Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012
Νηστίσιμες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα
Την Καθαρά Δευτέρα σημαίνει το τέλος της Αποκριάς και η αρχή της Σαρακοστής για την Ορθοδοξία. Καθαρά Δευτέρα για τους Έλληνες σημαίνει ουρανός με χαρταετούς, βόλτα στην ύπαιθρο, παραδοσιακοί χοροί, λαγάνες και νηστίσιμα φαγητά! Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση και υγιεινή διατροφή. Εδώ σας προτείνουμε νηστίσιμες συνταγές...
εξαιρετικής νοστιμιάς και σας ευχόμαστε Καλή Σαρακοστή!
Ταραμοσαλάτα, Πατατοκεφτέδες, Πιλάφι με Γαρίδες, Καλαμαράκια Φρικασέ και για επιδόρπιο νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
Ταραμοσαλάτα από τη Βόρεια Ελλάδα
Συστατικά
2-3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
μισό φλιτζάνι φρεσκοκομμένος δυόσμος
1/3 φλιτζανιού λευκός ταραμάς
250 γρ. ψίχα που έχετε μουλιάσει στραγγίξει και στεγνώσει από μια φραντζόλα μπαγιάτικο ψωμί
1/3-1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2-5 κουταλιές της σούπας νερό
3-5 κουταλιές της σούπας
φρεσκοστιμμένος χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Βάζετε το σκόρδο στον πολυκόφτη μαζί με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Τα χτυπάτε μέχρις ότου γίνουν αλοιφή.
Προσθέτετε λίγο ακόμη λάδι, χτυπάτε κι άλλο το μείγμα και ρίχνετε τον ταραμά μαζί με την ψίχα. Τα χτυπάτε για ένα λεπτό περίπου, μέχρι να το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Η διαδικασία αυτή δεν θα πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα -το θέμα είναι να αντικαταστήσετε το γουδί- ειδάλλως το μείγμα θα γίνει υπερβολικά κολλώδες καθώς το άμυλο θα αρχίζει να διαλύεται. Ενώ χτυπάτε το μείγμα, το ραντίζετε σιγά-σιγά με το ελαιόλαδο, το νερό, το λεμόνι εναλλάξ, μέχρι να έχετε ένα μαλακό και κρεμώδες μείγμα. Τέλος, το βγάζετε από τον πολυκόφτη και το σερβίρετε.
Πατατοκεφτέδες
Συστατικά
2 φλιτζάνια πατάτα τριμμένη στο τρίφτη και στραγγισμένη
2 κρεμμύδια τριμμένα στο χοντρό τρίφτη
1 φλυτζάνι φουσκωμένο άσπρο ψωμί στυμμένο
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά δυόσμο ξηρό
αλάτι
πιπέρι
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
1/2 φλιτζανάκι λάδι
αλεύρι για το πανάρισμα
φιστικέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε στο ζεστό λάδι.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Νηστίσμο πιλάφι με γαρίδες
Συστατικά
1 πακέτο γαρίδες
2 μέτρια κρεμμύδια
3 μέτριες ώριμες ντομάτες
4 πιπεριές Φλωρίνης
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
Ι πακέτο ρύζι μακρύκοκκο
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις γαρίδες και τις βράζουμε σε 5 κούπες νερό. Χρειάζονται 5 περίπου λεπτά για να βράσουν. Κρατάμε ζεστό το νερό όπου έχουν βράσει, για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα και ξεφλουδίζουμε προσεχτικά τις γαρίδες.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια,τις πιπεριές Φλωρίνης και τις ντομάτες σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι και όταν αυτό σκουρύνει ρίχνουμε το ρύζι, το ανακατεύουμε για λίγο και κατόπιν προσθέτουμε: το ζουμί απο τις γαρίδες, τις πιπεριές Φλωρίνης, τις ντομάτες, το αλάτι και το καυτερό πιπέρι. Βράζουμε για 15 λεπτά περίπου μέχρι να στεγνώσει σχεδόν το φαγητό μας, ανακατεύοντας… Σβήνουμε το μάτι της κουζίνας και κλείνουμε την κατσαρόλα χωρίς να την αποσύρουμε!
Καλαμαράκια Φρικασέ
Συστατικά
καλαμαράκια ( φρέσκα ή κατεψυγμένα)
φρέσκα κρεμμυδάκια
2 καρότα
μαρούλι
ντομάτα στο τρίφτη
άνιθο
αλάτι, πιπέρι καγιέν
μισό ποτηράκι ούζο ή ρακί
Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια μαζί με το καρότο που το έχουμε τρίψει απο τη χοντρή πλευρά του τρίφτη μαζί με τα καλαμαράκια και λίγο πιπέρι καγιέν και αλάτι φυσικά.
Μόλις σοταριστούν καλά τα σβήνουμε με το ούζο.
Ρίχνουμε και την ντοματούλα (ένα μπολάκι περίπου) – λίγο πριν είναι έτοιμο ρίχνουμε το μαρουλάκι και στο τέλος τον άνηθο να κρατήσει όλο του το άρωμα.
Προσέχουμε να μαλακώσει καλά το καλαμαράκι μας και μετά να ρίξουμε το μαρούλι – για να μην είναι σκληρό το καλαμαράκι.
Νηστίσμο κέικ σοκολάτας
Συστατικά
3 φλ. τσαγιού φαρίνα (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κακάο
Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ και τ’ ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι. Κάνουμε τρεις τρύπες με το δάκτυλο. Στη μια ρίχνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι. Στη δεύτερη 1 κ. γ. σόδα κοφτό + 1 κ. γ. μπέικιν κοφτό και στην τρίτη 10 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο. Και από πάνω, χωρίς να ανακατέψουμε τα προηγούμενα, ρίχνουμε 2 φλ. τσ. παγωμένο νερό (από το ψυγείο). Κατόπιν ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να κάνει φουσκάλες και να γίνει σαν μαντζούνι. Ρίχνουμε το μίγμα σε ταψί ν. 30 λαδωμένο με σπορέλαιο και αλευρωμένο. Φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 β. και ψήνουμε για τρία τέταρτα περίπου.
infokids.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου