Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ

Την Ελλάδα και, φυσικά, τη Χαλκιδική εκπροσώπησε στο πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο για τους επικεφαλής των επιτροπών που θα συσταθούν παγκοσμίως για τη γευσιγνωσία της επιτραπέζιας ελιάς, το οποίο διοργανώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (Δ.Σ.Ε.) τον Ιούνιο στη Μαδρίτη, ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χαλκιδικής Δρ. Κων/νος Τερτιβανίδης.
Στο σεμινάριο συμμετείχαν......



κυβερνητικοί υπάλληλοι από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς χώρες παγκοσμίως, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν επί μία εβδομάδα σε θέματα που αφορούν τη μέθοδο, ενώ στο τέλος, μετά από διαδικασία εξετάσεων, δόθηκε το αντίστοιχο πιστοποιητικό.
Πρέπει να τονισθεί ότι ο νομός Χαλκιδικής είναι ο πρώτος νομός σε παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς (κυρίως πράσινης) που ξεπερνά τους 80.000 τόνους ετησίως. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του Δ.Σ.Ε., η Ελλάδα είναι η δεύτερη παγκοσμίως χώρα μετά την Ισπανία, που εξάγει επιτραπέζιες ελιές στις Η.Π.Α., με ετήσια αξία εξαγωγών 90 εκατομμύρια δολάρια.
Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να δημιουργία της ελληνικής επιτροπής γευσιγνωσίας, που θα αποτελείται από εκπαιδευμένους γευσιγνώστες, τόσο από τον δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, όπου υπεύθυνος συγκρότησης και συντονιστής για όλη την Ελλάδα θα είναι ο κ. Τερτιβανίδης.


http://www.halkidikinews.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια :