Και εδώ φίλες και φίλοι η Monsanto χτυπά δύο φορές κάτω από τη μέση. Πρώτον, το Roundup δεν είναι βιοδιασπώμενο (χρεώθηκε και παραπλανητική διαφήμιση η εταιρεία). Το επίπεδο διάσπασης του είναι μόνο 2% σε 28 μέρες. Επιπλεόν, είναι εξαιρετικά τοξικό και προκαλεί δυσλειτουργίες στην κυτταρική διαίρεση, επιφέροντας τα πρώτα στάδια που όδηγουν στον καρκίνο. Δεύτερο, η Monsanto όχι μόνο καταλαμβάνει όλη την αγορά σπόρων σιγά σιγά, αλλά υποχρεώνει και τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν ζιζανιοκτόνα που μόνο η ίδια παράγει και ταιριάζουν με τα προϊόντα της, προκαλώντας άμεση αφαίμαξη τους.

Επίλογος
Η Monsanto συνεχίζει τις έρευνες της σχετικά με τρόπους γενετικής παρεμβολής σε προϊόντα όπως: μουστάρδα, μελιτζάνα, κουνουπίδι, ρύζι. Είναι φανερό ότι μεθοδικά προσπαθούν να «καταλάβουν» όλη την αγορά σπόρων και τροφίμων. Είναι χειρότερο από βόμβες, είναι χειρότερο από όπλα. Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξεις τον παγκόσμιο πληθυσμό. Και όχι, στις μεθόδους της δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Προωθεί τα προϊόντας της λασπολογώντας επιστήμονες που αντιστέκονται στην πολιτική της. Το πολιτικό background έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ με την είσοδο των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην αγορά είχε αποφασίσει να μη θεσπίσει νέους νόμους. Υποστήριξε ότι υπήρχαν ήδη επαρκείς νόμοι για να εφαρμοστούν. Απόφαση αν μη τι άλλο πολιτική, και καθόλου επιστημονικη. Ο FDA (ομοσπονδιακός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων στις ΗΠΑ) θεώρησε (και θέσπισε σαφώς) ότι τα προϊόντα ενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού είναι ισοδύναμα με το αντίστοιχο συμβατικο (αρχή της ουσιαστικής ισοδυναμίας). Σήμερα το 70% των τροφίμων στις ΗΠΑ περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Λόγω, όμως, της παραπάνω αρχής η σήμανση ότι είναι διαγονιδιακά απαγορεύεται. Εν ολίγοις στην Αμερική απαγορεύεται να γνωρίζεις τι τρως. Πως ήρθαν έτσι τα πράγματα;;; Έχετε ακουστά τον όρο «περιστρεφόμενες πόρτες» (revolving doors); Στελέχη της Monsanto και του FDA πηγαινοέρχονταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τη μια υπηρεσία στην άλλη – με το αζημείωτο βέβαια. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για παραπλανητική διαφήμιση, παραποίηση εγγράφων, κρυψίνοια, συγκάλυψη, παραπληροφόρηση, προβολή μισής αλήθειας, χαλκευμένες μελέτες, φίμωση ερευνητών, λαθρεμπόριο ΓΤΟ, τρομοκρατία, επιθέσεις, δωροδοκία, εκβιασμοί, ανακρίσεις, απειλές, δικαστικές διενέξεις, διώξεις, αντίποινα, καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης, βλαβερές δράσεις κατά ανθρώπινης υγείας, μικροπαραγωγών, καταναλωτών, λαών και περιβάλλοντος.

Το 2007 η Monsanto απασχολούσε 18 χιλιάδες εργαζόμενους σε 50 χώρες. Οι τιμές της μετοχής της συνέχισαν να αυξάνουν και τα κέρδη της έφτασαν το 1 δις δολλάρια. Οι μετοχοί της πολύ γνώριμα ονόματα τραπεζών, ταμείων συντάξεων αλλα....και μικροεπενδυτές! Monsanto: Μια δύναμη ικανη να φτάσει στο πιάτο σας. Καλή όρεξη!



9diastash.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :