Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Διαχείριση ελαιολυμάτων στη Χαλκιδική – Πρόταση συνεργασίας των φορέων

Η διαχείριση των ελαιολυμάτων και των αποβλήτων από την επεξεργασία της επιτραπέζιας ελιάς αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για την αγροτική οικονομία της Χαλκιδικής. Το θέμα απασχολεί άμεσα τους ογδόντα περίπου μεταποιητές ελιάς που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Αν δεν αντιμετωπίσουμε με συλλογικές ενέργειες το πρόβλημα αυτό άμεσα, οι συνέπειες του θα επηρεάσουν ολόκληρη τη Χαλκιδική.

Αν δεν δοθεί λύση θα υπάρξει πρόβλημα ακόμα και με την απορρόφηση της παραγωγής και αντιμετωπίζουμε σοβαρό κίνδυνο απώλειας θέσεων εργασίας, σε έναν κλάδο που συντηρεί την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας», αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου μεταποιητών Ελιάς κ. Δημήτρης Βαγιάνης.
Με την έναρξη της περιόδου επεξεργασίας της ελιάς προ των πυλών, στις αρχές του Σεπτέμβρη, το σύνολο των μεταποιητών της Χαλκιδικής προσβλέπει σε μία από κοινού επικοινωνία και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Οι δήμοι, η Περιφέρεια και οι μεταποιητές πρέπει να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι προκειμένου να βρεθεί λύση πριν να είναι πολύ αργά. Οι δύο εδαφοδεξαμενές, άλλωστε, στην Ορμύλια και τον Πατελιδά, δεν επαρκούν και είναι ανάγκη να οριστούν νέοι χώροι που θα στεγανοποιηθούν και θα κατασκευαστούν μετά από σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Υπό αυτό το πρίσμα κάθε κίνηση που φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων τους εκπροσώπους των μεταποιητών, των δήμων και της Περιφέρειας, είναι θεμιτή και επιβεβλημένη.
«Το ζητούμενο δεν είναι να χρονοτριβούμε μεταθέτωντας τις ευθύνες μεταξύ φορέων και μεταποιητών. Εξάλλου, το πρόβλημα αυτό μας αφορά όλους. Αφορά τη Χαλκιδική, που έχει ταυτίσει την ύπαρξη και τη δραστηριότητα της με τον πολύτιμο καρπό της ελιάς, στο σύνολο της. Δεν έχουμε περιθώρια για αδράνεια και μετατόπιση του χρόνου λήψης αποφάσεων και διενέργειας των απαραίτητων κινήσεων. Είναι εφικτό και κατανοητό από τα εμπλεκόμενα μέρη πως η δημιουργία μιας Επιτροπής, με εκπροσώπους τους, που θα συζητήσει το θέμα αυτό και θα παρακολουθεί την πορεία των εξελίξεων, θα συνδράμει αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης που ικανοποιεί όλα τα μέρη, και θα έχει εποπτικό ρόλο για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα στην περιοχή μας», δήλωσε μετά από επαφές της με το σύλλογο μεταποιητών η κ. Όλγα Παπαμέτη, υποψήφια για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στη Χαλκιδικής και πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών Επιχειρηματιών Χαλκιδικής. Παράλληλα η κ. Παπαμέτη, έχει εισπράξει τη θετική διάθεση της διοίκησης της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής για την έναρξη του διαλόγου ενώ αισιόδοξα είναι και τα μυνήματα απο την πλευρά του δήμου Προποντίδας που σε μια πρώτη προσέγγιση φαίνεται να επιθυμεί να συμμετάσχει στον διάλογο για την επίλυση του ζητήματος σε επίπεδο νομού.
Η διαχείριση των ελαιολυμάτων και των αποβλήτων της ελιάς απασχολεί για πολλά χρόνια τη Χαλκιδική. Οριστική λύση που θα ωφελήσει τόσο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος όσο και τους μεταποιητές ελιάς, θα δοθεί με τη δημιουργία εργοστασίου επεξεργασίας ελαιολυμάτων, που πρότεινε πρόσφατα ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Γιώργος. Για τη σύνταξη της μελέτης ,την κατασκευή και τη λειτουργία του κρίνεται αναγκαία η από κοινού χρηματοδότηση του έργου από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, τους δήμους και τους μεταποιητές. «Μέχρι τότε, όμως έχουμε όλοι υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη περίοδο επεξεργασίας της ελιάς», τόνισε η κ. Παπαμέτη.




Δεν υπάρχουν σχόλια :