Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Τούρτα με πτι μπερ, κρέμα γιαουρτιού και πεπόνι

Δεν θα χρειαστεί καν να ανάψετε τον φούρνο, αφού η τούρτα αυτή δεν έχει παντεσπάνι και γίνεται πανεύκολα. Ό,τι πρέπει για τον καύσωνα δηλαδή.

Υλικά
1 πακέτο μπισκότα πτι μπερ (225 γρ.)
1/2 μικρό πεπόνι για το σερβίρισμα
Για την κρέμα γιαουρτιού
10 γρ. φύλλα ζελατίνης (δηλαδή 2 φύλλα των 5 γρ. ή περισσότερα μικρότερου βάρους)
600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
3 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
80 γρ. ζάχαρη

Προετοιμασία 40΄ Αναμονή 2 ώρες περίπου
Διαδικασία

Κρέμα γιαουρτιού:



Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με λίγο κρύο νερό μέχρι να μαλακώσουν (για 1 - 2 λεπτά περίπου). Επειτα τα στύβουμε με τα χέρια, τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε ένα ποτηράκι του καφέ νερό και βάζουμε στη φωτιά, για πολύ λίγο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζελατίνη (προσοχή γιατί, αν καεί, θα μυρίσει άσχημα). Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το υγρό σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε λίγες κουταλιές από το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά με ένα αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γιαούρτι και το ξύσμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, με το σύρμα, τα ασπράδια με τη ζάχαρη, έως ότου γίνει μια σφιχτή μαρέγκα, και την προσθέτουμε στο μείγμα γιαουρτιού ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή με μια ευλύγιστη σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ).

Συναρμολόγηση: Ιδανικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα τετράγωνο ταψί ή τσέρκι διαστάσεων 20x20 εκ. Δεν προτιμάμε στρογγυλό σκεύος, γιατί δεν θα μπορούμε να στρώσουμε καλά τα μπισκότα στον πάτο. Αν χρησιμοποιήσουμε τσέρκι, το ακουμπάμε σε μια ίσια πιατέλα που να το χωράει ή σε ένα ρηχό ταψάκι. Στρώνουμε στο εσωτερικό του σκεύους μας μια σειρά από πτι μπερ, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Αν χρειαστεί, σπάμε μερικά για να καλύψουμε τυχόν κενά. Από πάνω αδειάζουμε τα 2/3 της κρέμας γιαουρτιού. Την απλώνουμε και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη ενός κουταλιού. Καλύπτουμε με άλλη μία στρώση μπισκότων και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη κρέμα.

Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον, ώστε να σταθεροποιηθεί και να πήξει η κρέμα. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, κόβουμε σε λεπτές φέτες το πεπόνι και γαρνίρουμε με αυτές το γλυκό.

Συμβουλή Μπορείτε να αντικαταστήσετε το πεπόνι με οποιοδήποτε φρούτο της αρεσκείας σας.


http://www.gastronomos.gr