Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

the butterfly effect - trilogy

Ο Evan Treborn δεν θυμάται με αγάπη τα παιδικά του χρόνια. Πάσχοντας από ανεξήγητες διαλείψεις και έχοντας βιώσει άσχημες εμπειρίες μαζί με μια παρέα φίλων -ανάμεσα στους οποίους και η Kayleigh, η πρώτη του αγάπη- έχει απωθήσει τα παραπάνω περιστατικά από τη μνήμη του. Όταν στο κολέγιο ανακαλύπτει ότι με τη βοήθεια των καταχωρίσεων στο ημερολόγιό του έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει πίσω στο χρόνο (!), θα δοκιμάσει να βελτιώσει τα σφάλματα του παρελθόντος και να αλλάξει τις ζωές των παιδιών αυτών. Παρεμβαίνοντας στα γεγονότα του παρελθόντος, ο Evan ελπίζει να διαμορφώσει καλύτερα το μέλλον. Τα αποτελέσματα όμως θα είναι αμφίβολα.

Με μια ενδιαφέρουσα σεναριακή ιδέα, η οποία πατάει ελαφρά πάνω στην θεωρία του χάους, το Butterfly Effect
δεν είναι ούτε μόνο ψυχολογικό θρίλερ ή ρομαντική κομεντί, ούτε μόνο science fictιon ή κολεγιακή ταινία. Δανείζεται ωστόσο στοιχεία από όλα τα παραπάνω είδη. Το σενάριο, το οποίο υπογράφεται από τους δημιουργούς του Final Destination 2, έχει να προσφέρει αρκετές εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της ταινίας. Το πιο σκοτεινό πρώτο μέρος, όπου δημιουργείται η εντύπωση πως πίσω από τους ήρωες παραμονεύει κάτι νοσηρό και αρρωστημένο έτοιμο να αποκαλυφθεί ανά πάσα στιγμή, διαδέχεται ένα πιο ανάλαφρο δεύτερο μέρος, στο οποίο υπάρχουν πολλές εναλλαγές, καθώς ο ήρωας επιστρέφει κάθε φορά σε μια νέα παραλλαγμένη πραγματικότητα άμεσα εξαρτημένη από τις πράξεις του. Ενδιαφέρον ακόμα παρουσιάζει και η σεναριακή διαπίστωση ότι παρά τις πολλές δεύτερες ευκαιρίες που έχει ο χαρακτήρας το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ καλό για όλους τους εμπλεκόμενους. Ο Ashton Kutcher (το νέο «boy toy» της Demi Moore) αποδεικνύεται ανεπαρκής για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ οι υπόλοιπες ερμηνείες κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, με εκείνη του 13χρονου σαδιστή φίλου ( Jesse James) του Evan να ξεχωρίζει. Χωρίς να στερείται ελαττωμάτων, το Butterfly Effect είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό έχουμε δει στο είδος εδώ και αρκετό καιρό.


ΥΠΟΘΕΣΗ: Ο Νικ και η Τζούλι είναι ένα ερωτευμένο και πολύ ευτυχισμένο ζευγάρι. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια και η Τζούλι χάνει τη ζωή της σε ένα τροχαίο ατύχημα. Λίγο μετά ο Νικ ανακαλύπτει ότι έχει την υπερφυσική δύναμη να γυρίζει στο παρελθόν. Έτσι αποφασίζει να γυρίσει πίσω για να τη σώσει. Αλλάζοντας όμως το παρελθόν σύντομα θα διαπιστώσει ότι οι πράξεις του έχουν άμεση συνέπεια στο παρόν και στο μέλλον...

Τα προβλήματα του ξεκινούν όταν χρησιμοποιεί την ικανότητα του για να βρει τον δολοφόνο την φίλης του και καταλήγει να αλλάξει την δική του ιστορία. Κάθε προσπάθεια που κάνει να γυρίσει πίσω τον χρόνο και να διορθώσει κάποιο πρόβλημα δημιουργεί χειρότερα προβλήματα και κάθε ταξίδι θολώνει ακόμα περισσότερο την μνήμη του θέτοντας τον σε δεινότερη θέση από πριν.

cinema.gr

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Το πρώτο είναι συγκλονιστικο.