Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Ένα πορτοκάλι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα

Αυτό έδειξε μία πρόσφατη έρευνα. Πρόκειται για ένα νέο εύρημα από τη μεγάλη προοδευτική μελέτη Nurse’s Health Study, που παρακολουθεί εδώ και 14 χρόνια σχεδόν 70000 γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία.

Στην έρευνα αυτή, μελετήθηκε η επίδραση των φλαβονοειδών και των υποκατηγοριών τους στην εμφάνιση Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου. Το συστατικό που βρέθηκε να έχει κάποια επίδραση είναι οι φλαβανόνες, μία υποκατηγορία φλαβονοειδών που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή.

Βρέθηκε λοιπόν, ότι οι γυναίκες αυτές που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες από φλαβονόνες είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν μικρή ποσότητα από φλαβονόνες. Ακόμη, η μεγάλη κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων και των χυμών τους, κύριες πηγές των φλαβονοειδών, φαίνεται ότι σχετίζεται με 10% χαμηλότερο κίνδυνο για ισχαιμικό ΑΕΕ. Καμία στατιστικά σημαντική συσχέτιση δεν βρέθηκε ανάμεσα στη συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών ή κάποιας άλλης υποκατηγορίας και στην εμφάνιση ΑΕΕ, ωστόσο υπήρχε μία μη στατιστικά σημαντική τάση για λιγότερα επεισόδια στις υψηλότερες προσλήψεις.

Η προστασία αυτή που παρέχουν τα εσπεριδοειδή, είναι πιθανότατα μεγαλύτερη όταν καταναλώνεται ολόκληρο το φρούτο και όχι ο χυμός. Η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου είναι αδιαμφισβήτητα προτιμότερη, καθώς έχει και άλλα οφέλη, όπως η πρόσληψη φυτικών ινών, η προστασία της βιταμίνης C, η μη προσθήκη ζάχαρης και άλλα.

Πρέπει να τονιστεί όμως ότι στη μελέτη αυτή, συγκρινόταν ο κίνδυνος ανάμεσα στις γυναίκες με ακραία πρόσληψη και συγκεκριμένα ανάμεσα σε αυτές που είχαν πολύ χαμηλή πρόσληψη (το χαμηλότερο πέμπτο) και αυτές που είχαν το υψηλότερο πέμπτο. Άρα, ανάμεσα στις προσλήψεις υπήρχε πολύ μεγάλη απόκλιση.

Ακόμη, η περιεκτικότητα των τροφίμων σε φλαβανόνες βασίστηκε σε μία βάση δεδομένων, όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η περιεκτικότητα των τροφών σε φλαβονοειδή επηρεάζεται πάρα πολύ από την εποχικότητα και την ποικιλία των φρούτων. Ακόμη, παρόλο που στη συγκεκριμένη έρευνα λάβανε υπ’ όψιν πολλούς συγχυτικούς παράγοντες, θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι τα άτομα που καταναλώνουν πολλά φρούτα (πηγή φλαβανονών), ακολουθούν συνήθως γενικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή ισορροπημένη διατροφή, φυσική δραστηριότητα και φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την διαλεύκανση αυτής της σχέσης, όμως η κατανάλωση φλαβονοειδών έχει φανεί και από άλλες μελέτες ότι έχει καρδιοπροστατευτική δράση και συγκεκριμένα συμμετέχει στην πρόληψη της υπέρτασης, χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ και μείωση του κινδύνου για θάνατο λόγω καρδιαγγειακών. Και τα εσπεριδοειδή έχει φανεί και από άλλες έρευνες ότι έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ και σε πειράματα σε ζώα φαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν κάποιους παράγοντες κινδύνου για προβλήματα της καρδιάς.

Άρα, αυτή είναι άλλη μία έρευνα, που υπογραμμίζει τις ευεργετικές δράσεις της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και άρα φρούτων γενικά. Έρχεται να προσθέσει άλλο ένα όφελος στα φρούτα. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν παραλείπουμε τα φρούτα από τη διατροφή μας, θέτουμε ως στόχο την κατανάλωση 3 τουλάχιστον φρούτων ημερησίως και προσπαθούμε να υπάρχει ποικιλία στις επιλογές μας.


Γράφει η Δήμητρα Μελαδάκη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. Με την υποστήριξη του mednutrition.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :