Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Η εγκατάλειψη ανάβει τις φωτιές στα δάση

Από το 2010 έχουν να κάνουν προσλήψεις!

Με το που ανέβηκαν οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το στέγνωμά τους, λόγω λειψής υγρασίας, έκαναν την εμφάνισή τους οι καταστροφικές πυρκαγιές στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Γιατί, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, οι χωματερές είναι διάσπαρτες στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, οι ηλεκτροφόρες γραμμές της ΔΕΗ διασχίζουν τα δάση, ενώ η χρηματοδότηση για την προστασία και ανάπτυξη των δασών και δασικών εκτάσεων από πενιχρή έγινε πενιχρότατη.

Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Ακόμα κι αυτή η πενιχρότατη χρηματοδότηση καταβάλλεται παράκαιρα, με αποτέλεσμα να καθίσταται σε σημαντικό βαθμό άχρηστη. Για παράδειγμα, ενώ οι αποφάσεις για την έγκριση και κατανομή της χρηματοδότησης πρέπει να ολοκληρώνονται το Δεκέμβρη κάθε χρονιάς και στις αρχές του χρόνου να ολοκληρώνεται η πρόσληψη του αναγκαίου εποχιακού προσωπικού, αυτό δε συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Οι εγκριτικές αποφάσεις βγαίνουν τον Ιούνη, ακόμη και τον Ιούλη και οι προσλήψεις αρχίζουν τον Αύγουστο. Ετσι, οι όποιες εργασίες γίνουν μετά τον Αύγουστο δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην ανάπτυξη και την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Αυτό φυσικά δεν γίνεται τυχαία, όπως εδώ και χρόνια τονίζουμε. Γίνεται γιατί όλες οι κυβερνήσεις, πράσινες και μπλε, έχουν αφήσει στην τύχη τους τα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Οσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, ότι δηλαδή τις καταστροφικές πυρκαγιές τις προκαλούν «εγκληματικά στοιχεία», είναι είτε αδαείς είτε φερέφωνα των κυβερνώντων, που θέλουν να τους αθωώσουν για την εγκληματική τους πολιτική έναντι των δασών. Σ’ όλους αυτούς προτείνουμε. Δοκιμάστε να βάλετε φωτιά σ’ ένα καλά συντηρούμενο και φυλασσόμενο δάσος. Θα διαπιστώσετε ότι αυτό είναι από δύσκολο έως αδύνατο.

Επιστρέφουμε στην παράθεση στοιχείων για την προστασία και την ανάπτυξη των δασών. Αρχίζουμε με τις εγκριτικές αποφάσεις χρηματοδότησης για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και για τις προσλήψεις του αναγκαίου εποχιακού προσωπικού. Κατά τη γνώμη μας, το προσωπικό αυτό δεν πρέπει να είναι εποχιακό, αλλά να δουλεύει όλο το χρόνο. Δε θα πάμε πολύ παλιά. Το 2009 είχαν προσληφθεί 1150 εποχιακοί δασεργάτες και δασολόγοι, σε χρόνο που είχε ολοκληρωθεί η σεζόν. Το 2010 μειώθηκαν σημαντικά και έπεσαν στους 695 (447 οκταμηνίτες και 248 τριμηνίτες). Το 2011 μειώθηκαν κατά 50% οι εποχιακοί εργάτες, αλλά τελικά δεν προσλήφθηκαν! Αποφασίστηκε να προσληφθούν 225 οκταμηνίτες και 125 τριμηνίτες, δηλαδή συνολικά 350 εποχιακοί εργάτες και να προσληφθούν το 2012.

Οι διαδικασίες αυτές ήταν και είναι, σκόπιμα, ιδιαίτερα χρονοβόρες. Αρχισαν τέλη Γενάρη οι διαδικασίες για την έγκριση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την πρόσληψη του εποχιακού προσωπικού, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν πριν την προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μάη του 2012. Συγκεκριμένα, είχαν υπογράψει δύο υπουργοί και δεν «πρόλαβε» να υπογράψει ο υπουργός Εσωτερικών. Ετσι, μπήκαμε στο τρίτο δεκαήμερο του Ιούνη και δεν έχει εγκριθεί η ΚΥΑ για τις προσλήψεις των 350 εποχιακών δασεργατών και δασολόγων. Αυτό σημαίνει ότι, εάν τελικά γίνουν οι προσλήψεις αυτές, θα καβατζάρουμε τον Αύγουστο. Ετσι, και φέτος θα βγει η σεζόν χωρίς να έχει προσληφθεί κι αυτό το ελάχιστο εποχιακό προσωπικό.

Πάμε τώρα στις εγκριτικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση των εργασιών για την προστασία και ανάπτυξη των δασών, που όπως προαναφέραμε είναι πενιχρότατη. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης; Πρώτον, από το 2012 είναι η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Βγήκαν οι αποφάσεις για τη χρηματοδότηση έργων αντιπυρικής προστασίας, αλλά αποκλείεται πριν το φθινόπωρο να αρχίσει να καταβάλλεται τμήμα της χρηματοδότησης για ν’ αρχίσουν να γίνονται οι εργασίες αντιπυρικής προστασίας. Δεύτερον, είναι η χρηματοδότηση από το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο. Από την εκμετάλλευση των δασών και δασικών εκτάσεων εισρέουν στο Πράσινο Ταμείο πάνω από 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. Απ’ αυτά, για την προστασία και ανάπτυξη των δασών και δασικών εκτάσεων δόθηκαν μόνο 4,8 εκατ. ευρώ το 2011, χωρίς να γνωρίζουμε εάν τελικά δόθηκε όλο αυτό το ποσό. Για το 2012 αποφασίστηκε να δοθεί από το Πράσινο Ταμείο το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ, όμως δεν είναι σίγουρο τι ποσό θα δοθεί τελικά, γιατί με την απόφαση 791 της 8ης Νοέμβρη του 2011 του Συμβουλίου μπήκε ο περιορισμός να μη δαπανηθεί πάνω από το 5% των καταθέσεών του, ενώ με βάση το νόμο 4030 δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για έργα που θα γίνουν μετά τον Αύγουστο του 2012.

Τρίτον, είναι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τους λεγόμενους εθνικούς πόρους. Φέτος βγήκε απόφαση με την οποία δίνονται 1053 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτά, 651.000 ευρώ για συντήρηση και διεύρυνση του οδικού δασικού δικτύου και 134.000 ευρώ για φυτώρια. Σύμφωνα με δήλωση υπηρεσιακών παραγόντων, θα δοθεί ακόμη 1 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012.

Είναι, λοιπόν, πενιχρότατη η κρατική χρηματοδότηση και όπως λέει η λαϊκή παροιμία «με πορδές δεν βάφονται αυγά». Η εγκατάλειψη των δασών και των δασικών εκτάσεων συνεχίζεται και γι’ αυτό και φέτος θα παραδοθούν, για μια ακόμη χρονιά, στο καταστροφικό έργο των πυρκαγιών.


http://www.eksegersi.gr


1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Όταν το 1998 υπογράφονταν η θανατική καταδίκη της Ελληνικής Δασικής Υπηρεσίας, οι πάντες «γονάτιζαν περιδεώς» όπως τα παλιά εκείνα χρόνια πέφταν τα κοριτσόπουλα σαν κοτόπουλα μόλις αντίκριζαν χακί και σαρδέλα -δεν μιλάμε για άστρο…
Σήμερα που για κάθε ευρώ στερούν το ψωμί του ¨Έλληνα, δεν θα ερευνηθεί πώς και γιατί το ανώτατο ποσό των 13,5 δις δραχμών (40 εκατομμύρια €) που ξοδεύονταν ετησίως μέχρι το 1997 από τη Δασική Υπηρεσία για ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ των Δασικών Πυρκαγιών ανήλθαν και ξεπερνούν (ετησίως) τα ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ (500) (πρακτικά της Βουλής της 29/8/2006).εκατομμύρια για την ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ (εκτός Δ.Υ.) και για την ΠΡΟΛΗΨΗ κατανέμουν στη Δ.Υ. ούτε δέκα (10) εκατομμύρια ΕΥΡΩ;
Τι τα περάσανε τα εκατομμύρια για στραγάλια;
Ψάχνω εδώ και καιρό και δεν μπόρεσα να μάθω τί (αν) απάντησε ο αρμόδιος υπουργός σε ερώτηση του τότε βουλευτή (13/5/2008) και πρ. Υπουργού Μάκη Βορίδη και ιδιαίτερα στο δεύτερο ερώτημα γιατί στο πρώτο απάντησε ο… «ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» :
«............
Υποβλήθηκε από ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙ... την Τρί, 13/05/2008 - 00:00.

Όπως είναι γνωστό, με το νόμο 2612/1998 αποφασίστηκε η μεταφορά της αρμοδιότητας για την δασοπυρόσβεση από την Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της τότε αντιπολίτευσης ότι ο εν λόγω νόμος «θα ανατραπεί» από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και παρά τις σοβαρότατες απώλειες που υπέστησαν τα δάση μας από την εφαρμογή του επίμαχου νόμου στην πράξη, το καλοκαίρι του 2007, καμία πρόθεση δεν φαίνεται να υπάρχει για την κατάργηση ή έστω τη βελτίωση του νόμου αυτού.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις διατάξεις του Ν. 2612/98 προς την κατεύθυνση της ανάληψης της ευθύνης δασοπυρόσβεσης εκ νέου από την Δασική Υπηρεσία αντί της Πυροσβεστικής;
2. Ποια ποσά διετίθεντο για την δασοπυρόσβεση επί Δασικής Υπηρεσίας (μέχρι το 1997) ετησίως και ποια μετά την εφαρμογή του νόμου (1998 και εντεύθεν);»
ΠΗΓΗ: http://www.voridis.gr/?q=node/96