Σάββατο 16 Ιουνίου 2012

Η ψήφος του έφηβου παππού


Δεκαοχτώ ώρες και πενήντα πέντε λεπτά απομένουν μέχρι να πέσει η πρώτη ψήφος μέσα σε μία από τις χιλιάδες άδειες κάλπες.
Ένας ηλικιωμένος κύριος, αφού ξυπνήσει νωρίς τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου και πιει τον καφέ με την κυρά του, θα φορέσει το καλό του το κουστούμι και θα διαβεί τον δρόμο για το σχολειό όπου θα περιμένει καρτερικά, σ' ένα σκουριασμένο παγκάκι μέχρι η ευγενέστατη δικαστική αντιπρόσωπος να του πει στις 7.00 π.μ. ότι μπορεί να περάσει να ψηφίσει. Κι ας ήταν ήδη 7.03 με το δικό του το ρολόι.

Αφού δώσει την ταυτότητα του και πάρει όλα τα ψηφοδέλτια, θα κατευθυνθεί στο παραβάν, με τα ίδια αισθήματα ενός εφήβου στο δεύτερο του ραντεβού. Ενός εφήβου που κάθεται σ' ένα τσίγκινο τραπέζι απέναντι από μία κοπέλα, στη μέση ενός κήπου έχοντας ως κύριο στόχο να τη γοητεύσει. Αισθήματα σιγουριάς μα και αβεβαιότητας, περηφάνιας αλλά και ταπεινότητας, αγωνίας όμως και ξεγνοιασιάς.
Έπειτα, αφού τοποθετήσει το ψηφοδέλτιο της επιθυμίας του στον φάκελο, κι αφού διπλώσει όλα τα υπόλοιπα και τα χώσει στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του για τη συλλογή του, την οποία διατηρεί από το μακρινό 1946 θα ρίξει τον χάρτινο φάκελο στην άδεια πλαστική κάλπη. Ο θόρυβος που θα ακουστεί, και που μοιάζει με τον θόρυβο του όπλου που δηλώνει την εκκίνηση του αγώνα των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς αγώνες, θα σημάνει την έναρξη των 15ων βουλευτικών εκλογών μετά τη μεταπολίτευση.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής:
Θα πετύχουν οι δύο ήρωές μας αυτό που θέλουν ή θα αποτύχουν;

Ακόμα και η ενδεχόμενη επιτυχία του εφήβου, δεν εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον ίδιο. Υπάρχουν πολλές συνιστώσες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα, τις οποίες ίσως ούτε κι αυτός να έχει σκεφτεί.
Όμως, ο έφηβος έχει ένα βασικό πλεονέκτημα!
Το δεύτερο ραντεβού σημαίνει ότι το πρώτο πήγε αρκετά καλά, απλά χρειάζεται μία επιβεβαίωση.
Μία επιβεβαίωση που θα τον βοηθήσει να πετύχει τον στόχο του. Να "κερδίσει" την κοπέλα.


Κι αν ακόμα μελετάτε αυτές τις γραμμές, ας περάσουμε τώρα στις επικείμενες εκλογές της 17ης Ιουνίου προσπαθώντας να μεταφέρουμε τους φανταστικούς μας ήρωες μέσω μίας μαγικής γέφυρας στην πραγματικότητα.
Αυτός ο έφηβος, εδώ και μερικές δεκαετίες προσπαθεί να "κερδίσει" αυτήν την κοπέλα, μα αποτυγχάνει παταγωδώς.
Αυτός ο έφηβος είναι ο ίδιος ο παππούς που κάθε φορά στέκεται αμίλητος και μοναχός σ' εκείνο το σκουριασμένο παγκάκι.
Το πρώτο ραντεβού ήταν οι εκλογές της 6ης Μαΐου.
Το δεύτερο είναι οι αυριανές εκλογές.
Την κοπέλα την ταυτίζουμε με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον του τόπου μας.
Τον "παράλληλο ήρωα" τον ταυτίζουμε με εμάς, με τον ελληνικό λαό.


Δεκαοχτώ ώρες και δεκατρία λεπτά απομένουν μέχρι να αρχίσει να απαντάται το ερώτημα αν θα κερδίσουμε το δεύτερο αυτό ραντεβού ή όχι.
Δεκαοχτώ ώρες και κάτι λιγότερο από δεκατρία λεπτά απομένουν μέχρι ο λαός αυτός να αποφασίσει τι πραγματικά θέλει.


Την Κυριακή ψηφίζουμε συνειδητά.



Λελεγιάννης Γιάννης





Αυτό το άρθρο προέρχεται από το site
samatas-stin-ormylia.blogspot



Δεν υπάρχουν σχόλια :