Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Οι ξένοι ψάχνουν ακίνητα-φιλέτα στα νησιά

Το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότεροι Βορειοευρωπαίοι αναζητούν στην Ελλάδα ακίνητα-φιλέτα σε τιμή ευκαιρίας, κάτι που συνδέεται άμεσα με την υποχώρηση των τιμών στην παραθεριστική κατοικία τα τελευταία δύο χρόνια, που φθάνει μέχρι και το 40%.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το ενδιαφέρον που έχει εκφραστεί δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε μαζικό κλείσιμο συμφωνιών και την υπογραφή συμβολαίων, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές από τη μία περιμένουν νέα πτώση τιμών κι από την άλλη εκφράζουν ανησυχία για τις αβεβαιότητες της ελληνικής οικονομίας.

Κτηματομεσιτικά γραφεία αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από Γερμανούς, Αυστριακούς, Ελβετούς, Βρετανούς και Ρώσους. Πάντως, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι πλέον, ιδιαίτερα οι Γερμανοί σκέφτονται την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα όχι μόνο για προσωπική χρήση, αλλά και για επένδυση, που μπορεί να τους αποφέρει ετήσιες αποδόσεις.

Ένα άλλο στοιχείο που καταγράφεται είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από νέες κατηγορίες υποψήφιων αγοραστών, καθώς στο προσκήνιο έχουν εμφανιστεί ξένοι επενδυτές με πολύ υψηλά εισοδήματα, και αναζητούν αγορές αξίας άνω του 1 -1,5 εκατ. ευρώ καθώς και ξενοδοχειακές αλυσίδες ή και μεγάλοι όμιλοι κρουαζιερόπλοιων.

Προτιμούν τη Ρόδο

Πάντως, έντονο ενδιαφέρον δείχνουν οι υποψήφιοι αγοραστές για αγορά ακινήτων στη Ρόδο. Τα οικόπεδα στο νησί είναι προσιτά για ένα μέσο γερμανικό εισόδημα, ενώ «ατού» αποτελεί και η ύπαρξη κτηματολογίου, όπως σε όλα τα Δωδεκάνησα, από τον καιρό της ιταλικής κυριαρχίας.

Στα Δωδεκάνησα, οι τίτλοι ιδιοκτησίας είναι καθαροί, σε αντίθεση με περιοχές όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική, όπου η απουσία κτηματολογίου αποθαρρύνει τους επενδυτές από το να προχωρήσουν σε αγορά. Το 2011, οι Γερμανοί και οι Ελβετοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορές ακινήτων στη Ρόδο έφτασαν τους 600, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που προχώρησαν και στη σύναψη συμβολαίων.


Newsbomb.gr

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Αν αποχαρακτηρίζαμε από "μεταλευτική" την πανέμορφη περιοχή ανάμεσα Κουρί και Ολυμπιάδα και την δείναμε με μορφή ενοικίου σε Ρώσους ή Γερμανούς να αναπτύξουν τουριστικές επιχειρήσεις(δες Τουρκία),τότε θα είχαμε πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας από την καταστροφική και μη αναστρέψιμη επέμβαση των μεταλλείων. Λαδιαβίτης